null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

ColumnJomme Rocks

‘Dolores zet het op een jodelen als een jakhals die aan een beurt toe is’

Elke week fileert (mc) op inzichtelijke wijze de popgeschiedenis en de tijdgeest, zoals die beleefd werd in de kolommen van uw lijfblad. Deze week keert hij terug naar mei 1996.

Mark Coenen

‘Fuck off!’ Zo antwoordt de Uitlaatcommentator kordaat en kernachtig op de vraag of het feit dat de muzieksoort techno, die al tien jaar populair is bij de jeugd, ons is ontgaan. ‘Muzieksoort’ vindt de verzamelde TTT-redactie een veel te groot woord voor techno, en op het jaarlijkse conclaaf in Mol wordt de motie verworpen met een volstrekte meerderheid, met uitzondering van (pdw), die de zaal niet heeft gevonden.

‘Het enige wat ik goed kan, is onnozel doen’: een van zelfkennis overlopende Tom Lenaerts wordt geïnterviewd door Bruno Wyndaele. Hij maakt bekend dat hij samen met Bart De Pauw aan een programma bezig is dat in het najaar op TV1 uitgezonden zal worden, ‘Schijn bedriegt’. ‘We moeten van de directie 600.000 kijkers halen.’ Schijn bedriegt helemaal, want het programma zal ‘Schalkse ruiters’ heten en gaat met de tenen in de neus al snel boven het anderhalf miljoen kijkers. De laatste uitzending van het eerste seizoen breekt alle kijkcijferrecords: bijna 2,3 miljoen Vlamingen kijken naar de wonderbaarlijke verrijzenis van centrale gast BRTN-baas Bert De Graeve, die tot dan geweigerd heeft mee te doen.

Humo cover mei 1996 Beeld Humo
Humo cover mei 1996Beeld Humo

Het kan Herman Van Molle feestelijk aan zijn brede gat roesten. ‘Ik blijf voor niks meer thuis,’ zegt de vermaarde quizmaster onvervaard. ‘Die kijkcijfers: dat zijn zeikcijfers. ‘Absolutely Fabulous’, dat door Dwarskijker onder de vochtige zoenen wordt bedolven, haalt in Vlaanderen maar 30.000 kijkers.’

In een tien bladzijden durende spraakwaterval aan Onze Man biecht Gerrit Komrij zijn 7 Hoofdzonden op. Hij is in uitstekende vorm. ‘Als je een dubbelloopskanon in een muizenkut zou duwen, is dat voor mij seksueel misbruik,’ zegt hij achteloos over de toen – en nu – heersende neiging om seks van en met jongeren in het verdomhoekje te duwen. ‘Wat wij meemaken, is een radicale strafexpeditie van de glans- en lustelozen tegen de lust en de glans.’

Op die zeldzame momenten dat ik te lang heb getafeld, vraag ik mij weleens af wat de man van deze tijd gevonden zou hebben. Terwijl ik dat al weet. ‘Ik ben tegen alle seksualiteit met mensen jonger dan 30,’ zegt de pronte 52-jarige nog. ‘En tegen alle seksualiteit met vrouwen in het algemeen.’ Maar dat wist Onze Man al, en wij ook.

Oude televisievos Dirk Tieleman, die al anker was toen mensen nog dachten dat zoiets alleen bij vrachtschepen zijn nut had, laat zich cynisch uit over Reddy De Mey, die het journaal wil populariseren door steeds met zijn eigen kop in beeld te komen. ‘Misschien moet elke journalist bij elk item wel met zijn kop in beeld,’ sist hij streng. ‘Misschien moet het journaal wel door de meisjes van Donna gepresenteerd worden: dat is pas popularisering.’ Drie jaar later staat Dirk mee aan de doopvont van een nieuw actuaprogramma op Eén. Het heet ‘Koppen’.

(pdw) bespreekt de nieuwe Cranberries en is gematigd positief, ondanks dat Dolores bij elk refrein het op een jodelen zet ‘alsof ze een jakhals is die dringend aan een beurt toe is’. ‘‘No Need to Argue’ heeft van Dolores O’Riordan één van de rijkste tien vrouwen van Ierland gemaakt, maar gelukkiger is ze er niet van geworden,’ schrijft Onze Man profetisch. In 2018 sterft depressieve Dolores door in haar bad te verdrinken onder invloed van drank en fentanyl. ‘Zombie’, maar dan jammer genoeg in het echt.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234