'We wilden niet de band zijn die ervoor zorgde dat zijn publiek besmet raakte’ Beeld Humo
'We wilden niet de band zijn die ervoor zorgde dat zijn publiek besmet raakte’Beeld Humo

Corona in de muzieksector

'Er zal straks veel slechte kunst onze kant opkomen. En baby's. Véél baby's'

Concerten afgelast, releases uitgesteld, stilaan een hele festivalzomer op de helling: hoe diep is de krater die Covid-19 momenteel slaat in muziekland? Hoe hard zit de schrik erin, wat zijn de gevolgen op langere termijn, en vooral: wat nu gezongen? Humo sprak met elf ervaringsdeskundigen uit de sector. 'Eigenlijk is er voor mij niet zo veel veranderd. Ik leef praktisch mijn hele leven in quarantaine.'

Muziekredactie

STIJN MEURIS: 'Apollo 11 van Lego'

null Beeld

Op zaterdag 14 maart had Stijn Meuris in het Nederlandse Bergen-op-Zoom voor het eerst in twintig jaar met Noordkaap op de planken moeten staan. Had moeten. Nu zit hij, net als iedereen, gewoon thuis.

HUMO Als ze mij zouden vragen wie er in tijden dat iedereen thuis moet blijven als eerste zot zal worden, zou ik al mijn wc-rollen op Stijn Meuris inzetten.

STIJN MEURIS (lacht) «Ça va, het is natuurlijk wennen, maar dat is voor iedereen zo. En voor een groot deel was ik al een thuiswerker, dus die aanpassing valt wel mee. Gisteren heb ik voor het eerst mijn programma voor Willy, 'Meurrissey', thuis opgenomen. Ik ben een grote kluns op technisch gebied, maar na wat heen en weer bellen en mailen, bleek dat allemaal goed mee te vallen. Maar verder vind ik het uiteraard allemaal absoluut kut. Het hele Noordkaap-verhaal waaraan we meer dan een jaar gewerkt hebben, ligt nu bijvoorbeeld helemaal stil. En het gaat snel, hè. Tien dagen geleden waren we onze AB-concerten nog aan het verplaatsen naar mei, omdat we dan zeker buiten de gevarenzone zouden vallen. Maar nee dus, hè.

»De zomerfestivals? Ik vrees ervoor, hoor. Glastonbury is al afgelast, de vijftigste editie, nota bene. Alleen al daardoor komen veel andere festivals ook in gevaar. Veel Amerikaanse groepen die specifiek rond Glastonbury touren, gaan nu gewoon thuisblijven. Je kunt je Belgische festival dan nog wel laten plaatsvinden, maar je kunt niet overal Zwangere Guy en Brihang laten spelen. En dat allemaal nog los van het medische aspect, uiteraard. Ik hoop echt dat dit geen halfjaar duurt, maar het zou best weleens kunnen. Ik ben nu 55, en ineens overvalt mij het donkere gevoel: heb ik hier een heel fucking leven voor gewerkt? Anderzijds vind ik het ongepast om te klagen. Ik kan mijn radioprogramma nog maken, mijn column voor de krant nog schrijven, en er zal nog wel iets uit de lucht komen vallen. Maar al die muzikanten die puur leven van het spelen, zitten gewoon een halfjaar zonder werk en inkomen. Minstens.»

HUMO Op Facebook zag ik dat je gisteren nog hebt meegewerkt aan '#Corona2020', het nieuwe programma van Eric Goens op VIER.

MEURIS «Een programma 'om de moed erin te houden'. Ik moest 'Ik hou van u' zingen, waarna ze bij mensen gingen aanbellen met de vraag om ook 'Ik hou van u' te zingen. Een variant op wat er in Italië gebeurt met de mensen die op hun balkons staan te zingen. Ik heb het gezongen vanachter het raam in mijn woonkamer. De cameraploeg heeft het gefilmd vanuit de tuin, ze zijn niet binnen geweest.»

