ANDY GILL Beeld LEO CACKETT
ANDY GILLBeeld LEO CACKETT

EresaluutAndy Gill

Een eresaluut aan Andy Gill (Gang of Four): ‘Hij was lui, maar wel heel knap’

Meer dan veertig jaar na debuutplaat ‘Entertainment!’ is Gang of Four nog steeds overal. Zopas kwam een tributeplaat (★★★☆☆) uit voor de begin 2020 overleden gitarist Andy Gill. En ook de postpunkrevival onder leiding van bands als IDLES haalde duidelijk de mosterd bij Andy Gill en co. Humo herdenkt Gill met zijn weduwe en twee bekende fans van zijn snerpende gitaarstijl: de Britse muzikante Lonelady en onze Whispering Sons.

Katia Vlerick

CATHERINE MAYER: ‘GEKKE ANEKDOTES’

Catherine Mayer is behalve een Brits-Amerikaanse schrijfster, feministe en politica – ze stichtte de Women’s Equality Party in de UK – ook de weduwe van Andy Gill. De gitarist van Gang of Four stierf op 1 februari 2020, aan wat zo goed als zeker covid-19 was. Sinds Gills dood was zijn weduwe de coördinator van de tributeplaat ‘The Problem of Leisure’.

Catherine Mayer, a joint founder of the Women's Equality Party, poses for a photograph with the two joint founders of the party, Catherine Mayer (R) and Sandi Toksvig (L), before the opening day of her party's first conference at Victoria Warehouse in Manchester, northern England on November 25, 2016. - What are we talking about at the Women's Equality Party Congress in Manchester? Wage inequalities, the lack of women in politics in a United Kingdom led by a Prime Minister, but also a
Catherine Mayer, a joint founder of the Women's Equality Party, poses for a photograph with the two joint founders of the party, Catherine Mayer (R) and Sandi Toksvig (L), before the opening day of her party's first conference at Victoria Warehouse in Manchester, northern England on November 25, 2016. - What are we talking about at the Women's Equality Party Congress in Manchester? Wage inequalities, the lack of women in politics in a United Kingdom led by a Prime Minister, but also a "disaster": the election of Donald Trump. (Photo by OLI SCARFF / AFP) / TO GO WITH AFP STORY BY Edouard GUIHAIREBeeld AFP

CATHERINE MAYER «Je moet weten dat die plaat nooit bedoeld was als in memoriam. Het oorspronkelijke idee was muzikanten Gang of Four-nummers te laten coveren ter ere van de veertigste verjaardag van ‘Entertainment!’. De plaat had dus al in 2019 moeten uitkomen, maar die deadline werd niet gehaald omdat de muzikanten ook zo graag nummers van andere Gang of Four-platen wilden coveren (lacht). Eén van de laatste nummers die Andy nog heeft gehoord in het ziekenhuis, een bijdrage die toen binnenrolde in zijn mailbox, was de cover die IDLES maakte van ‘Damaged Goods’.

»Niets deed toen vermoeden dat Andy zou sterven. Hij had ademhalingsproblemen, men dacht aan een longontsteking. Niet lang na zijn dood vielen de puzzelstukjes in elkaar: de wereld ging op slot en Andy was eind 2020 op tour geweest in China. Het is nooit onderzocht, maar wellicht is Andy dus gestorven aan covid-19.»

HUMO Heb je iets gehad aan de meewerkende muzikanten op ‘The Problem of Leisure’ tijdens je rouwproces?

MAYER «Toch wel. Flea, die Andy heel goed heeft gekend omdat hij The Red Hot Chili Peppers heeft geproducet, zocht vaak contact. Hij heeft ook gesproken op de uitvaart.

»Een andere belangrijke muzikant is Herbert Grönemeyer. Hij ontvluchtte Duitsland enkele jaren geleden, omdat hij met zijn gezin in de anonimiteit wilde leven – in zijn thuisland is hij heel bekend. Maar kort nadat hij in Londen was komen wonen, overleed zijn vrouw. Aan Herbert, die ‘I Love a Man in a Uniform’ covert, heb ik zéér veel gehad. We waren al vrienden, maar werden ook lotgenoten.»

HUMO Ook Gary Numan en Killing Joke, generatiegenoten van Gang of Four, zijn te horen op ‘The Problem of Leisure’.

MAYER «Gary is altijd een vriend geweest, en Killing Joke waren goed voor de gekste anekdotes. Toen Andy hun plaat producete (‘Killing Joke’ uit 2003, met Dave Grohl op drums, red.) hebben de jongens van Killing Joke drie maanden bij ons ingewoond in ons flatje in Londen. Het was een grappige, maar wilde bende. Jaz Coleman (de frontman, red.) kwam ongeveer iedere dag af met een nieuwe geloofsovertuiging waartoe hij zich had bekeerd (lacht).»

HUMO Volgens de overlevering heb je Andy destijds leren kennen op een feestje, waar hij pudding at met z’n vingers. Waarom, als ik vragen mag?

MAYER «Gewoon omdat hij Andy was, en te lui was om bestek te gaan zoeken (lacht). Maar het eerste wat me opviel aan hem, waren zijn extreem goeie looks. Andy was een zeer mooie man.»

HUMO Hoe gaat het intussen met je? Heb je nog energie gevonden voor je activisme, tussen het coördineren van ‘The Problem of Leisure’ door?

