Robbing Millions Beeld SHAGS CHAMBERLAIN
Robbing MillionsBeeld SHAGS CHAMBERLAIN

InterviewRobbing Millions

‘De jongens van MGMT waren benieuwd naar die kwibus die op de sofa sliep’

De allereerste plaat op MGMT Records, het label van de band achter ‘Kids’, ‘Electric Feel’ en ‘Little Dark Age’, kleurt verrassend genoeg zwart-geel-rood. Robbing Millions, de Brusselse psychpopband van bezieler Lucien Fraipont, levert met ‘Holidays Inside’ een plaat af die Andrew VanWyngarden van MGMT omschreef als ‘een zeldzame balans tussen experiment, virtuositeit en buitengewone aanstekelijkheid.’

Joshua Migneau

HUMO Hoe komt een Brusselaar bij MGMT terecht?

LUCIEN FRAIPONT «Andrew is bevriend met mijn producer Shags Chamberlain, die eerder met Mac DeMarco, Ariel Pink en Weyes Blood heeft gewerkt. Toen Shags hem vertelde over de Belgische kwibus die op z’n sofa sliep, had Andrew meteen interesse. We ontdekten pas later dat alleen MGMT en zijprojecten op dat label zijn verschenen. Wat een eer! Al moet ik daaraan toevoegen: omdat niemand voltijds voor MGMT Records werkt, heeft het een hele tijd geduurd vooraleer de wereldwijde release afgerond was (lacht).

»Andrew liet onlangs vallen dat hij mijn volgende plaat wil mixen, maar dat is nog erg voorbarig. De mannen van MGMT zijn dromers, de realiteit dringt pas later door.»

HUMO Toen je met Robbing Millions debuteerde in 2016, werd je vaak met MGMT vergeleken.

FRAIPONT «Ik kende de band nochtans niet, ik luisterde toen vooral naar jazz. Omdat men ons maar bleef vergelijken, heb ik hun platen eens opgezet: straf spul. Ik vind hun tweede, ‘Congratulations’, verrassender, raarder en dus nóg beter dan hun succesplaat ‘Oracular Spectacular’. MGMT had makkelijk nog wat hitjes kunnen afleveren, maar dat interesseerde hen geen fluit. Dat eigenzinnige is inspirerend.»

HUMO Ben je naar Amerika getrokken?

FRAIPONT «Ja, ik heb drie maanden bij Shags in L.A. gewoond. De deur stond er altijd open, waardoor muzikanten constant over de vloer kwamen. Op een dag stond ik mijn tanden te poetsen toen mijn idool Ariel Pink plots met een burrito in de badkamer stond. We gingen samen naar een noisebarbecue: een restaurant met een noiserockband nét naast de grill. L.A. is wild! (lacht

HUMO Jij staat tegenwoordig in je eentje op de persfoto’s van Robbing Millions. Waar zijn de overige vier groepsleden?

FRAIPONT «Ik heb Robbing Millions opgericht nadat ik de gratis muzieksoftware GarageBand had ontdekt, waarmee ik alle instrumenten zelf kon opnemen. Het is dus altijd een vermomd soloproject geweest.»

HUMO Op ‘Holidays Inside’ staan 18 songs met bizarre maatsoorten en talloze genrewissels. Wat zegt dat over jou?

FRAIPONT «Dat ik snel afgeleid ben (lacht). Ik ben goed in het starten en slecht in het afronden van een lied. Ik werk aan meerdere nummers tegelijk, anders verveel ik me. Ik laat me door mijn intuïtie leiden.

»Mijn grootste probleem: ik heb de neiging om mijn songs te vol te proppen met ideeën. Dan combineer ik een jazzmelodie van Ornette Coleman met stevige rockakkoorden, maar laat ik dat na twintig seconden vallen voor een nieuwe ingeving. Ík heb dat nodig, maar ik wil de luisteraar ook weer niet overweldigen.»

HUMO Je songs heten ‘Camera’, ‘Dutch Sauna’ en ‘Have Tea’. Je zoekt de inspiratie niet ver.

FRAIPONT «Ik heb de frontman van de Amerikaanse psychedelische band Vinyl Williams in L.A. ontmoet. Die kerel weidde uit over de Oude Grieken, Egyptische mythologie en ufo’s. Ik vind het dagelijkse leven al raar genoeg. ‘Dutch Sauna’ schreef ik na een saunabeurt in Amsterdam, waar mensen ongemakkelijk dicht bij elkaar zaten. ‘Have Tea’ kwam er na een gênante kennismaking met een vriend van mijn lief, die liever niet binnenkwam voor een kopje thee, omdat zij niet thuis was. Ik mix de kleine dingen des levens graag met kleurrijke, epische muziek. Een beetje zoals The Beach Boys: zij hebben ooit een nummer over groenten geschreven en het de toepasselijke titel ‘Vegetables’ gegeven.»

HUMO Ga je, na ‘Holidays Inside’, ook écht op vakantie?

FRAIPONT «Ik heb een reis naar Griekenland geboekt, want ik heb er nood aan. De staat beschouwt me dan wel als een werkloze, maar ik werk hard aan mijn muziek. Door corona ben ik alleen maar obsessiever beginnen te schrijven. Ik heb genoeg materiaal om nóg een plaat te vullen. Maar dus eerst: vakantie!»

‘Holidays inside’ verschijnt op 25 juni bij MGMT Records. Robbing Millions speelt op 25 juni in de Beursschouwburg

null Beeld RV
Beeld RV

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234