HUMO Je houdt je dus goed aan de regels?

MEURIS «Ik was mijn handen en probeer zoveel mogelijk binnen te blijven, ja. Maar gisteren zijn ze hier een interface aan de deur komen zetten die ik nodig had voor 'Meurrissey', en ik was toch al een halfuur met dat bakske aan het spelen voor ik besefte: 'Doeme, ik moet mijn handen wassen!' En eergisteren betrapte ik mezelf erop dat ik speciaal naar een tankstation langs de snelweg was gereden om daar rechtstaand aan zo'n tafeltje toch nog van de illusie te kunnen genieten dat ik ergens mijn koffietje kan gaan drinken.»

HUMO Had jij ook niet nog heelder dozen Lego in de kelder staan?

MEURIS (lacht) «In pre-corona-tijden had ik nog net de inmiddels totaal uitverkochte Apollo 11-raket gekocht: 1 meter 30 hoog en exact 1969 blokjes, het jaar van de lancering - respect voor Lego. Daar was ik net mee klaar, ongeveer zes dagen aan gebouwd, toen het nieuws kwam dat we drie weken binnen moeten blijven. Maar ik zag dat Lego nu ook een fenomenale bouwdoos heeft van de Death Star uit Star Wars: qua symboliek misschien het juiste moment om daar eens aan te beginnen. Werkt Bol.com nog?»

ALEX CALLIER: 'Geen virtueel songfestival'

null Beeld

Een dikke week nadat Hooverphonic in Nederland nog een post card opnam, zo'n filmpje waarmee het Eurovisiesongfestival iedere deelnemer introduceert vlak voor het optreden, werd het hele festival - gepland in Rotterdam in mei - gecanceld.

ALEX CALLIER «Ik zit veel meer in met onze festivalzomer dan met het songfestival. Dat is onze broodwinning niet, hè. De festivals wél.

»Ik hing al aan de telefoon met Luca Chiaravalli (de Italiaanse coauteur van 'Release Me', de Eurovisie-inzending van Hooverphonic, red.) die in Italië nu in totale afzondering leeft. Hij stelt het vooralsnog goed.»

HUMO Iedere deelnemer die thuis in z'n land z'n optreden livestreamt: was dat geen mogelijk scenario geweest voor het Eurovisiesongfestival?

CALLIER «Ik vrees dat ze de inkomsten uit de ticketverkoop nodig hebben om de boel te financieren. Ik ben zelf achterover gevallen van de ticketprijzen in Ahoy: een staanplaats op de finale kost zo'n 250 euro. Nee, daar zat volgens mij sowieso geen heil in, in die virtuele oplossing.»

HUMO In het najaar had Hooverphonic ook een tournee gepland voor de 20ste verjaardag van 'The Magnificent Tree'. Zet je nu al je hoop daarop?

CALLIER «Ja. Al is het ook niet zeker dat die tournee zal kunnen plaatsvinden. Alle optredens die nu overal geschrapt worden, verhuizen in principe naar het najaar, waardoor de agenda's van de zalen overvol geraken. Tja, dan wordt het in 2021 maar een tournee voor de 21ste verjaardag van 'The Magnificent Tree'.»

HUMO Hooverphonic lijkt me een groep die wel wat financiële tegenslag aankan.

CALLIER «Wij hebben een buffer, ik heb ook nog mijn inkomsten uit royalty's. Maar rond me zie ik genoeg mensen die nu écht met de handen in het haar zitten. Muzikanten, maar ook de minder zichtbare krachten waarop de muziekindustrie steunt, denk aan de PA-firma's. Die hebben vaak enorme investeringen gedaan om al dat klank-en-lichtmateriaal aan te kopen, en zien in één klap al die optredens geschrapt worden. Als dit maanden blijft duren, dan komen er faillissementen van.»

HUMO Valt de afzondering je moeilijk? Veel mensen hebben moeite zich te concentreren.

