null Beeld

Bert van het Youtube-concert

Dit zijn de beste livefragmenten van Einstürzende Neubaten

Op vrijdag 15 mei komt 'Alles in Allem' van Einstürzende Neubauten uit, hun eerste echte studioplaat sedert 'Alles wieder offen' uit 2007. De livefragmenten van de Neubauten op YouTube doen vaak aan de carrière van Nick Caves Bad Seeds denken: hun beider werk van de jaren 80 is nogal ontregelend, en alles uit de 21ste eeuw zit heel comfortabel. Uiteraard hadden The Bad Seeds tot 2003 HoofdBaut Blixa Bargeld in de rangen.

Einsame Wölfin (Berlijn, 1981)

Het lef! De overtuiging! Blixa Bargeld ziet eruit alsof hij in de enclave Berlijn eind jaren 70 een hongerwinter heeft meegemaakt. Zijn tondeuse is ook kapot. De befaamde SO36-club werd in 1981 gerund door Turken, die hun job in de culturele sector een hele vooruitgang vonden, behalve als de Neubauten speelden. 'Op die momenten was het alsof we opnieuw in de fabriek werkten.'

Halber Mensch (Neurenberg, 1986)

De Gouden Zaal onder de Zeppelintribune ligt op het manifestatieterrein in Neurenberg waar Hitlers NSDAP haar partijdagen hield. In het dakmozaïek zitten goudkleurige swastika's. Een Duitse televisieploeg stoot op een filosofische Blixa, die citeert uit 'Het destructieve karakter' van Walter Benjamin: 'Vernietigen is gewoon plaatsmaken.'

Prolog & Feurio (Düsseldorf, 1990)

In de maanden voor de Berlijnse Muur in 1989 met beitel en hamer pal onder hun studio in Kreuzberg tot souvenirs zal worden verkruimeld, maken de Neubauten 'Haus der Lüge'. De proloog komt van een twijfelende dictator. In 'Feurio' komt veel energie vrij. Blixa en co. zijn hier ook een goed gerodeerde groep geworden.

Was Ist Ist (Berlijn, 2004)

Het Palast der Republik was een DDR-cultuurtempel naast de Spree-rivier die niet lang na dit concert zou worden afgebroken. Een deel van het publiek is een koor dat het refrein meezingt: 'Was ist ist / Was nicht ist ist möglich / Nur was nicht ist ist möglich.' Dit is de generale repetitie.

Die Interimsliebenden, Nagorny Karabach & Dead Friends (Around the Corner) (Brussel, 2010)

Tijdens het elegante en rustige 'Nagorny Karabach' begin je echt te denken: waar is de groep gebleven die met een uit roestig schroot en industrieel afval opgetrokken instrumentarium afbraakwerken organiseerde op - pakweg - een verlaten stuk Autobahn?

In de Loopgraaf (Diksmuide, 2014)

Het grotere kader: de herdenking van de Groote Oorlog van '14-'18. Het gedicht 'In de loopgraaf' is van de (door de Neubauten verzonnen) oorlogsdichter Paul Van den Broeck: 'Ik wil dansen in 4/4 / In mijn smalle gracht / Niet in mijn abri / Nee, in de vrije nacht.'

Ein Leichtes Leises Säuseln (Barcelona, 2015)

In de studioversie van 2005 zitten gedroogde lindenbladeren, de hele cd 'Perpetuum Mobile' is een studie in luchtcompressie. In de livevariant van tien jaar later ritselt N.U. Unruh met reddingsfolie tegen onderkoeling.

Koken op tv met de Duitse Herwig Van Hove (1995)

Blixa Bargeld maakt risotto met calamares klaar die op den duur zo zwart wordt als het vierkant van Kazimir Malevitsj. Komt met Engelse ondertiteling.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234