Dry Cleaning, met linksboven Tom Dowse Beeld Pooneh Ghana
Dry Cleaning, met linksboven Tom DowseBeeld Pooneh Ghana

Interview

Dry Cleaning maakte de op één na beste plaat van 2021: ‘Ik heb nog les gehad van Ever Meulen’

Muziekwinkelketen Rough Trade stemde ‘New Long Leg’ op één in hun eindejaarslijst. In die van ons belandt Dry Cleaning ‘slechts’ op twee, maar Dowse is bijzonder vereerd: hij ként Humo, met dank aan Ever Meulen.

Katia Vlerick

Ontdek hier de volledige top 21 platen van 2021!

Tom Dowse (gitarist) «Ik heb nog les gehad van Eddy Vermeulen – in 2005 was ik Erasmusstudent in Gent, aan Sint-Lucas. Ik herinner me ook jullie sterke hardcorescene, Rise And Fall en Amenra en zo. Ooit belandde ik in de Overpoort in een klein zaaltje waar veel hardcore-optredens werden georganiseerd. Ik was net te laat voor het optreden van die avond – maar omdat ik Engels sprak, dacht de uitbater dat ik speciaal overgevlogen was, waarna hij de groep vroeg om nóg eens te spelen, speciaal voor mij (lacht).»

HUMO Je zat vroeger zelf in hardcoregroepjes en had de muziek al opgegeven toen Dry Cleaning werd gevormd. Beleef je het succes van ‘New Long Leg’ daardoor nuchterder?

Dowse «Er zal wel íéts volwassen zijn aan de manier waarop we ermee omgaan. We beseffen dat dit een geschenk is, zeker omdat we zijn doorgebroken in een jaar waarin veel artiesten het net niet meer redden. In mijn twintigerjaren gaf ik les en ik dacht: dit wordt het dan voor de rest van mijn leven. En nu dit. Intussen hebben we allemaal onze job opgegeven.»

HUMO In je vorige groepen was je nooit de enige gitarist. Heb je je moeten aanpassen in Dry Cleaning?

Dowse «Vroeger ging het me er altijd om het luidste lawaai en het grootste akkoord uit mijn instrument te toveren. Deze groep heeft me geleerd om zuinig te spelen. Alles veranderde met de song ‘Magic of Meghan’: toen ik díé gitaarlijn te pakken had, besefte ik dat dat werkt, spaarzaam zijn.»

HUMO Frontvrouw Florence Shaw bewaart reclameteksten en YouTube-commentaren op haar telefoon, om er songteksten uit te puren. Had jij een arsenaal aan riffs liggen voor je aan ‘New Long Leg’ begon?

Dowse «Sommige riffs had ik al jaren, andere kwamen uit repetities – we zijn een groep die goed kan jammen. De riff van ‘Unsmart Lady’ kwam er na een tour in de zomer van 2019, waarop Lewis (Maynard, bassist, red.) me veel Black Sabbath had laten horen. Ik associeerde hen altijd met metal en donkerte, maar door ‘Snowblind’ besefte ik hoe groovy ze waren.»

HUMO De producer van ‘New Long Leg’ is John Parish, ook bekend van Eels, PJ Harvey en Tracy Chapman.

Dowse «Hij leerde ons snel beslissen, want hij had maar twee weken tijd voor de opnames. Hij zei het ook als hij iets níét goed vond. Hij zei er alleen meestal niet bij wat precies, waardoor we het zelf moesten uitvogelen (lacht). Ik wilde met John werken door ‘Dance Hall at Louse Point’, zijn plaat met PJ Harvey. Flo vindt vooral zijn werk met Aldous Harding goed.»

HUMO Jullie EP uit 2019 heet ‘Boundary Road Snacks and Drinks’, en in de songteksten op ‘New Long Leg’ gaat het vaak over voedsel. ‘And thanks very much for the Twix’, hoor je in ‘Scratchcard Lanyard’.

Dowse «Wat cocaïne was voor Aerosmith, is eten voor ons. Deze groep is gevormd in het ouderlijke huis van onze bassist Lewis op Boundary Road, toen we tussen de repetities heerlijke pastaschotels kregen van zijn moeder. Lewis’ ma is Italiaanse en zij toont haar liefde via eten.»

HUMO Je vroeg Florence om bij de groep te komen na een bezoek aan een tentoonstelling. Ze had geen ervaring in de muziek.

Dowse «Ik liet haar die avond wat van onze muziek horen op mijn telefoon, en alleen al de manier waarop ze ‘sounds cool’ zei, klópte bij ons geluid. Nog meer dan een stem of een zangstijl zochten we een soort persoon – iemand die anders was. Flo heeft iets awesome over zich. En we delen een interesse in zowel high als low culture – Flo vindt het even interessant om naar ‘Love Island’ te kijken als om naar een expo van Francis Bacon te gaan.»

HUMO Wat is jouw favoriete songtekst op ‘New Long Leg’?

Dowse «Die van ‘Conversation’, waarin Flo het heeft over alle spam die we dagelijks in onze mailbox krijgen, en de eenzaamheid die je kan overvallen als je weer eens heel persoonlijk aangesproken wordt door iemand die je enkel iets wil verkopen.»

HUMO Bij Jools Holland stond ze met pupiter en tekstvel voor zich.

Dowse «Ze deed dat in het begin omdat ze nerveus was, en bang om haar teksten te vergeten. Op de hele Amerikaanse tour die we net hebben gedaan, heeft ze dat tekstvel niet gebruikt. Ze geniet nu ook echt van optreden.»

HUMO Aangezien je hier studeerde: is er iets Belgisch in de muziek van Dry Cleaning geslopen?

Dowse «Hoe jullie stripcultuur als kunst beschouwen. Vóór Dry Cleaning tekenden Flo en ik allebei comics, en het is door mijn tijd in Gent dat ik dat niet als een kinderachtige bezigheid zie. Die liefde voor comics zit zeker in Dry Cleaning.»

Schrijf je in op onze wekelijkse muzieknieuwsbrief:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234