CALLIER «Ik ben vooral enorm bezorgd om mijn moeder, die in de 70 is. Al blijft zij er nuchter onder: 'Als het mijn tijd is om te gaan, dan is het mijn tijd om te gaan.' Zelf zit ik zonder al te veel problemen thuis in de studio, de nieuwe plaat af te werken. En ja, me concentreren lukt nog. Behalve vandaag, want iedereen hangt aan de lijn over het songfestival (lacht).»

EEFJE DE VISSER: 'Blij met België'

null Beeld

Twee jaar had ze er naartoe gewerkt: op donderdag 19 maart zou Eefje de Visser haar nieuwe kindje, vierde plaat 'Bitterzoet', onder de doopfontein houden in de AB, gevolgd door een tournee in België en Nederland.

EEFJE DE VISSER «Ik vind het spijtig dat ik al vijf concerten heb moeten afzeggen, en ik heb geen goede hoop voor de geplande optredens in april. Maar ik heb mijn shows tenminste kúnnen verplaatsen, daar zijn vele anderen niet in geslaagd. Er zijn overal mensen die veel ergere zaken te verwerken hebben.»

HUMO Je single 'Stilstand' komt op het juiste moment: het leven van West-Europa staat, welja, helemaal stil.

DE VISSER «Bizar, hè? Ik schreef de song twee jaar geleden en de release ervan als single stond ook al maanden gepland. Ik doe dit dus niet om te profiteren van het virus. Ik heb zelfs getwijfeld of de song niet verkeerd opgevat zou worden. Maar veel mensen hebben me verteld dat ze zich begrepen en getroost voelen door die track.»

HUMO Je groeide op in Nederland, maar woont tegenwoordig in Gent. Men pakt de coronacrisis anders aan in je geboorteland dan in België. Waar voel jij je het beste bij?

DE VISSER «Bij België. Ik vind het erg dat Nederland zo traag handelt. Ze konden nochtans in Italië en China duidelijk zien welke schade het virus aanricht. Wil de Nederlandse overheid de feiten niet onder ogen zien? Ik ben alleszins blij dat ze in België meer bezig zijn met het welzijn van hun mensen, en dat de economie daar even mag voor wijken.»

TIM VANHAMEL: 'Voorsmaakje van meer'

null Beeld

Geen plaat die recent zo mooi afstak tegen het licht van een nakende pandemie als de nieuwe Millionaire. Op 'Applz ≠ Applz' swingt Tim Vanhamel de algehele ondergang tegemoet met een gusto die sméékte om aan podia allerhande blootgesteld te worden. Driewerf helaas!

TIM VANHAMEL «Ik had het ergens wel zien aankomen. Toen het virus nog maar enkel in China zat, liep ik al ongerust rond. In deze moderne wereld kan het niet anders of dat virus staat hier in de kortste keren voor de deur, dacht ik. Ik zag de domino's al vallen, maar mensen probeerden me nog gerust te stellen. Blijk ik helaas toch gelijk te hebben.»

HUMO Het kan niet anders of geannuleerde concerten zijn ook een financiële opdoffer voor tourende bands als Millionaire.

VANHAMEL «Natuurlijk. Mijn groep heet dan wel Millionaire, ik ben voor de rest allesbehalve een grootverdiener (lacht). Ik zal het wel overleven, maar een aderlating is het sowieso. Maar het gaat me niet alleen om geld, het spijtigste vind ik dat je als muzikant nu je momentum verliest. Telkens als je een nieuwe plaat uitbrengt, train je daarvoor als een atleet: er komt een aanloop bij kijken, zodat je meteen in vorm bent voor die eerste concerten. Je werkt er hard naartoe, en die aanloop wordt nu afgebroken.

