Sampa the Great op Couleur Café Beeld Alex Vanhee
Sampa the Great op Couleur CaféBeeld Alex Vanhee

'as above, so below'Sampa the Great

‘Er zit een Cardi B in mij, maar ik wil meer zijn’

‘Eíndelijk gelooft mijn mama dat ik een echte job heb,’ bekent Sampa the Great als we haar te spreken krijgen. De Zambiaanse rapper, in 1993 geboren als Sampa Tembo, won tal van Australische muziekprijzen, ze kreeg complimenten van Kendrick Lamar en Lauryn Hill, maar het was Barack Obama die haar moeder wist te overtuigen: de oud-president nam haar track ‘Energy’ dit jaar op in zijn jaarlijkse ‘Summer Playlist’. De single staat op haar nieuwe plaat ‘As Above, So Below’, de eerste die ze opnam in haar geboorteland.

Joshua Migneau

HUMO Een Zambiaanse die succes oogst in Australië en daar als eerste en tot nader order enige artiest twee keer – in 2018 en 2020 – de Australian Music Prize won: hoe is het zover gekomen, Sampa?

SAMPA TEMBO «Per ongeluk! Ik studeerde geluidstechniek in Sydney en had in mijn vrije tijd een mixtape gemaakt. Ik had nog geen ambities in de muziek en dacht: ach, waarom zet ik dit niet gewoon online? ‘The Great Mixtape’ ging viraal in Australië. Ik ben er na mijn studie blijven wonen, omdat ik wilde uitzoeken wat ik als artiest kon bereiken.

»Ik kijk dankbaar terug op mijn Australische avontuur, maar ik ben me er altijd een outsider blijven voelen. Een zwarte vrouw in de mainstream is daar een zeldzaamheid. Algauw groeide ik uit tot de ambassadeur van de zwarte gemeenschap – terwijl ik daar zelf nog maar pas deel van uitmaakte. Ik moest almaar weloverwogen standpunten innemen, terwijl ik zelf niet alle antwoorden had.»

HUMO Tijdens de pandemie ben je teruggekeerd naar Zambia, waar je ‘As Above, So Below’ hebt opgenomen. Was het als thuiskomen?

TEMBO «Niet helemaal. In het begin voelde ik me daar óók een outsider. Sommige mensen waren boos. ‘Je bent het succes buiten ons land gaan zoeken,’ zeiden ze. Terwijl ik dat niet doelbewust heb gedaan. Maar hoe meer ik me veranker in de Zambiaanse muziek, hoe meer ik omarmd zal worden.»

HUMO Hoe vertaalt zich dat in je muziek?

TEMBO «In Australië moest ik altijd een herkenbaar element door mijn songs weven, zodat ik mijn publiek niet zou verliezen. Dat doe ik niet meer op ‘As Above, So Below’. Ik zing zelfs strofes in het Bemba, mijn moedertaal. En in Australië repliceerde ik de muziek uit mijn jeugd, maar nu maak ik die muziek met Afrikaanse artiesten in het land waar ik voor het eerst van muziek ben beginnen te dromen.»

HUMO Mogen we je nog wel een hiphopper noemen?

TEMBO «Veel mensen doen dat, maar zo simpel is het inderdaad niet meer. In ‘Tilibobo’ rap ik boven amapiano, een nieuwe soort house uit Zuid-Afrika. ‘Never Forget’ is een eerbetoon aan mijn muzikale mentor Jagari Chanda, de frontman van de Zambiaanse psychrockband WITCH. In ‘Mask On’ turn ik een Zambiaans kleuterliedje om tot een beukende hiphopbeat. En in ‘Lane’ rap ik over hokjesdenken, niet toevallig met Denzel Curry: hij is het toonbeeld van de genredoorbrekende rapper. Hij begreep mijn boodschap helemaal. In zijn strofe rapt hij: ‘They tried to put my whole career in a box’.»

HUMO In je teksten en interviews heb je het geregeld over Eve. Wie is zij?

TEMBO «Geen bestaand persoon en evenmin een personage, Bijbels figuur of alter ego. Eve is simpelweg de vrouw die ik wil zijn. Ik ben een twijfelaar, een piekeraar. Eve bestormt het podium zonder vrees, ze laat de maatschappelijke verwachtingen van zich afglijden en omarmt ten volle haar vrouwelijkheid.

»In de hiphop lijkt er maar één expressie van vrouwelijkheid te bestaan: die van Cardi B en Megan Thee Stallion. Ik vind die beide dames inspirerend en zelfs baanbrekend – ik heb ook een Cardi B in mij – maar ik wil méér kunnen zijn. Ik wil een Eve zijn.»

‘As Above, So Below’ verschijnt op 9 september bij Loma Vista.

Schrijf je in op onze wekelijkse muzieknieuwsbrief:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234