British singer, musician and member of The Beatles John Lennon playing guitar beside his wife, the Japanese-born American artist and musician Yoko Ono. 1970 Beeld ©
British singer, musician and member of The Beatles John Lennon playing guitar beside his wife, the Japanese-born American artist and musician Yoko Ono. 1970Beeld ©

ColumnJomme Rocks

‘De split van The Beatles getoonzet in een haastig in elkaar geflanst huppelkutjeslied’

Mark Coenen

Elke week fileert (mc) op inzichtelijke wijze de popgeschiedenis en de tijdgeest, zoals die beleefd werd in de kolommen van uw lijfblad. Deze week keert hij terug naar februari 1970.

In de achteruitkijkspiegel van de gedeukte DAF van Jomme Rocks lijken de jaren 60 getooid in de mooiste koeleuren: reikhalzend terugkijkend denk ik dat het leven toen leuker was en de revoluutsie nabij. Niet dus. Maar de golfslag van die jaren was tot ver in de jaren 70 te voelen, te beginnen met 1970 zelf. In die tijd kon je voor een interview met Humo nog in het cachot – of het kasjot, want de spelling was hilarisch progressief in die dagen – terechtkomen. Het overkwam een professionele caractériel, de door Moskou gefinancierde Paul Goossens. Niet alleen slaagde hij er eigenhandig in om in 1966 de start van Leuven Vlaams te geven, ook als milicien maakte de jonge Goossens furore. Een kritisch interview over zijn legerdienst maakte dat hij ei zo na gekielhaald werd door zijn oversten. Gelukkig zat hij niet bij de marine en waren enkele dagen cachot genoeg. Hij werd overgeplaatst naar de kleinste eenheid van de Belgische strijdkrachten, waar hij in de douche bewaakt werd door een poedelnaakte, maar tot de tanden bewapende MP. Wat later wees Goossens een plaats op de CVP-lijst af, die hem zeker in het parlement had gebracht. Hij werd vervangen door de onverstaanbare beoefenaar der ingewikkelde wartaal Luc Van den Brande, die het later nog tot minister-president zou schoppen. Goossens ging bij De Morgen werken. De geschiedenis is een aaneenschakeling van wreedheden: net wat u zegt.

Humo cover februari 1970 Beeld Humo
Humo cover februari 1970Beeld Humo

In een lezersbrief verklaarden zestien arbeidersvrouwen uit Sint-Niklaas zich solidair met de stakende mijnwerkers, zich erover verbazend dat nog geen enkele andere vrouwenorganisatie zich bij de staking had aangesloten. De mijnwerkers legden het halve land plat en haalden na 44 dagen hun slag thuis: 22 procent loonsverhoging. 22 procent! Dat is meer opbrengst dan vandaag op de beurs! Het was de succesrijkste staking uit de Belgische sociale geschiedenis.

In het jaaroverzicht constateerde Onze Man mistroostig dat de muzikale revolutie mislukt was. Will Tura stond in de lijst der best verkopende singles met twee nummers in de top 5, samen met ‘De laatste dans’ van Anja, ‘Sugar Sugar’ van The Archies en ‘Casatschok’ van de man die later de uitbater van onze pitabar in Vilvoorde – die looksaus! – werd: Dimitri Dourakine. Op nummer 30 sloot de Gentse beatgroep New Inspiration de lijst af, om de dag erna te splitten. Waanzin, schreef Onze Man, want de groep was de best betaalde van Vlaanderen en vroeg 40.000 frank per concert. Het eerste nummer van The Beatles stond pas op 19: ‘The Ballad of John and Yoko’ – o ironie, de split van de groep getoonzet in een haastig in elkaar geflanst huppelkutjeslied van dertien in een dozijn. Een bericht dat Lennon zijn haar pas zou laten knippen als er vrede kwam in Vietnam, werd door de kappersbond op hoongelach onthaald. Boekhouders berekenden dat de Beatle in 25 jaar niet meer dan 5 pond aan pommade had uitgegeven.

Ravissant: het is een woord dat we niet veel gebruiken, maar zo lachte Nadine De Sloovere ons toe vanop de cover. Van opleiding kleuterleidster mocht zij het volk toespreken als omroepster bij de BRT: een kleine stap. Later werd zij het gezicht van de jonge VTM-nieuwsdienst. Op de vraag of ze al fanmail kreeg, moest ze, zij het gevat, bekennen: ‘Nee. Eén brief. Om te zeggen dat ik lief ben.’

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234