El Guapo Stuntteam Beeld rv
El Guapo StuntteamBeeld rv

'dat was al kapot!'El Guapo Stuntteam

El Guapo Stuntteam, het heetgebakerde boek: ‘Brandend door de Bampslaan’

Nooit gedacht dat ik ooit een boek zou lezen over El Guapo Stuntteam, de groep die in 2004 in de finale van Humo’s Rock Rally stond en 14 jaar lang de Europese club- en festivalpodia onveilig maakte. Maar kijk, ik heb zowaar de schrijver aan de lijn, en dat is – u dacht dat het niet gekker kon worden – Christian Maes, alias Captain Catastrophy.

Jurgen Beckers

Maes maakte de strapatsen van de gevaarlijkste rockband van de Lage Landen mee vanaf de eerste rij, vaak in lichterlaaie. Terwijl El Guapo door zijn set raasde, stak de Captain zichzelf op het podium in brand, deed een dansje, en ging dan op zoek naar een emmer water en wat blusdekens. ‘Dat was al kapot!’ leest als een sneltrein, is af en toe rommelig maar verveelt geen seconde. Een beetje zoals El Guapo zelf.

HUMO Welke anekdote vat El Guapo het best samen?

CHRISTIAN MAES «Een Halloweenshow in Duitsland. We waren geboekt door onze zelfverklaarde grootste fan, die al even grootse plannen met ons had. Hij had een heel scenario geschreven: we zouden geschminkt als zombies het podium op strompelen. Daar hebben we vriendelijk voor bedankt. El Guapo is altijd, in alle omstandigheden, zichzelf gebleven.»

HUMO Mag ik het grappig vinden dat, wat verdovende middelen betreft, in het hele boek welgeteld één zakje wiet voorkomt, dat bij een politiecontrole in Duitsland onder de auto verdwijnt?

MAES «Toen de politie net weg was, is er wel nog een zak methadon onder het dashboard vandaan gekomen. Van onze chauffeur, die voorwaardelijk vrij was. En geen rijbewijs had (lacht).»

HUMO Heb je de drugs bewust uit het boek gehouden?

MAES «Ach, zulke verhalen lees je al zoveel, en El Guapo was ook veel meer dan alleen maar ‘de boel begaaien’.»

HUMO In het boek wordt melding gemaakt van een akkefietje met de hoofdact in een studentencafé in Hasselt. Zou het kunnen dat die hoofdact The Faggets was, en dat ondergetekende gitarist van die groep zich daar vaag iets van herinnert?

MAES «Dat zou weleens kunnen kloppen (lacht). Een groep met Stijn Meuris

HUMO Op drums.

MAES «De details herinner ik me ook niet meer, maar ik weet wel nog dat er voor de deur iemand op de motorkap van zijn auto is beland. De goeie ouwe tijd! (lacht

HUMO Wist je al hoe stunts werkten toen je als Captain Catastrophy begon?

MAES «Ik was een liefhebber van het genre, maar had geen plannen om zelf iets in die richting te doen. Tot mijn broer Cédric (Maes, gitarist van El Guapo, red.) zei: ‘Wat zou je ervan vinden om jezelf in brand te steken tijdens onze shows?’ Ik ben dan oude Australische documentaires over stuntmannen beginnen te kijken. Wat daarin werd uitgelegd, bleek te werken.»

HUMO Ben je ooit echt bang geweest?

MAES «Bij ons optreden op Humo’s Pop Poll Deluxe in 2008. Ik dacht: we hebben maar drie minuten om ons ding te doen, en we staan hier tenslotte in hét Sportpaleis: laat ik wat extra benzine over me heen kappen. Ik wist meteen dat het fout zat. Achteraf was ik over mijn hele lijf zo rood als een kreeft.»

HUMO Doe je het nog weleens?

MAES «Af en toe, als een buitenlandse act waarmee ik een connectie heb naar België komt. En een paar jaar geleden heb ik het nog eens gedaan op oudejaarsavond. Ons gezelschap wilde naar het vuurwerk gaan kijken, en ik dacht: laat ik zelf voor wat vuurwerk zorgen. Daar ging ik dan, brandend op een skateboard door de Bampslaan aan het station in Hasselt. (Lacht) Een grote hit!»

Christian Maes, ‘Dat was al kapot! El Guapo Stuntteam: de gevaarlijkste rockband van de Lage Landen’, Beefcake Publishing.

null Beeld rv
Beeld rv

Luister ook naar onze playlist:

Schrijf je in op onze wekelijkse muzieknieuwsbrief:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234