ZONDERWERK
Een soundtrack bij kunstwerken: ‘we krijgen geen applaus, maar dat is een goed teken’
Hoe klinkt een schilderij van Roger Raveel? Of een strip van Brecht Evens? Donderdag kunt u het ontdekken in De Studio in Antwerpen, waar muzikale durfal Dijf Sanders en theatermaakster/muzikante Linde Carrijn grafische kunst naar livemuziek zullen vertalen als ZONDERWERK.
HUMO Hoe ben je, na The Violent Husbands, Teddiedrum, de productie van Whispering Sons en zes soloplaten, op dit ongewone idee gebotst?
DIJF SANDERS «Voor mijn verjaardag had Linde een soundtrack bij één van mijn favoriete strips gemaakt. We vonden dat allebei zó tof dat we er nog zijn gaan maken.»
HUMO Onder die noemer hebben jullie al Budascoop in Kortrijk en KASKcinema in Gent aangedaan. Met succes?
SANDERS «Er was telkens veel volk, het geluid zat goed, en de schilderijen waren in topvorm (lacht). We projecteren ze in hoge resolutie op een groot scherm, wat best indrukwekkend is. Linde en ik deden het ook niet slecht. Zij jaagt haar viool door allerlei machines en ik haal vreemde klanken uit de keyboards.»
HUMO Hoe reageerde het publiek?
SANDERS «Als muzikant krijg je in het beste geval na elk nummer applaus. Maar nu: niets! Het bleek achteraf gezien een goed teken. Het publiek zit in een donkere zaal naar emotionele muziek te luisteren en naar majestueuze kunstwerken te kijken. Niemand wilde de fragiele sfeer doorbreken.»
HUMO Hoe beginnen Linde en jij aan zo’n soundtrack?
SANDERS «We klikken een kunstwerk open op de computer en wachten op inspiratie. Hoe korrelig is het? Zit er beweging in? Welke emoties roept het op? We bouwen eerst een landschap op met geluid en introduceren daarna de protagonisten. Het levert geen popliedjes op, eerder intuïtieve composities.»
HUMO Striptekenaar Brecht Evens zit tweemaal in de voorstelling: wat maakt zijn werk geschikt voor een muzikale vertaling?
SANDERS «Hij gebruikt transparante technieken, waarbij hij laag op laag tekent. Zijn prenten krijgen daardoor veel diepgang, kleur en emotie, alsof het momentopnames uit een film zijn. Daar zit muziek in. Ik ben fan en ken hem al een tijdje: dat helpt.»
HUMO Vanwaar de naam ZONDERWERK?
SANDERS «We zaten wegens corona zonder werk (lacht). Een grapje dat is blijven hangen, want het spreekt tot de verbeelding en speelt met de woorden ‘bijzonder’ en ‘kunstwerk’.»
HUMO Tot slot: je bent genomineerd voor een MIA. In de producerscategorie neem je het op tegen Jasper Maekelberg en Regi Penxten. Hoe groot acht je de kans dat je dat hun op 30 april de loef afsteekt?
SANDERS «Niet groot, maar de nominatie is voor mij meer waard dan de prijs zelf: ze bevestigt dat mijn onconventionele benadering geapprecieerd wordt.»
ZONDERWERK is op 17/2 te horen en te zien in De Studio (Antwerpen).