»Ik vrees ook dat dat virus nog maar een voorsmaakje is van wat ons nog allemaal te wachten staat. Nu is het nog een griepje, zou je kunnen zeggen, maar binnenkort komt miserie als dit in tienvoud onze richting uit. Daar ben ik van overtuigd. Je hoeft niet eens zo intelligent te zijn om dat in te zien met het veranderende klimaat. Hopelijk kunnen we er dus iets uit leren, want ik vrees dat dit nog maar een testje is.»

HUMO Hoe breng jij nu je dagen door?

VANHAMEL «Eigenlijk is er voor mij niet zo veel veranderd. Ik leef praktisch mijn hele leven in quarantaine: geen partner, geen kinderen, ik zit altijd alleen. De zoo is nu wel dicht, daar kwam ik af en toe nog eens. In de plaats zit ik nu wat meer in mijn tuintje. Ik lag net in m'n hangmat toen je belde. En daarnet nog broccolisoep gemaakt: lekker én gezond. Meer hoeft er niet te zijn, toch? Alleen jammer dat ik op dag twee al door mijn nood-stash heen zat, maar goed. Dat is het leven, hè.»

HUMO Bespoedigt zo'n quarantaine ook de creativiteit?

VANHAMEL «Ik vrees vooral dat er hierna veel slechte kunst onze kant op zal komen (lacht). Heel veel mensen die het anders te druk hebben met andere, betere dingen, zullen nu misschien zeggen: 'Hé, misschien dan nú eens die muziek maken waar ik al zo lang aan loop te denken.'

»Iedereen wil almaar druk-druk-druk bezig zijn. 'Wat gaan we nú doen?!' Man, doe toch eens gewoon niets. Koop ook een hangmat of zo. Enfin, dus veel middelmatige kunst binnen dit en een jaar (lacht). En baby's. Véél baby's.»

JEF NEVE: 'Veel liever voor elkaar'

null Beeld

De nieuwe plaat van Jef Neve, 'Mysterium', was aangekondigd voor vrijdag 27 maart, het zal uiteindelijk 15 mei worden. Het is één van de vele platen waarvan de releasedatum 'door onvoorziene omstandigheden' wordt uitgesteld.

JEF NEVE «Eerlijk gezegd zal de hele release van mijn plaat me nu even worst wezen. Het gaat om onze gezondheid. Ik kom in ieder geval mijn kot niet uit. Ik wil ook mijn steentje bijdragen de komende dagen, door via Facebook Live van thuis uit pianoconcertjes te geven. Nooit eerder zijn sociale media zo nuttig geweest voor muzikanten, hè. Om in contact te blijven met de mensen die van onze muziek houden, en hopelijk ook om wat troost te bieden. Als er één ding positief is aan heel deze ellende, dan is het dat we met z'n allen een pak liever en zachter lijken geworden. Voor deze crisis werden we met de dag harder.»

HUMO De geschrapte concerten zijn geen streep door je bankrekening?

NEVE «Het is voor alle muzikanten een streep door de rekening. Als we tegen eind mei opnieuw zullen mogen concerteren, zal het snel zijn. Al is het wél zo dat ik een buffer heb. Ik kan dit opvangen.»

HUMO Wat vond je van de oproep aan de bevolking van de volgens jou 'verachtelijke' minister van Cultuur Jan Jambon om géén geld terug te vragen voor geannuleerde concerten en voorstellingen?

NEVE «Wel, euh, dat lijkt me te getuigen van een zekere goodwill. Ik geef ook toe dat ik mijn kritiek op Jambon en zijn besparingen in de cultuursector anders had kunnen verwoorden - dat bericht is 's nachts impulsief getikt en was enkel bedoeld voor mijn Facebook-vrienden - maar de manier waarop die besparingen ons door de strot zijn geramd, was niet correct.

»Maar intussen zitten we met een economische crisis voor iederéén: het is gewoon niet meer gepast om te klagen als artiest. Iedereen moet nu helpen waar hij kan. Ik probeer dat zelf door collega-muzikanten die de eindjes niet aan elkaar kunnen knopen, financieel te helpen. Ik beschouw dat als een morele plicht.»

