null Beeld

Jomme Rocks

Die keer dat Humo uit de handel werd gehaald

Elke week leert (mc) op inzichtelijke wijze de popgeschiedenis en de tijdgeest, zoals die beleefd werd in de kolommen van uw lijfblad. Deze week keert hij terug naar november 2008.

Mark Coenen

Elke avond stuurt Francesco, de sympathiekste der poortwachters van DPG Towers, zo'n mannetje met een grote rugzak naar beneden met een succulent tofugebraad, of een salade niçoise zonder eieren en ansjovis, en vergeet die parmezaan ook maar. Enig probleem is dat die mannen nooit de uitgang van de sarcofaag van Dupuis vinden, waardoor het hier op de -2 stilaan vol met koeriers in verschillende stadia van extreme uitdroging ligt.

De voorpagina van het eerste novembernummer van 2008 schreeuwt: 'Censuur in Vlaanderen! Humo brutaal gemuilkorfd!' Over de foto van een lachende en uitknipbare Barack Obama staat met rouwzwarte letters: 'DE VERBODEN HUMO'. Humo, dat al sinds 1302 op dinsdag uitkomt, werd die dinsdagmiddag uit de handel gehaald, op straffe van een dwangsom van 250 euro per te koop aangeboden exemplaar. Reden was een fotocollage in Het Gat van de Wereld, waarbij de toenmalige politiebaas F.K. (naam op de redactie bekend) en zijn twee omstreden secretaresses bijzonder hartelijk met elkaar lijken om te gaan. De grap was duidelijk in het - komt ie - verkeerde keelgat geschoten. De redactie bleef niet bij de pakken zitten: op vrijdag lag er een kakelverse Humo in de winkel, met de pas verkozen Obama op de cover. Yes we can! In Uitlaat is een lezer ontgoocheld omdat hij eerst 'De verborgen Homo' had gelezen en wel een oogje had op de nieuwe president. No he isn't! De weken daarna wordt de hoofdrolspeler van het schandaal in een extra Gat van de Wereld op voortreffelijke wijze een kleedje gepast. Ook Uitlaat staat vol met schimpscheuten aan de man en zijn kepie, daarmee het Streisand-effect - censuur vertienvoudigt de aandacht - op treffende wijze samenvattend. Wee de toorn van de bloedhonden van de redactie van Het Gat en bezint eer ge begint!

'Wat een gezeik' is de verontwaardigde conclusie van (jub) na ampele beluistering van 'Chinese Democracy', de nieuwe Guns N' Roses die opgenomen lijkt in een portakabin en na twee keer luisteren ook zo ruikt. (jub) geeft de plaat royaal één ster. 'Ik loop nu vier dagen met die plaat rond en misschien is dat een jaar of dertien te weinig voor een eerlijke slotconclusie,' meldt hij nog. Twaalf jaar later kan ik hem verzekeren dat vier dagen luisteren ongeveer vijf dagen te lang was voor zijn vakkundige conclusie. Kakplaatje, zeg.

In 2016 probeert een met overgewicht en een veel te grote snor kampende Axl Rose een paar memes van hem die op het internet staan te verbieden. 'Sweet Pie of Mine' en 'Welcome to the Bakery' zijn toepasselijke grappen gezien 's mans reusachtige embonpoint, maar hij met de belachelijke hoofdband kan er niet mee lachen. Wij daarentegen! En vier jaar later nog harder.

De nog piepe Tomas De Soete klaagt dat hij wegens zijn bekendheid, te danken aan Het Glazen Huis, niet meer met zijn zatte kloten in de nek van het standbeeld van Jacob Van Artevelde kan gaan zitten tijdens de Gentse Feesten. Hij is er wel trots op dat hij verkozen werd tot meest sexy man van Vlaanderen, tot blijkt dat het een enquête betrof van onze erfvijanden van Knack. Hoe zou u zelf zijn.

En de geheel uit onnavolgbare kwaliteit opgetrokken Wim T. Schippers wordt geïnterviewd. 'Ik weet nog steeds niet wat ik later wil worden,' bromt hij tussen zijn indrukwekkende neus en dito lippen. T. is op dat moment 66.

Ik heb nog een paar jaar dus.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234