MAYER «Toch wel. Onze partij heeft bij de recente gemeenteraadsverkiezingen een zetel gehaald. Ik heb ook een boek geschreven, ‘Good Grief: Embracing Life at a Time of Death’, over mijn relatie met Andy, waarin ik zijn grappige kant wil laten herleven. Ik moet wel zeggen dat het vreemd aanvoelt om de plaat nu te moeten loslaten. Eraan werken zorgde, net als de pandemie, voor een veilige cocon. De plaat loslaten én de wereld zien opengaan zal wellicht bij mij voor hét grote besef zorgen dat Andy er niet meer is.»

LONELADY: ‘OP NAAR BRUSSEL’

‘Geen enkel genre is zo belangrijk voor me geweest als postpunk, omdat daar zoveel funk in zit – het beste voorbeeld is Gang of Four.’ Aldus Julie Campbell, aka Lonelady in Humo in 2015, ten tijde van haar plaat ‘Hinterland’. Voor het eerst sinds toen laat Campbell weer van zich horen. Er is haar eigen nieuwe plaat ‘Former Things’ én haar zinderende bijdrage aan ‘The Problem of Leisure’ – ze covert ‘Not Great Men’.

JULIE CAMPBELL «Vreemd genoeg heb ik Gang of Four leren kennen door R.E.M.. Niet alleen was Gang of Four een belangrijke invloed op hun geluid, op het podium deed Michael Stipe ook bewegingen die hij had afgekeken van frontman Jon King – met een drumstick op een stoel slaan en zo. De springerige gitaarstijl van Andy Gill had me meteen te pakken. I was hooked straight away.

»Jaren later mocht ik het voorprogramma spelen van Gang of Four, en toen heb ik mijn gitaar laten signeren door Andy. Ik was ook nog met hem aan het mailen over mijn cover in december 2019, zijn dood enkele weken later kwam als een complete shock.»

Lonelady Beeld ALEX HURST
LoneladyBeeld ALEX HURST

HUMO Bij wie hoor jij tegenwoordig de invloed van zijn gitaarstijl?

CAMPBELL «Eerlijk gezegd is dat een persoonlijke frustratie: dat zo weinig gitaarbands vandaag iets met funk doen. Dat heb ik dan maar opgelost met mijn eigen nieuwe plaat.»

HUMO Schreef je de dansbare songs op ‘Former Things’ tijdens deze dansvloerloze pandemie?

CAMPBELL «Nee, die positieve vibe dateert van voor corona. Al mijn vorige platen heb ik opgenomen op grimmige plekken: mijn eerste in een oud pakhuis vol ratten net buiten Manchester, mét uitzicht op de Strangeways-gevangenis. Mijn tweede schreef ik in mijn flatje in Manchester, met uitzicht op de ring rond de stad. Maar deze keer kon ik als artist in residence een studio huren in het prestigieuze Somerset House in Londen, midden in de vibrerende stad. Het was zomer, en al het optimisme van toen zit duidelijk in de songs. Intussen zit ik weer in mijn oude flatje in Manchester – misschien moet ik nu eindelijk eens naar Brussel verhuizen. (lacht

WHISPERING SONS: ‘LUIDE GITAREN’

Hoe ver de invloed van Gang of Four vandaag nog reikt, is te horen op de tweede plaat ‘Several Others’ van Whispering Sons, die op één (1!) binnenkwam in de Ultratop.

Whispering Sons, met gitarist Kobe Lijnen uiterst links Beeld Guy Kokken
Whispering Sons, met gitarist Kobe Lijnen uiterst linksBeeld Guy Kokken

KOBE LIJNEN (gitarist) «Ik ga niet beweren dat ik dweep met Gang of Four, maar ‘Entertainment!’ is zeker een belangrijke plaat voor me geweest, en dan vooral om die scherpe gitaartonen van Andy Gill. Op ‘Several Others’ hebben we ook voor zo’n snedige sound gekozen. Ik moet toegeven: de intro van de song ‘Heat’ op ‘Several Others’ klinkt behoorlijk Andy Gill-ish (lacht).

»Nu, eigenlijk zijn we vanzelf geëvolueerd naar een minimalistischer geluid, vergeleken met onze eerste plaat ‘Image’, die een meer melodieuze sound had. Die scherpe gitaartonen hangen tegenwoordig ook in de lucht, je hoort ze bij hedendaagse postpunkgroepen als IDLES, maar ook bij Crack Cloud, een persoonlijke favoriet van me. Een band met drie gitaristen, maar een allerminst bombastisch geluid.»

HUMO Eind 2018 zouden jullie twee voorprogramma’s spelen van Gang of Four, eentje in De Kreun in Kortrijk en eentje in Paard in Den Haag. Het overlijden van de vader van jullie drummer Sander Pelsmaekers stak daar een stokje voor.

LIJNEN «Uiteindelijk hebben we even daarna wél op Sinner’s Day kunnen spelen, vlak voor Gang of Four. Ik ben toen naar hen gaan kijken. Goed optreden, ook al was het op Gill na niet meer de originele bezetting. Ik herinner me vooral dat zijn gitaren héél luid stonden afgesteld.»

HUMO Intussen: die nummer 1 in de Ultratop, hoe kwam die binnen?

LIJNEN «Compleet onverwacht. De voorverkoop via de webshop verliep wel goed, maar op 1 binnenkomen, boven de nieuwe Tourist LeMC en de nieuwe Nick Cave: echt een totale verrassing.»

‘The Problem of Leisure: A Tribute to Andy Gill and Gang of Four’ is uit bij Gill Music.

Whispering Sons speelt op 24 juli op Werchter Parklife.

Schrijf je in op onze wekelijkse muzieknieuwsbrief:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234