HUMO Ben je ook bang?

NEVE «Ik ben van nature een enorme optimist, maar dit is de eerste keer in mijn leven dat ik er niet gerust in ben. Je voelt aan alles dat dit iets is waar we geen controle over hebben. God, echt, ik hoop dat het noodlot ons een béétje gunstig gezind is.»

WOLF PARADE: 'Moordende concurrentie'

null Beeld

Mossels. Dat dachten we toen de Canadese indieband Wolf Parade op 2 maart - dus veel vroeger dan de meeste andere bands - besliste om zijn Europese tournee te schrappen. En dus ook hun optreden in de Brusselse Botanique. Mossels waren wíj, om niet te zien wat frontman Dan Boeckner toen al zag.

DAN BOECKNER «Ik volg het al sinds de uitbraak in Wuhan. We waren toen nog op tournee in de Verenigde Staten, maar ik bleef het allemaal goed in het oog houden. Toen het virus in Italië neerstreek, wist ik zeker dat het geen goed idee was om de oversteek naar Europa nog te maken. Omdat ik er niet vast wilde komen te zitten, en ik wilde ook niet de band zijn die ervoor zorgde dat heel zijn publiek besmet werd.

»Ik vond het dus bijna een morele plicht om af te zeggen, maar makkelijk was dat niet. Ons inkomen hangt van de optredens af, en Wolf Parade heeft in vijftien jaar nog nooit een tournee gecancelled. Het is de bedoeling om later terug te keren, maar ik ben bang dat veel concertzalen tegen dan over de kop zullen zijn gegaan, en de concurrentie zal moordend zijn: eenmaal dit voorbij is, zal iedereen opnieuw concerten willen vastleggen.»

HUMO En dus, wat nu?

BOECKNER «Misschien gaan we een concert online zetten, of ik zet wat songs van mijn andere band Operators te koop op Patreon. Maar eerlijk: ik vind het ook vreemd om, midden in deze storm, nog maar te overwegen om andere mensen geld te vragen.»

HUMO Intussen is ook Canada op slot gegaan?

BOECKNER «Sinds vorige woensdag zitten ook wij thuis, in Montreal. Als het echt moet, mogen we buiten voor kleine trips, maar het wordt niet aangeraden. In British Columbia, waar ik vandaan kom, worden de maatregelen veel minder gerespecteerd. Zeker oudere mensen halen er daar nog veel te hard hun schouders voor op. 't Is allemaal niet goed, hoor.»

SOFIE ENGELEN: 'Plots een pendeljob'

null Beeld

Sofie Engelen presenteert dezer dagen 'Homework', een gloednieuw radioprogramma op rockzender Willy voor de nieuwe thuiswerkers. Een tiental dagen geleden zag Engelen niet alleen de presentatie van de halve finales van Humo's Rock Rally in De Vooruit en Trix geannuleerd worden, ook al haar ander presentatiewerk de komende tijd is ze kwijt. Coronaradio bood de uitweg.

SOFIE ENGELEN «Raar: terwijl de meesten nu moeten thuisblijven, heb ik ineens een dagelijkse pendeljob, en reed ik vanochtend een lege autosnelweg op richting Vilvoorde. De veiligheidsvoorschriften worden strikt nageleefd in de studio aan de Medialaan, viel me vanochtend op: iedereen die kan thuiswerken, werkt ook thuis. Qmusic-collega Sam De Bruyn presenteerde op mijn eerste werkdag al van thuis omdat hij in direct contact was gekomen met een coronapatiënt, en ook Sean Dhondt heeft zichzelf intussen om diezelfde reden geïsoleerd.»

HUMO Een zender als Radio 2 ontroert dezer dagen: families vragen er plaatjes van Will Tura aan voor de bejaarden in onze woonzorgcentra. Die maatschappelijke rol lijkt me minder weggelegd voor Willy.

