Eric Clapton Beeld Gareth Cattermole/Getty Images
Eric ClaptonBeeld Gareth Cattermole/Getty Images

Tv-tip'White Riot'

‘Eric Clapton is steenrijk dankzij zwarte muziek, maar wel racist’

Behalve een allesverschroeiende punksong van The Clash is ‘White Riot’ ook een zeer bekijkenswaardige documentaire over enkele bevlogen Londense idealisten die in de tweede helft van de jaren 70 Rock Against Racism boven de doopvont hielden. Die beweging zette zich af tegen de haatretoriek van het in die dagen alsmaar nadrukkelijker op de voorgrond tredende National Front (‘Keep Britain White’). Regisseuse Rubika Shah, zelf van Aziatische komaf en dus uit eerste hand bekend met racisme, ontdekte pas tijdens haar research dat er op 30 april 1978 niet minder dan honderdduizend man naar een Rock Against Racism-festival in het Londense Victoria Park was afgezakt.

Noud Jansen

RUBIKA SHAH «Toen Ed Gibbs, de producer van ‘White Riot’, en ik op het verhaal van dat festival stootten, waren we compleet verrast: ‘Hè, is dat hier gebeurd?’ Ik ben geboren en getogen in Londen, maar ik wist van niks. En ook in mijn vriendenkring, bijna allemaal mensen die in de jaren 80 geboren zijn, bleek niemand ooit van Rock Against Racism in Vicky Park gehoord te hebben. Een beetje triest, maar tegelijk was het een extra stimulans om deze film te maken.»

HUMO De directe aanleiding tot de oprichting van Rock Against Racism, zo leer ik uit je film, was een bijna onvoorstelbaar racistische preek van niemand minder dan Eric Clapton.

SHAH «Eric Clapton stond in hoog aanzien bij veel van de mensen die zich later bij Rock Against Racism zouden aansluiten. Toen hij in 1976 een concert in Birmingham onderbrak om zijn publiek te vertellen dat wat hem betreft alle wogs en coons (mensen met een donkere huidskleur, red.) uit het land gegooid moesten worden, was dat een schok. Fotograaf Red Saunders, de RAR-oprichter door wiens ogen de film wordt verteld, vraagt zich tot vandaag af hoe het mogelijk is dat een man die fortuin heeft gemaakt met wat in essentie zwarte muziek is, een racist kan zijn.»

HUMO Te zijner verdediging: hij heeft zich achteraf geëxcuseerd.

SHAH «Ja, maar die excuses waren toch iets minder overtuigend dan zijn oorspronkelijke commentaren, waarin hij vollédig over de schreef ging – je moet ze maar eens nalezen op het internet.

»Zijn dronken tirade paste wel helemaal in de sfeer van die tijd: het machtige Britse rijk met al zijn koloniën had nog maar net opgehouden te bestaan, en een groot deel van de autochtone Britse bevolking kon daar moeilijk aan wennen. Openlijk racisme was aan de orde van de dag: National Front-leider Martin Webster, een regelrechte fascist, kwam vaak aan het woord in de tv-journaals, en op de BBC had je in die tijd een primetime-programma, ‘The Black and White Minstrel Show’ genaamd, waarin blanke mannen met zwartgemaakte gezichten op het podium paradeerden.

»Red Saunders en de zijnen wilden de gekleurde Britten laten zien dat niet alle blanken zo waren: als blijk van solidariteit organiseerden ze kleinschalige optredens waar zowel blanke als zwarte acts kwamen spelen, en ze begonnen hun eigen magazine, Temporary Hoarding. Als je de oorspronkelijke crew van Rock Against Racism 45 jaar na dato hoort praten, begrijp je hoe opwindend het geweest moet zijn om te zien dat hun ideeën in geen tijd in heel Engeland bleken aan te slaan, en dat ze als klap op de vuurpijl honderdduizend mensen op de been wisten te krijgen.»

HUMO In tijden van Black Lives Matter is ‘White Riot’ toch een erg relevante film.

SHAH «Ja, maar dat is puur toeval: toen Ed en ik er in 2015 aan begonnen, was er van Black Lives Matter nog geen sprake, had het Brexit-referendum nog niet plaatsgevonden en was Trump nog geen president van de VS.»

HUMO Een bonus, althans voor muziekliefhebbers, is de geweldige punk- en reggaesoundtrack.

SHAH «Ed en ik hebben er ontzettend veel tijd aan besteed. ’t Was voor ons evident dat we aan het einde beelden zouden laten zien van de optredens die onder meer The Clash, Steel Pulse en X-Ray Spex in het Victoria Park hebben gegeven, maar we wilden ook minder bekende bands aan bod laten komen, zoals bijvoorbeeld 999. Ik ben altijd een grote fan geweest van The Libertines en Babyshambles – heel leuk om eindelijk eens te horen waar die gasten hun mosterd vandaan hebben gehaald.»

‘White Riot’ is vanaf 27 januari te zien op Proximus Pickx, lumiereseries.com, sooner.be en dalton.be.

‘White Riot’ Beeld Humo
‘White Riot’Beeld Humo
Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234