Fenne Kuppens in de clip van 'Surface' Beeld PIAS
Fenne Kuppens in de clip van 'Surface'Beeld PIAS

In première

De nieuwe single van Whispering Sons: ‘We willen dit live spelen, al is het in het meest crappy café ter wereld’

Frederik Jacobs

Er was de voorbije jaren weinig ontkomen aan Humo’s Rock Rally-winnaar Whispering Sons. Sinds de definitieve doorbraak met debuutplaat ‘Image’ (2018) heeft het Limburgse postpunkvijftal België en Europa veroverd, onder meer als voorprogramma van Editors. Nu ligt er ook een tweede langspeler klaar, waaruit Fenne Kuppens en co. vandaag ‘Surface’ lossen - hieronder te beluisteren. De eerste nieuwe muziek in meer dan twee jaar, dus. Het verschil met toen? Ondertussen kijkt er een heel leger fans in binnen- en buitenland reikhalzend uit naar elke scheet die de band laat.

FENNE KUPPENS «Daar wil ik niet teveel bij stilstaan. Maar het is uiteraard een leuke en bijzondere gedachte. Ik keek er erg naar uit om iets terug te geven aan de mensen die zolang hebben gewacht.»

Bekijk hier de videoclip van ‘Surface’, lees verder onder de video:

HUMO Heb je een ander gevoel dan toen jullie drie jaar geleden ‘Waste’ uitbrachten, de eerste single van jullie debuutplaat?

KUPPENS «Absoluut. Toen waren we nog volop bezig met uitproberen. We hadden geen idee welk effect onze muziek teweeg zou brengen. Zouden er wel mensen naar gaan luisteren? Vandaag zijn we er bewuster mee bezig en is alles beter voorbereid, omdat we weten dat deze single mensen zal bereiken. Dat maakt het, ironisch genoeg, misschien spannender.»

HUMO Hebben jullie dan ook meer nagedacht over de vraag ‘wat willen de mensen van ons horen’?

KUPPENS «Nee. We zijn vooral heel persoonlijk op zoek gegaan naar elementen die beter hadden gekund op onze eerste plaat. Onszelf verbeteren, om zo te evolueren. Een nieuwe richting uit.»

HUMO De eerste stap in die nieuwe richting heet ‘Surface’. Waarover gaat het nummer?

KUPPENS «Over een confrontatie. Een toenadering die niet volledig tot uiting komt. Die op de oppervlakte blijft. Sorry, ik leg mijn teksten niet graag erg concreet uit (lacht).»

HUMO Dit nummer is een samenraapsel van enkele demo-overschotjes.

KUPPENS «Klopt. We hadden een bridge op overschot die heel goed bleek te passen bij een ongebruikt refrein. Verrassend genoeg is het een van de meest conventionele nummers op de plaat geworden; met strofes, een refrein en een bridge. Dat is niet van onze gewoonte.»

HUMO Die toegankelijkheid maakt het tot een logische eerste single.

KUPPENS (twijfelt) «We hebben ‘Surface’ vooral gekozen omdat we het heel graag spelen. En omdat het zo opzwepend is.»

HUMO Ik weet dat Whispering Sons veel belang hecht aan het vooruitdenken. Ga je boos zijn als ik zeg dat deze ‘Surface’ niet had misstaan op jullie debuutplaat?

KUPPENS «Nee, ik snap het wel. Maar de nieuwe plaat klinkt als geheel best verschillend van ‘Image’, hoor. We zijn een evolutie ondergaan, al komt die in deze eerste single misschien nog niet volledig tot uiting. Maar we blijven Whispering Sons natuurlijk, onze identiteit blijft ook op de nieuwe plaat hoorbaar.»

HUMO Ik zag jullie in 2016 voor het eerst aan het werk in een groezelige Mechelse club. Vorig jaar zag ik jullie in het Sportpaleis, als voorprogramma van Editors. Jij kon die kick van een grote zaal wel smaken.

KUPPENS «Absoluut, dat was erg leuk. In een kleine club spelen is ook fantastisch, maar geeft niet evenveel bevestiging.»

HUMO Betekent dat dat jullie met die tweede plaat al op een kruispunt komen, waar je moet kiezen tussen de donkere roots of de glorie van het stadion?

KUPPENS «Stadions, zijt gij zot? Het Sportpaleis was volgens mij iets eenmaligs. Zulke grote zalen zijn nooit ons doel geweest. We weten nu wel hoe leuk het is om voor achtduizend man te spelen; maar het blijft intiemer en persoonlijker in een kleine zaal, met een publiek dat speciaal voor jou tickets heeft gekocht. Dat blijft het beste wat er is.»

HUMO Denkt iedereen in de band zo?

KUPPENS «Ja, iedereen is erg realistisch. En hoe meer publiek, hoe meer stress. Dus laat het maar zo (lacht).»

HUMO Hebben jullie elkaar vaak kunnen zien tijdens de lockdowns?

KUPPENS «Niet echt. Enkel om te repeteren en de plaat te schrijven.»

HUMO Jij bent dan ook naar Antwerpen verhuisd, terwijl de rest nog steeds in de hoofdstad resideert.

KUPPENS «Ik was Brussel even kotsbeu. Ik moet soms van setting veranderen om fris te blijven. Antwerpen is natuurlijk ook een grote stad, maar voelt dorpser aan. Dat vind ik leuk.»

HUMO Hebben jullie als band ook iets positiefs kunnen puren uit de lockdown?

KUPPENS «De timing zat goed: alle grote shows voor ‘Image’ zaten erop, net als onze tour met Editors. Rust was dus welkom. Die extra vrije tijd hebben we zo nuttig mogelijk proberen te gebruiken. We hebben demo’s omgevormd tot echte songs en zo op relatief korte tijd onze tweede plaat afgeschreven en opgenomen.

»Maar het is jammer dat we de plaat nog niet live hebben kunnen uittesten. De nummers van ‘Image’ zaten al helemaal in onze vingers toen we drie jaar geleden de studio inkropen. Dat was deze keer niet het geval, dus was het tijdens de opnames nog vaak aftasten.»

HUMO Waar zou je de plaat voor het eerst live willen spelen?

KUPPENS (peinst)

HUMO Je mag ‘het Sportpaleis’ antwoorden.

KUPPENS (lacht) «Nee, dat wil ik niet. Het maakt me eigenlijk niet uit. Ik ben zelfs tevreden met het meest crappy café ter wereld. Zolang we maar op een podium staan. En er een publiek is.»

HUMO Wij zullen er zijn!

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234