ENGELEN «We hebben met 'Homework' een gelijkaardige oproep gelanceerd aan alle thuiswerkers, om plaatjes op te dragen aan hun collega's, alleen kwam daar weinig reactie op. Ik concludeer daaruit dat velen hun collega's toch niet zo héél erg missen (lacht).

»Ik merk wel dat ik ineens anders naar muziek luister. Songs als 'Remedy' van The Black Crowes of 'Alive' van Pearl Jam, die onze samensteller vandaag zonder bijbedoelingen in de playlist stak, krijgen ineens een heel andere betekenis.»

KURT OVERBERGH: 'Serieuze verliezen'

null Beeld

Artistiek directeur Kurt Overbergh programmeert al sinds 1997 de affiche van de AB, maar nooit stond hij voor een grotere uitdaging.

KURT OVERBERGH «Het begon op maandag 9 maart, toen de regering het advies gaf om geen optredens meer te organiseren voor meer dan duizend mensen. Wij reageerden instinctief: 'No way, mensen hebben nood aan positivisme!' We zochten naar creatieve manieren om de capaciteit van onze shows te verkleinen en zo toch te laten doorgaan.

»Maar dag na dag zagen we de ernst van de epidemie beter in. We begonnen te beseffen hoe gevaarlijk het was om grote groepen mensen samen te brengen. Deze sluiting voelt anders dan die na de aanslag op de Bataclan: ditmaal is íédereen medeverantwoordelijk voor het beloop van de crisis. In de voormiddag van donderdag 12 maart hebben we contact opgenomen met de hele sector, van de Bozar over de Roma en de Trix tot zelfs Paradiso in Amsterdam. We hebben toen gezamenlijk beslist om geen landelijk verbod op concerten af te wachten en gewoon zelf de deuren te sluiten. Samen met virologen en andere specialisten hebben we de politici voor blok gezet. Tegen de avond werden de nieuwe maatregelen door de regering afgekondigd.»

HUMO Hoe gaan jullie om met de annulaties?

OVERBERGH «Voor de concerten in april zijn we alternatieve data aan het zoeken. We zullen pas écht afzien als er ook in mei geen optredens mogen plaatsvinden. We hebben momenteel al vijftig optredens verzet naar mei en juni: vervelend, maar uiteindelijk kunnen ze nog doorgaan. Maar de shows in mei kunnen we niet meer verplaatsen: daarvoor zit de agenda voor de rest van het jaar gewoon te vol. Vanaf dan zullen we serieuze verliezen leiden: zo'n 15.000 euro per dag, schat ik, en dat lijkt me zelfs aan de lage kant. En dat terwijl de staat serieus knipt in onze subsidies - cultuur is duidelijk geen prioriteit voor hen. Dan is het moeilijk om nog vrolijk te blijven.»

HUMO South by Southwest, het beroemde showcasefestival in Amerika, is afgelast en heeft meteen een derde van hun personeel ontslagen.

OVERBERGH «Dat is de realiteit. Ik kan me inbeelden dat meerdere culturele organisaties in België aan deze crisis ten onder zullen gaan. Technische werkloosheid loert om de hoek. We maken ons bovendien zorgen over onze toeleveringsbedrijven. Onze koks, onze horecaploeg, onze stagehands - mensen die al meer dan twintig jaar deel uitmaken van ons mooie huis - willen we niet in de steek laten.»

FLEDDY MELCULY: 'Groter bereik mét corona'

null Beeld

Op donderdag 12 maart werd beslist dat er, vanaf 's anderendaags vrijdag, geen concerten meer georganiseerd mogen worden in ons land. Fleddy Melculy wachtte daar niet op: al op donderdag vroeg de metalsensatie aan de vierhonderd genodigden die 's avonds naar zaal Zappa in Antwerpen zouden afzakken voor de showcase van hun nieuwe plaat 'Sabbath Fleddy Sabbath', om thuis te blijven.

