Goat Girl Beeld Humo
Goat GirlBeeld Humo

InterviewGoat Girl

‘Een politiek geëngageerde band wordt sneller geaccepteerd als ‘ie mannelijk en wit is’

Holly Hole en Clottie Cream: het zijn géén strippers, maar wel de bassist en zangeres van de heerlijk getikte postpunkband Goat Girl. In 2018 leverde dat dolle viertal een rammelende debuutplaat af die Onze Man destijds ‘Yee-haa!’ deed uitroepen. Nu is daar opvolger ‘On All Fours’, een volwassener, nóg straffere collectie songs. Voorproeven doet u best met ‘Sad Cowboy’, een single gezegend met opzwepende gitaren, zalig zeurende zanglijnen en – écht waar! – verrukkelijke techno op het einde.

Joshua Migneau

HUMO Laten we beginnen bij het begin: waar komen jullie wonderlijke bijnamen vandaan?

CLOTTIE CREAM «Ik heet eigenlijk Lottie Pendlebury

HOLLY HOLE «En ik Holly Mullineaux

CLOTTIE CREAM «Niet bepaald spannende namen, toch? Daarom hebben we onze alter ego’s op één van onze eerste repetities bedacht. Onze gitarist Ellie koos voor L.E.D. en onze drummer Rosy Jones voor Rosy Bones. Wellicht zijn wij de enigen die die bijnamen echt grappig vinden.»

HUMO Jullie debuutplaat leverde jullie vergelijkingen met The Libertines op. ‘On All Fours’ klinkt verrassend anders: jullie nieuwe songs lijken zelfs enigszins stéék te houden!

CLOTTIE CREAM «Waar ik voor ons debuut gewoonlijk met demo’s naar de band stapte, hebben we ditmaal de meeste nummers sámen geschreven, jammend in de garage van onze ouders. Dat gaf vonken.»

HOLLY HOLE «We leenden ook onze instrumenten aan elkaar uit. Onze drummer verzon coole gitaarlijntjes, onze gitarist nam de synthesizers voor haar rekening, en we prutsten met drummachines en allerhande percussie. Als je steeds hetzelfde instrument bespeelt, sluipt er enige routine in.»

HUMO Journalisten bestempelen jullie vaak als een vrouwenband, alsof jullie één of andere rariteit in een aquarium zijn.

HOLLY HOLE «Ik begrijp niet waarom het geslacht of de seksualiteit van een artiest het vermelden waard zou moeten zijn. Shame of IDLES noem je toch ook geen mannenband?»

CLOTTIE CREAM «Ik vind het net interessant om je níét te laten reduceren tot een bepaalde rol in de samenleving. In Goat Girl kunnen we zijn wie we willen zijn.»

HUMO Goat Girl telt eigenlijk nog een vijfde bandlid: Vera, jullie huisspook.

HOLLY HOLE «Klopt. Vera huist onder de trap in het huis van Rosy. In het verleden was ze een zeer actief spook: de volumeknop van de stereo-installatie bewoog geregeld zonder dat iemand in de buurt was en één keer vloog er zelfs, zonder zinnige verklaring, een fietswiel pardoes op Rosy’s bed. Maar sinds de lockdown is Vera verbazend stil.»

HUMO De straffe jonge postpunkbands uit Londen vallen niet meer op twee handen te tellen. Zien jullie zélf een revival gaande?

CLOTTIE CREAM «Goh, bands zoals IDLES, Shame en Fontaines D.C. zijn er altijd al geweest. Zij doen ook helemaal niets nieuws. Alleen krijgen zij tegenwoordig een groter platform aangeboden.»

HOLLY HOLE «Mijn vader is geen actieve muziekluisteraar maar kijkt er tóch naar uit om IDLES eens live te zien. Ik geloof nochtans niet dat hij het eens is met de politieke statements in hun songs. Ik weet niet waar die plotse populariteit vandaan komt.»

CLOTTIE CREAM «Privilege helpt, natuurlijk. Ik denk dat een uitdagende, politiek geëngageerde band sneller geaccepteerd wordt als de muzikanten mannelijk en wit zijn.

HUMO Jullie zijn geen mannen. Houdt dat jullie dan tegen?

CLOTTIE CREAM «O, wij zijn nog steeds geprivilegieerd, hoor. Er zijn tal van minderheden die vanwege hun achtergrond niet eens aan de bak komen.»

HOLLY HOLE «Dankzij het internet lijkt er steeds meer ruimte te zijn voor artiesten die er anders uitzien en anders klinken. Maar dan zie je de talloze door witte mannen gedomineerde festivalaffiches en moet je vaststellen dat die vooruitgang nog niet geheel is doorgezet.»

HUMO Over festivals gesproken: hoe voelt het om een plaat uit te brengen die je niet snel live zult kunnen spelen?

CLOTTIE CREAM «Verschrikkelijk. Op het podium verdwijnen al mijn zorgen en voel ik alleen nog extase, terwijl ik nu constant alle gedachten in mijn hoofd moet aanhoren (lacht).»

HOLLY HOLE «Ik kan niet wachten om jullie Belgen onze nieuwe songs live te laten horen.»

‘On All Fours’ van Goat Girl komt op 29 januari uit bij Rough Trade/Konkurrent.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234