Vermin Twins Beeld Vermin Twins
Vermin TwinsBeeld Vermin Twins

comebackvermin twins

Eeuwig jong met Vermin Twins: ‘We willen niet groot worden’

Vermin Twins overtreffen de comeback van Adele (zeven jaar) en Stromae (negen jaar) door twáálf jaar na hun debuut ‘Exoskeleton’ met de opvolger ‘Pop’ uit te pakken. Psychologen definiëren de nieuwe plaat van Micha Volders en Lotte Vanhamel (zus van Tim) als een muzikale rorschachtest, want iedereen hoort er iets anders in: tribale offerceremonies, sinistere oerwoudgeluiden, betoverde heksencirkels, The Knife... Op Absolutely Free Festival kunt u zich gratis en voor niets overleveren aan hun caleidoscopische trip.

Joshua Migneau

HUMO Ocharm, jullie fans, twaalf jaar!

LOTTE VANHAMEL «Ze hebben flink wat geduld moeten oefenen (lacht). We moesten Vermin Twins destijds wel even on hold zetten, want ik had aan de intense optredens een bloeduitstorting aan mijn stembanden overgehouden. Ik heb een tijdje via een computer moeten spreken, zoals Stephen Hawking, en ik heb zelfs een jaar logopedie gevolgd. Toen ik weer de oude was, waren we elk met andere projecten bezig.»

MICHA VOLDERS «Wij zijn geen carrièremensen. We vervelen ons snel, we willen nooit twee keer hetzelfde doen en we hebben bovendien een slecht geheugen. Voor we het beseften, waren er twaalf jaar voorbij.»

HUMO Jullie waren nochtans een hype in 2010, met Pukkelpop als hoogtepunt.

VOLDERS «Een man en een vrouw die elektropop in elkaar knutselen, dat was toen best uniek in België. We hadden ook een stevige livereputatie door Lottes stunts. Het ene moment bewoog ze als een ninja, het andere stuiterde ze als een bromvlieg over het podium.»

HUMO ‘Pop’, jullie nieuwste worp, is dansbaar, raar en allesbehalve pop. Hoe consumeren we de plaat het best?

VANHAMEL «Ik kreeg onlangs een bericht van mijn juf uit het vijfde leerjaar: ‘Met jullie nieuwe plaat is toetsen verbeteren ineens leuk geworden.’ Dus, euh, tijdens het verbeteren van toetsen?»

VOLDERS «We maken geen achtergrondmuziek. Ik zou ‘Pop’ niet opzetten als ik studeer. Maar wie z’n tijd neemt en aandachtig luistert, wordt naar een ander universum gekatapulteerd.»

HUMO ‘Guardions’, ‘Mongroid’, ‘Cryosalus’, ‘Exoquios’: hoe verzin je songtitels die nergens op slaan?

VOLDERS «Hola, we hebben niet zomaar letters bij elkaar gegooid. We hebben voor elke song een passend woord proberen te bedenken. ‘Mongroid’ klinkt exact zoals de titel belooft.»

VANHAMEL «Klopt. En ‘Exoquios’ is een afgeleide van het Engelse woord exequies of begrafenisrituelen. Ik hoor in de muziek namelijk een dodenmis voor olifanten.»

HUMO Jullie videoclips en platenhoes zijn indrukwekkend. Zie ik daar jouw hand in, Lotte?

VANHAMEL «Ja. Ik maak graag poppen en maskers, want die prikkelen de verbeelding. Ik heb een gigantische hoed voor Micha en een kostuum voor mezelf gebricoleerd, zodat ik de Puntman van op de hoes kan spelen. Onze outfits moeten de muzikale ervaring versterken.»

HUMO Hoe vertalen jullie de studio-experimenten naar het podium?

VOLDERS «Ik verzorg de basisstructuur en Lotte is vrij om te spelen en zingen. We brengen een vijftal songs, waaronder één uit ‘Exoskeleton’: we willen het oude universum niet helemaal loslaten.»

VANHAMEL «Ik draag voor elk optreden een andere outfit en kruip zo telkens in de huid van een ander personage. Toen we in De Nor in Antwerpen speelden, droeg ik een boevenpak.»

VOLDERS «En daarna beginnen we aan iets nieuws, want we hebben niet de ambitie om groot te worden met Vermin Twins. We willen gewoon op ons gemak verder kunnen knutselen.»

HUMO Tot in 2034 dan maar!

Vermin Twins spelen op Absolutely Free Festival (5 augustus), De Koer (14 augustus), Off The Radar (3 september) en OLT Rivierenhof (10 september).

Schrijf je in op onze wekelijkse muzieknieuwsbrief:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234