Michèle Cuverlier Beeld stubru
Michèle CuverlierBeeld stubru

Kijktip

De tv-versie van ‘De tijdloze’ met Michèle Cuvelier: ‘Kunnen we ons allemaal achter dát nummer scharen, please?’

‘De tijdloze’ op StuBru (°1987) is inmiddels dermate tijdloos dat Canvas er een driedelige talkshow aan ophangt die – een beetje verwarrend, maar we klagen niet – eveneens ‘De tijdloze’ is genoemd. Michèle ‘ma belle’ Cuvelier heeft geen ervaring als talkshowhost, maar des te meer met ‘De tijdloze’.

Noud Jansen

Michèle Cuvelier «‘De tijdloze’ is al zo lang ik me kan herinneren een vaste waarde in mijn leven. Sinds mijn 15de stem ik ook al mee. Het was voor mij altijd van het grootste belang dat ‘Stairway to Heaven’ zo hoog mogelijk eindigde. Dus ja, dat ik er nu een talkshow over mag presenteren, is geweldig. Spannend ook, om voor de verandering eens op tv te komen. Ineens moet ik kiezen welke oorringen ik wil dragen! En ik draag nooit oorringen.»

HUMO Ter zake: wat is de televisieversie van ‘De tijdloze’ precies voor een beestje?

Cuvelier «Een heerlijke mengelmoes van all things ‘De tijdloze’, opgenomen in De Hoorn in Leuven. Er komen behoorlijk wat gasten langs, van tijdloze artiesten als Joost Zweegers tot muziekliefhebbers als Olga Leyers, wier masterproef tijdens haar rechtenstudie over muzikaal plagiaat ging. En naast Lara Chedraoui, die korte reportages heeft gemaakt in pop- en rockland Engeland, hebben we ook twee vaste gasten: Lennert Coorevits neemt een handvol tijdloze nummers muzikaal onder handen, terwijl Bent Van Looy allerlei gedegen analyses te berde zal brengen, bijvoorbeeld over hoe het komt dat U2 in toenemende mate uit de gratie ligt bij hipsters, terwijl Fleetwood Mac de omgekeerde beweging maakt.»

HUMO Zou jij Fleetwood Mac in je persoonlijke top drie zetten?

Cuvelier «Jawel! ‘Everywhere’ staat op dit moment op twee: ik word altijd gelukkig van dat liedje. Op drie staat ‘Thinking of a Place’ van The War on Drugs, een nummer waarvan ik na één luisterbeurt al wist: dit is tijdloos. En mijn nummer één is ‘A Day in the Life’ van The Beatles. Niet mijn favoriete nummer van mijn favoriete groep, maar ik erger me er al jaren aan dat Beatles-fans zo versnipperd stemmen, met als gevolg dat het hoogst genoteerde nummer vorig jaar pas op plek 76 stond. Kunnen we ons voor één keer eens massaal scharen achter ‘A Day in the Life’, please?»

HUMO Welk nummer staat altijd in ‘De tijdloze’, maar mag er wat jou betreft uit?

Cuvelier «‘Troy’ van Sinéad O’Connor.»

HUMO Daar was je snel uit.

Cuvelier «Ieder zijn ding, maar elk jaar opnieuw vind ik het jammer dat er een plekje door wordt ingenomen, terwijl daar evengoed ‘Spanish Sahara’ van Foals had kunnen staan. Je zou natuurlijk ook kunnen zeggen: er staan al weinig vrouwen in die ‘Tijdloze’, laat het zo.»

HUMO Vorig jaar werd de top 10 nagenoeg uitsluitend bevolkt door blanke mannen. Heeft StuBru nog geen bekeuring in de bus gekregen van de diversiteitspolitie?

Cuvelier (lacht) «Had gekund. Aan de andere kant vind ik het ook wel weer iets hebben dat het lichtjaren duurt voordat maatschappelijke evoluties zich in die lijst vertalen. ‘De tijdloze’ is als een ouwe roestbak die je één keer per jaar uit de garage haalt om er nog eens een ritje mee te maken. Héérlijk.»

De Tijdloze Canvas, dinsdag 28 december, 21.15

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234