null Beeld EO
Beeld EO

Open Venster

‘De tsunami van mensen met psychische problemen is helaas een orkaan’

Redactie

Elk kind moet een naam hebben en dus spreekt men nu overal van een tsunami van mensen met psychische problemen die er zit aan te komen. Ik las in een interview met een directeur van een psychiatrisch ziekenhuis dat men nu al een stijging ziet in aantal en ernst van de opnames in psychiatrische ziekenhuizen. Ik ben geen expert in de geestelijke gezondheidszorg, maar ik werk al vijf jaar als ervaringsdeskundige in een psychiatrisch ziekenhuis en zelfs ik zag dit al van ver aankomen. Misschien omdat ik echt in het werkveld sta en dagelijks werk met mensen die het psychisch moeilijk hebben? Wie zal het zeggen…

Er zijn toch voldoende waarschuwingssignalen geweest van verschillende experten in de geestelijke gezondheidszorg? Maar misschien zit iedereen te wachten op cijfers of onderzoeken die bewijzen dat er nu zoveel mensen psychisch lijden voor men in actie schiet. Ik neem het onze overheid en minister van Volksgezondheid echt kwalijk dat men niet heeft geluisterd naar al de hulpverleners die al een hele tijd aan de alarmbel hingen. Vóór de uitbraak van het coronavirus waren er al veel structurele problemen in de geestelijke gezondheidszorg, zoals de lange wachttijden. Ook dat heeft de overheid niet aangepakt. Het lijkt me nu dat onze economie belangrijker is dan het mentale welzijn van onze bevolking. Ik weet ook wel dat het ene samenhangt met het andere. Armoede leidt vaak tot psychische problemen en psychische problemen leiden vaak tot armoede. Maar dat is ook al jaren duidelijk. En nu gaat men eerst alles inzetten om onze economie terug op gang te krijgen en laat men al onze mensen met psychische problemen links liggen.

In het interview zei die directeur van een psychiatrisch ziekenhuis ook: ‘Mijn ziekenhuis heeft zich gedurende de piek beperkt tot de meest dringende opnames.’ En enkele regels verder: ‘Het is het feit dat veel mensen eigenlijk te lang gewacht hebben om hulp te zoeken, niet het minst omdat de mogelijkheden daarvoor de voorbije maanden sterk ingeperkt waren. Nu zou ik dus willen oproepen: mensen, wacht niet te lang. Blijf op dat vlak niet in uw kot, zoek hulp, praat over uw problemen.’

Het woord contradictie is nu toch het eerste dat in mij opkomt. Had men misschien verwacht dat mensen die het psychisch moeilijk hebben, thuis achter hun computer een cursus zelfhulp zouden volgen? De mensen komen nu hun uit hun kot en zoeken hulp en willen echt wel praten over hun psychische problemen, maar ik maak me oprecht zorgen dat de vraag veel groter zal zijn dan het aanbod, als men dan toch zo graag in economische termen over onze kwetsbare mensen in de samenleving spreekt.

Tom Van den Abeele, ervaringsdeskundige bij Zorggroep Sint- Kamillus, Leuven.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234