JEROEN CAMERLYNCK «Pijlsnel en zonder enige ervaring hebben we donderdagnamiddag beslist om het concert te spelen voor een lege zaal en te livestreamen. In een paar uur tijd hebben we uitgevogeld hoe dat moest, en het is ons gelukt.»

HUMO Spelen zonder applaus, is het iets?

CAMERLYNCK «Af en toe kwam iemand van de crew zeggen: 'Je staat dat hier niet voor niets te doen, er kijkt nu zoveel volk naar de stream.' Op een bepaald moment bereikten we een piek van 1.800 kijkers, vier keer de capaciteit van de zaal. We hebben dus meer volk bereikt dan met de normale show.»

HUMO Van Neil Young over John Legend tot Chris Martin: iedereen livestreamt nu thuisconcerten.

CAMERLYNCK «In het hardcorecircuit hebben bands als Code Orange en de Cro-Mags de afgelopen dagen ook al concerten voor een lege zaal gelivestreamd. Ik vang ook op dat platformen verdienmodellen aan het uitdenken zijn, maar ik denk dat dat rap afgezaagd wordt. Voor ons was het iets eenmaligs, the best we could do

HUMO De komende twee maanden zit je zonder werk. Wat nu?

CAMERLYNCK «Al zeker twintig optredens zijn uitgesteld. Ik heb hier nog wat oude shows op harde schijf staan, die ga ik online zetten. Ik heb het voordeel dat ik de auteur ben van onze songs en dus Sabam-inkomsten heb. Voor mijn gitarist, die nog bij andere groepen speelt, liggen de kaarten veel slechter. Aan muziekfans die hun favoriete artiest willen steunen, één advies: koop die nieuwe plaat, koop dat T-shirt. En tegelijk besef ik dat het bijna not done is om dit te vragen, want iederéén heeft het nu moeilijk.»

GHOSTPOET: 'Britse blamage'

null Beeld

Angstig zit de Londenaar Obaro Ejimiwe alias Ghostpoet af te wachten of we tegen 1 mei allemaal opnieuw de straat op mogen om zijn nieuwe plaat te kopen. In de tussentijd plant hij dan maar wat radio te maken. Een mens moet iets.

HUMO Hoe is het daar in Engeland?

OBARO EJIMIWE «Het is allemaal nogal surrealistisch, hè. Een sfeertje van paniek en angst. Zelf blijf ik ook voor 90 procent van de tijd binnen. Ik vind het wel ongelukkig dat onze regering besloten heeft om een ietwat andere aanpak te hanteren dan jullie op het vasteland.

»Pas op: intussen zijn de scholen hier nu ook gesloten en wordt ons aangeraden om pubs en grote massa's te vermijden. Da's al iets, al vind ik het een schande dat ze een complete lockdown uit de weg gaan. Niemand wil dat het hier uit de hand loopt zoals in Italië of China.»

HUMO Je nieuwe plaat staat op uitkomen. De release wordt niet verlaat?

EJIMIWE «Voorlopig is dat niet het plan. Een geluk dat mijn grote Europese tournee pas voor het najaar is. Maar als de festivals op de schop gaan, kijk ik tegen vier maanden werkloosheid aan, en dan wordt het spannend. Een wake-upcall: ik ben al tien jaar freelancer, ga van plaat naar plaat, van project naar project, maar als die molen van de ene dag op de andere stilvalt, is de vraag hoe ik mijzelf zal onderhouden. Ik hou dus mijn hart vast, maar ik probeer optimistisch te blijven en me thuis zo goed mogelijk bezig te houden. Ik heb gelukkig een kleine homestudio, dus ik blijf muziek maken.»

HUMO En radiomaken, liet je op twitter weten.

