null Beeld

Jomme Rocks

Die keer dat Nonkel Bob bij het Atomium The Rolling Stones interviewde

Mark Coenen

Ik begin mij een beetje te voelen als die Japanner die na de Tweede Wereldoorlog voor alle veiligheid maar ondergedoken bleef in de bossen: buiten woedt corona, maar ik doe alsof mijn neus bloedt en hou mij van den domme in de veilige onderbuik van de DPG Towers. En de soep van Francesco wordt elke dag lekkerder. Of zuurder, daar ben ik nog niet uit.

In 1964 kostte een exemplaar van uw lijfblad 9 frank: een kleine 20 eurocent. In ruil kreeg je een boekje dat waarlijk stampvol reclame stond, met daartussen een paar artikels om de zaak op te fleuren en verkoopbaar te maken. Het tabaksmerk Belga - '25 volmaakte sigaretten voor 13,50 frank' - meldt trots dat hun sigaretten vanaf heden in aluminium verpakt zijn. Modern én kankerverwekkend tegelijk: het bleek een gouden combinatie.

null Beeld

Op de cover staat golden boy, tv-vedette en witter dan wit wassende Dash-waspoederverkoper Jan Theys, met zijn biografie. In retrospect zo interessant als het onder een vergrootglas bestuderen van een ingegroeide teennagel, maar in 1964 was Theys voorpaginanieuws. Jan over zijn vrouw Mia: 'Zij is een erg nauwgezette en zorgzame vrouw. En ze zet uitstekende koffie...' Met drie weifelende puntjes.

In Nederland startte Philips met experimentele uitzendingen ter introductie van de kleurentelevisie, waarvan de start gepand was om de Olympische Spelen in Tokio te capteren, maar dat bleek te ambitieus.

De artikels over radio en tv staan, samen met de TTT-bladzijden, in het hart van het tijdschrift en zijn voor een amateurarcheoloog om van te smullen. De toenmalige BRT werd op regelmatige basis gehekeld. Een Humo-redacteur windt zich op omdat de zender bij de opening van een zwembad in het Brusselse de blijkbaar schabouwelijk hoge toegangsprijs niet had vermeld. '20 frank. Ook voor kinderen!' meldt hij schuimbekkend.

Will Ferdy, 'veerkrachtig en mild gebronsd door de vakantiezon', staat, tien jaar voor Eddy Wally, te trappelen om naar Amerika te vertrekken. 'Ik ben nog nooit zo optimist geweest', zegt de veerkrachtig gebronsde. 1964 is ook het jaar van de intergalactische doorbraak van The Beatles: dankzij de film 'A Hard Day's Night' veroverden ze de wereld, hun passage bij 'The Ed Sullivan Show' werd bekeken door 73 miljoen Amerikanen, van wie de helft al was flauwgevallen na het eerste nummer.

Het best beluisterde radioprogramma voor teenagers heette 'Toppers voor Tieners', gepresenteerd door Lutgart Simoens, op Omroep Antwerpen. Men kondigt met trots enige vernieuwingen aan: er komt medewerking door tieners uit het hele land. 'Om de maand één. Reiskosten worden vergoed.'

In Gent denkt de concurrentie van Omroep Oost-Vlaanderen aan een liveprogramma met Will Tura, Adamo en The Rolling Stones. Dat mislukt jammerlijk, want op 18 oktober passeerde de groep voor het eerst in België, maar alleen op tv. Ze werden bij het Atomium geïnterviewd door Nonkel Bob Davidse, die slechts vaag van hen gehoord had. De foto's van Herman Selleslags waren duizend keer beter. Twee weken na de uitzending wiste de BRT de opnames van 'Tienerklanken', omdat ze banden nodig had om er een voetbalwedstrijd over op te nemen.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234