LivestreamHet Zesde Metaal
‘Een livestream kan zoveel meer zijn dan een camera neerzetten en beginnen te spelen’
Niet onder de indruk van de nogal steriele livecaptaties die sommige vakbroeders het afgelopen jaar tegen betaling hebben gestreamd, besloten de heren van Het Zesde Metaal een stap of drie verder te gaan: nu zondagochtend om tien uur trappen Wannes Cappelle & co. vanuit een B&B in Zwevegem een streamingmarathon af die u en ons niet minder dan een half etmaal lang in de ban zou moeten houden. Jawel: net als het coronavirus zelf is ook het eruit voortgevloeide livestreamgebeuren volop aan het muteren.
WANNES CAPPELLE «Aan het begin van de coronacrisis zaten we zoals iedereen vooral te zeuren over hoe vervelend het was dat we geen optredens meer konden geven, en dat een livestream toch echt niet hetzelfde was. Maar hoe langer corona duurde, hoe meer we begonnen te beseffen dat de kracht van zo’n livestream juist dáárin school: dat het iets anders is dan een optreden, en dat het dus ook iets anders te bieden heeft. Een livestream kan zoveel meer zijn dan simpelweg een camera neerzetten en beginnen te spelen. Je kunt bijvoorbeeld met verschillende chatrooms werken, waarbij de kijkers van de ene kamer naar de andere struinen. We zouden een chatroom kunnen aanbieden waarin iemand van de crew uitlegt welke pedalen onze gitarist gebruikt om aan een sound te komen, een andere waarin onze vaste tourneekok Barbara één van haar veganistische receptjes uit de doeken doet, en nog een andere waarin ik uitleg hoe je ‘Ploegsteert’ speelt.»
HUMO Hoe gaan jullie dat twaalf uur lang interessant weten te houden?
CAPPELLE «In ruil voor een ticket van 10 euro ben je van tien uur ’s ochtends tot negen uur ’s avonds een vlieg op de muur tijdens een lange repetitiesessie. Die wordt onderbroken door twee maaltijden, waar je ook bij bent. En daarna geven we een door de geweldige Maximiliaan Dierickx gefilmd concert van een uur. Tijdens de repetities bedenken we ook livearrangementen bij een aantal in het West-Vlaams vertaalde covers die we voor Studio Brussel hebben gemaakt – ‘Everybody Hurts’ van R.E.M. en ‘You Are’ van Dolly Parton, om er twee te noemen – en spelen we verzoekjes, iets wat we tijdens liveoptredens eigenlijk nooit doen. We hebben ook een tijdschema, zodat je weet wanneer je wat kunt verwachten.»
HUMO Hebben jullie al verzoekjes gekregen?
CAPPELLE «Ja, maar alleen onze manager Bram heeft ze bekeken – wij willen er pas op het moment zelf mee geconfronteerd worden, om de spanning erin te houden. Het heeft ook wel iets om een verzoekje binnen te krijgen waarvan je zegt: ‘Dju, ja, hoe speelden we dat ook weer? Wacht, geef ons vijf minuten.’
»Na die verzoekjes – of ervoor, we weten nog niet wanneer – beantwoorden we alle vragen, want we willen het zo interactief mogelijk maken. Beschouw het als een coronaproof vervanger van het babbeltje aan de cd-stand vlak na een concert.»
HUMO Is zo’n concept voor herhaling vatbaar als we de coronacrisis achter ons hebben?
CAPPELLE «Ja. Stel dat een concert uitverkocht is, waarom zouden we dan niet ook livestreamtickets verkopen, waarbij we extra’s aanbieden? Vergeet niet: het internet is een zaal zonder maximumcapaciteit (lacht).»
Info & tickets: hetzesdemetaal.be