EJIMIWE «Klopt. Gewoon, vanuit mijn living wat muziek draaien die ik goed vind en gesprekjes voeren. Al zal het niet rechtstreeks zijn, want mijn internetverbinding is nogal wankel. Het is ook een manier om mijn hoofd op gang te houden, en iets te maken voor anderen die ook binnenzitten.

»Godzijdank dat we in tijden als deze nog het internet hebben om ons bezig te houden en te blijven communiceren.»

TIJS VANNESTE: 'Overwerkte Van Ranst'

null Beeld

De drijvende kracht achter Van Echelpoel staat ons te woord vanuit zijn eigen kleine quarantaine. Vrouwlief heeft de symptomen van een kleine verkoudheid, en dus lijkt geen enkele voorzorgsmaatregel meer overbodig.

TIJS VANNESTE «Normaal gezien zou ik volgende week met een nieuwe single komen, maar die loopt nu vertraging op. Ik zat ook midden in de opnames van een nieuwe plaat met Lange Polle van Triggerfinger, en ik zou vorige week normaal gezien begonnen zijn aan opnames voor een tv-reeks, een samenwerking met productiehuis De chinezen, maar die vallen nu dus ook weg. Ik mag er nog niets méér over zeggen, maar ik kan je verzekeren: ik krijg meerdere lappen tegelijk tegen m'n appel.»

HUMO Gelukkig heb je als tatoeëerder nog een bijbaantje.

VANNESTE «Tatoeëren zit er nu ook niet meer in. Wettelijk gezien mag het nog, zij het achter gesloten deuren. Maar het voelt niet juist om in deze omstandigheden nog urenlang huid op huid met een ander te zitten - laat staan dat je met bloed in de weer bent, zoals nu eenmaal vaak het geval is met tattoos. Veel van mijn collega's hebben al dezelfde keuze gemaakt. Ferm klote, hè (lacht).

»Ach ja, mijn tuin zal nog nooit zo mooi onderhouden zijn als dit jaar.»

HUMO Wind je je op in de huidige gang van zaken?

VANNESTE «Het gebeurt. Wat me vooral stoort, is het gebrek aan leiderschap. Voor houvast kun je eigenlijk alleen bij Marc Van Ranst terecht, en die mens ziet er ondertussen volledig overwerkt uit omdat hij elke dag drie keer in alle nieuwsstudio's moet gaan zitten. Uit politieke hoek krijg je alleen geprul in de marge, en geweeklaag over welke partij waar voorstander van is en welke niet. Daar hebben de mensen toch niets aan?»

Over politiek gesproken: komt er nu een steunmechanisme voor de cultuursector of niet?

OLIVIER VAN RAAMDONCK (woordvoerder van minister Jambon) «We hebben nu onze handen vol met de uitwerking van algemene steunmaatregelen, zoals die voor zelfstandigen en ondernemingen. Bedrijven die tijdelijk moeten sluiten, kunnen een eenmalige premie van 4.000 euro aanvragen. Zelfstandigen die het moeilijk krijgen, kunnen onder meer betalingsuitstel van sociale bijdragen vragen, en zelfs een vrijstelling. Er is ook het systeem van tijdelijke werkloosheid voor werknemers. Uiteraard geldt dat ook voor de cultuursector.

»Bij subsidiedossiers zullen we soepel zijn. We weten dat de sector nu niet kan leveren, maar toch laten we de geldstromen gewoon doorlopen. Wie met subsidies werkt, zal dus wellicht minder getroffen worden dan anderen. Zodra de coronacrisis voorbij haar piek is, zal er veel geld nodig zijn voor een relancebeleid. We zullen de komende weken de noden in kaart brengen om oplossingen op maat te boetseren voor elke sector. Het is onze ambitie om onze bedrijven, zelfstandigen en artiesten zo goed mogelijk door deze storm te loodsen. Wie meer vragen heeft, kan terecht op onze cultuurwebsite

(fvd/jmi/jub/kv/mvst/rl/tr)

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234