null Beeld Humo
Beeld Humo

InterviewThe Kills

‘Deze songs zijn stuk voor stuk mijlpalen op de weg naar waar we nu staan’

Hij vroeg ooit Kate Moss ten huwelijk – met succes – en zij heeft een verleden in de skatepunk. Samen zijn beste vrienden Jamie Hince en Alison Mosshart al bijna twintig jaar The Kills. Tijdens de lockdown stootte het duo in hun archief op enkele smakelijke overschotjes. Die staan nu te blinken op ‘Little Bastards’.

HUMO Waarom een plaat met B-kantjes?

ALISON MOSSHART «Op één van zijn lockdownwandelingen stootte onze labelbaas op zijn telefoon op een oude B-kant. Hij belde enthousiast: wilden we zulke ‘vergeten songs’ niet bundelen?»

HUMO Beseften jullie hoeveel songs er nog lagen te rijpen?

JAMIE HINCE «Sommige was ik hélemaal vergeten. In het Spotify-tijdperk gaan zulke nummers snel verloren. Dat was voor mij één van de hoofdredenen om ze weer uit te brengen.»

HUMO Jij was eerst niet gewonnen voor het idee.

HINCE «Ik heb de neiging vooruit te denken met The Kills. Ik zag niet meteen de relevantie van een plaat met primitieve songs uit 2002. Sommige zijn opgenomen met slechts twee microfoons, in erbarmelijke kwaliteit. Maar hoe vaker ik ze beluisterde, hoe meer ik besefte dat ze stuk voor stuk mijlpalen zijn op onze weg naar waar we nu staan.»

HUMO De selectie gaat niet verder dan 2009.

MOSSHART «We hebben véél B-kantjes, én nog tijd genoeg om die andere uit te brengen. Voorlopig voelt het tijdsframe 2002-2009 perfect aan.»

HUMO De oudste song is ‘Jewel Thief’, een knappe lofitrack uit 2002.

HINCE «Het was een samenvoegsel van twee nummers: ‘Jewel Thief’ had aanvankelijk vijftien strofes en geen refrein, en ‘Million Horses’ had vijftien refreinen maar geen strofes.

»We waren nog erg nonchalant toen. We zaten dagenlang in mijn kamer dingen te maken die niet bedoeld waren voor consumptie. Maar plots lag er een platencontract klaar en moesten we een deftige band worden. Ik heb nog snel zelf de drums ingespeeld voor ‘Jewel Thief’, we moesten íéts presenteren.»

HUMO Drummen heb je daarna niet meer moeten doen. ‘Little Bastards’ is vernoemd naar jullie drummachine.

MOSSHART «Het derde lid van onze band. Forever

HINCE «Nu is hij met pensioen, hij tourt niet meer mee. Vandaag worden beats gemaakt met haast onzichtbare software, maar Little Bastards was erg zichtbaar op het podium: tegen het eind stond hij volgeplakt met tape en post-its. Ik herinner me ook het moment waarop Alison en ik beseften dat we geen drummer nodig hadden: wij met twee wáren The Kills!»

HUMO Wat is, naast Little Bastards, het geheime ingrediënt?

HINCE (droogjes) «Love

MOSSHART (vertederd) «Aww. We steunen elkaar en steken elkaar aan met nieuwe ideeën. We hebben fantastische momenten meegemaakt. Ik denk nu spontaan aan onze eerste tour, toen we drie maanden lang Amerika doorkruisten en in bars voor vijf man speelden. Die trip heeft The Kills gevormd.»

HUMO Alison, jij hebt dit jaar voor het eerst solo nummers uitgebracht. Hoe was het om zonder Jamie te werken?

MOSSHART «Jamie is gitaar komen spelen tijdens de opnames (schatert). Dat verliep vlotter dan verwacht: in een paar uur was alles af.»

HINCE «Als ík de leiding heb, krijg je niks klaar in twee uur. Dan duurt het twee weken.»

MOSSHART (komt niet meer bij) «Jamie speelde zijn gitaarlijn meteen perfect in. Ik moest schreeuwen: ‘It’s perfect, don’t touch it!’»

‘Little Bastards’ van The Kills is uit bij Domino Records.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234