Will Tura in 1969
 Beeld Photo News
Will Tura in 1969Beeld Photo News

ColumnJomme Rocks

‘De nieuwe single van Will Tura zal wel weer flink verkopen’

Elke week fileert (mc) op inzichtelijke wijze de popgeschiedenis en de tijdgeest, zoals die beleefd werd in de kolommen van uw lijfblad. Deze week keert hij terug naar maart 1967.

Mark Coenen

Terwijl de hippies in maart 1967 volop de bloemen water gaven om in de zomer mee naar San Francisco te nemen, was daar niet veel van te merken in uw lijfblad. We moeten daar eerlijk in zijn: echt swingen deden we in die tijd nog niet. Veel feuilletons en kortverhalen, belegen moppen en veel te veel pagina’s over de radio- en televisieprogramma’s van de BRT, die grondig tegen het licht werden gehouden. Na de passage van The Kinks in het zaterdagavondprogramma ‘Swinging London’ (presentatie: Jan Theys) schrijft een lezeres kwaad: ‘Ik ben een huisvrouw van 30 en ik kan heus wel wat verdragen, maar dat de BRT zijn centen wegsmijt aan een hoop gekken als The Kinks, gaat mijn verstand te boven.’

Humo cover maart 1967 Beeld Humo
Humo cover maart 1967Beeld Humo

De brievenrubriek Open Venster speelde in die tijd de rol van de sociale media nu: kwade fans van de ene groep die kwade fans van de andere groep willen kielhalen. Men was dikwijls zeer streng: ‘Het programma dat ik zaterdag gezien heb, was het slechtste dat ik tot nu toe gezien heb.’ Dwarskijker haalt zijn bazooka boven en schampert over een regeringsmededeling van Paul Vanden Boeynants die bijna een uur had geduurd. In volle primetime. ‘Moet de BRT, betaald met het geld van de kijkers, dienen als propaganda-instrument voor onze politici?’ Het doet mij aan iets denken, maar wát?

De hele maand maart brengen we een serie over de dood van JFK, die vier jaar eerder zijn kaas heeft gelaten bij een aanslag in Dallas: men lust daar vier jaar na datum nog altijd pap van, blijkbaar. De stijl van de tekst is die van een damesblad: ‘Bob Kennedy is aan boord gegaan en heeft plaatsgenomen naast mevrouw Kennedy. ‘‘Hey, Jackie,’ zei hij zacht, ‘ik ben er.’ De omstanders schrokken. Zijn stem klonk net als die van zijn broer…’ En dat pagina’s lang.

Onze Man, in wie wij de olijke reporter Guy Mortier herkennen, sprak met Eddy Merckx, die nog thuis woont. ‘In de knusse beste kamer, waar allemaal gele fauteuils staan, komt een kwieke moeder Merckx aandribbelen met een versneden whisky, die opgediend wordt in de fietsbel waarmee zoon Eddy Milaan-Sanremo heeft gewonnen.’ Het gesprek komt op dopinggebruik, dat door de jonge Merckx wordt weggelachen. Al die verhalen over pillenvreterij en injecties tijdens de koers kloppen niet, volgens de leeuw van Meensel-Kiezegem. Tot hij een jaar later zelf uit de Ronde van Italië wordt gezet wegens doping. Tot op vandaag zegt de kannibaal dat hij toen geflikt is door de malafide Duitser Rudi Altig, in opdracht van de Italiaanse maffioso Felice Gimondi.

Van Humo’s Rock Rally is nog geen sprake: Humo organiseert het Nationaal Zangfeest, een crochetwedstrijd waar het storm voor loopt. ‘We zitten deze week al aan vijftig inzendingen. Zo druk is het nog nooit geweest, maar we kunnen het wel aan,’ schrijft de hoofdredactie geruststellend.

Jimi Hendrix, die tijdens het gesprek uitgebreid aan de pretsigaret gezeten moet hebben, wordt geïnterviewd. ‘Waarom wil je een huis voor je vader bouwen?’ ‘Om hem te pesten.’ Naast twee pagina’s over het steeds veranderende kapsel van Elvis Presley (nu eens een spuuglok, dan gevaarlijk ongekamd) is Onze Man enthousiast over ‘De zigeuner’, de nieuwe single van Will Tura, ‘die wel weer flink zal verkopen’. De finale van ‘Canzonissima’, de liedjeswedstrijd waarin wordt beslist wie er naar het songfestival mag, krijgt vier bladzijden verslag en foto’s. Louis Neefs wint met overtuigend gemak met ‘Ik heb zorgen’. Op de vraag hoeveel collega’s hem hebben gefeliciteerd, antwoordt Louis fijntjes: ‘Ik geloof vier.’

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234