De Mens in 'The Best Of' Beeld VTM
De Mens in 'The Best Of'Beeld VTM

tv-tip

De Mens in ‘The Best Of’: ‘Een icoon? Die staat op een houten plank’

Na De Kreuners, Natalia en Urbanus is het vanavond de beurt aan De Mens om in een akelig lege AB gecoverd te worden door een breed assortiment collega’s. Toch hoed af voor de makers van het schappelijke ‘The Best Of’ dat ze, hoewel het op VTM te doen is, niet enkel het slag schuimspanen in de bloemetjes zetten dat onlangs nog te bewonderen viel in de eenmalige terugkeer van ‘Tien om te zien’.

Noud Jansen

FRANK VANDER LINDEN «Je kunt als serieuze rockartiest wel moeilijk lopen doen in de trant van: ‘Waarom kunnen we niet gewoon met onze eigen muziek op televisie komen?’ Maar ik vind het fantastisch dat, waar andere zenders falen, VTM erin is geslaagd om een goed bekeken tv-programma met livemuziek van de grond te krijgen. Twéé programma’s dan nog, want je hebt ook ‘Liefde voor muziek’. Neen, wij waren aangenaam verrast dat we uitgekozen werden om als ‘iconen’ van de Belgische muziek in de kijker gezet te worden. Vergeet vooral niet (bulderlacht) bij die ‘iconen’ te zetten.»

HUMO Alles is nu iconisch, Frank.

VANDER LINDEN «Daar heb je een punt. Feitelijk ben je alleen een icoon als je beeltenis op een houten plank is geschilderd, die wordt rondgedragen in Russisch-orthodoxe processies. Dat is bij mijn weten bij geen der leden van De Mens het geval. Maar kom.»

HUMO Het idee van ‘The Best Of’ is dat Vlaanderen, wie dat ook mag wezen, vijf nummers uitkiest. Als ik een gokje mag wagen?

VANDER LINDEN «Doe maar.»

HUMO ‘Dit is mijn huis’, ‘Jeroen Brouwers (schrijft een boek)’, ‘Irene’, ‘Ergens onderweg’ en ‘Vier akkoorden’.

VANDER LINDEN «Drie van de vijf juist. Tot mijn complete verrassing was er overigens ook gekozen voor ‘Ik dacht aan een vrouw’, van de artiest Frank Vander linden

HUMO Ah, dat mocht ook?

VANDER LINDEN (lacht) «Exáct de reactie die ik van de groepsleden kreeg. Ze waren lichtjes in shock, en dan druk ik me zacht uit. Al zullen ook zij moeten toegeven dat de cover van Tijs Vanneste en Tine Reymer er meer dan wezen mocht. Dat was wel onze vrees: stel dat we op slechte versies van ons werk worden getrakteerd, zullen we er dan in slagen om onze pokerface aan te houden? Maar het was allemaal zeer goed gedaan. Bij de versie die Portland van ‘Ergens onderweg’ had gemaakt, sloeg mijn hart zelfs een tel over.»

HUMO Stel dat de sky de limit was, welke artiest had je nog graag ooit een nummer van De Mens zien coveren?

VANDER LINDEN «Zonder competitie: Iggy Pop, en ‘Dit is mijn huis’.»

HUMO Zijn stemgeluid zou er perfect bij passen.

VANDER LINDEN «Da’s geen toeval: toen we het opnamen, was onze sound geënt op wat hij toen uitbracht. Enfin, denk nu niet dat het ooit onze ambitie is geweest om door Iggy Pop te worden gecoverd. Toen Michel De Coster en ik ons debuut uitbrachten, waren we al 30: onze verwachtingen zijn altijd realistisch geweest. En hier zijn we dan, 29 jaar later: op de dag waarop ‘The Best Of’ wordt uitgezonden, zullen we een persmededeling verspreiden over de festiviteiten die we voor onze dertigste verjaardag plannen. Verwacht alleszins niet te veel nostalgie: wij zijn een lévende groep, en we hopen dat nog lang te blijven.»

Schrijf je in op onze wekelijkse muzieknieuwsbrief:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234