DIRK. Beeld Jasper Vanhauwaert
DIRK.Beeld Jasper Vanhauwaert

PremièreSingle

DIRK. wordt groot: luister hier als eerste de nieuwe single ‘Artline’

DIRK. is terug, deze keer in drukletters. Vier jaar na hun bronzen medaille op Humo’s Rock Rally staat er een tweede plaat in de steigers. Humo mag u de eerste single ‘Artline’ alvast ter ore brengen en sloeg een praatje met frontman Jelle Denturck.

Luister onder het interview naar ‘Artline’.

HUMO Plots staat DIRK. overal in drukletters geschreven. Hoe is dat zo gekomen?

Jelle Denturck «We hebben een nieuwe plaat gemaakt, waarvoor ik ook nieuw artwork maakte. Ik kwam op een nieuwe stijl uit waarvan we allemaal fan waren. In die nieuwe stijl wordt DIRK. groot geschreven, dus besloten we het ook aan te passen op Spotify en Facebook. DIRK. wordt letterlijk groot, eigenlijk (lacht).»

HUMO Hoor je dat ook terug op het nieuwe album?

Denturck «Het plan was altijd om een plaat te maken die de lijn van de eerste plaat doortrekt, maar misschien klinkt het resultaat toch nog iets steviger. Ook matuurder? Dat vind ik moeilijk om over onszelf te zeggen, dat oordeel laat ik aan muziekjournalisten over (lacht). Persoonlijk vind ik ons misschien wel volwassener klinken, ja.»

HUMO Zit er nog steeds humor in?

Denturck «Jaja, sowieso! Dat is eigen aan DIRK. en de manier waarop we naar de wereld kijken. Als dat wegvalt, is DIRK. geen band meer.»

HUMO ‘Artline’ is geen verrassende single, wel een goeie.

Denturck «Ik hou van consistente bands. Met je eerste plaat zoek je een identiteit, een manier waarop je een verhaal kunt vertellen dat spannend is en interessant blijft. Dat verhaal is naar mijn gevoel nog niet uitverteld. Maar het is natuurlijk belangrijk om niet te verkrampen.»

HUMO Het verhaal dat DIRK. vertelt, is dus spannender gebleken dan dat van je vorige band Protection Patrol Pinkerton?

Denturck «Absoluut. Met PPP zijn we altijd blijven zoeken. We hebben twee platen gemaakt, waarbij de tweede best veel verschilde van de eerste. Achteraf gezien ben ik met geen van beide écht tevreden. Dat was bij DIRK. wel het geval, en ook de lovende commentaren deden deugd.»

HUMO Waar gaat ‘Artline’ over?

Denturck (lacht) «Over bijzonder weinig. Er zijn twee soorten DIRK.-songs: ofwel wil ik écht iets vertellen en schrijf ik een maand aan een tekst tot ik ‘m volledig goed vind, ofwel schrijf ik een tekst die nergens over gaat, net omdat hij niet in de weg van de muziek mag lopen. ‘Artline’ behoort tot de tweede categorie, de tekst doet er geen zak toe. Het gaat over de klank en de sfeer.

»Is het je nooit opgevallen dat ‘Scumbag Teens’ vanop de eerste plaat gewoon geen tekst heeft? Dat is gewoon gebrabbel, maar niemand lijkt dat op te merken!»

HUMO Jullie zijn een beetje een conceptband. Heeft de nieuwe plaat een thema?

Denturck «Het is een ode aan het wetenschappelijke denken. De wetenschap past zich constant aan, ze stelt zichzelf in vraag omdat er geen waarheid bestaat. We vinden dat dat op veel andere vlakken van de maatschappij mankeert. Wereldleiders stellen zichzelf nooit in vraag, ze doen maar waar ze zin in hebben. Dat is zeer angstaanjagend.

»We gaan ook de titel en de hoes wijden aan de wetenschap, maar het concrete idee mag je nog niet vermelden in je stuk, want we moeten nog goedkeuring krijgen van iemand.»

HUMO Kleine letters, hoofdletters… Zal DIRK. bij elke nieuwe plaat blijven veranderen?

Denturck «Ik droom ervan om eens iets onder een andere naam te doen. Tijdens het repeteren ontstaat er soms duistere, rare noise die de plaat niet haalt omdat het te anders is, maar stiekem wil ik die experimenten eens verzamelen onder de naam DARK, of zo!»

De nieuwe plaat van DIRK. verschijnt in september 2020.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234