Stephen Malkmus Beeld Samuel Gehrke
Stephen MalkmusBeeld Samuel Gehrke

Pavement-frontmanStephen Malkmus

'Fuck de recensent van Humo, anderen vinden mijn plaat wél goed!'

De nakende Pavement-reünie heeft ons halsoverkop dure tickets doen kopen voor Primavera Sound in Barcelona, waar de band zijn comeback viert. Laat ons nu hopen dat er over drie maanden geen vreemd virus meer rondwaart over ons continent, want dan zal frontman Stephen Malkmus (53) wellicht zijn kat sturen. 'Het coronavirus bezorgt me veel stress.'

Frederik Jacobs

Nu, de reünie van Pavement is niet de enige reden van ons strak getimed telefoontje met Malkmus. De indierockveteraan hield zich sinds de laatste Pavement-plaat uit 1999 bezig met enkele andere projecten. In 2018 bracht hij een vijfde plaat uit met begeleidingsband The Jicks, vorig jaar kwam hij op de proppen met een electro-album en eerder deze maand loste hij zowaar een folkplaat met Afghaanse invloeden.

HUMO Een folkplaat? Leg eens uit!

STEPHEN MALKMUS «Ik wilde m'n twaalfsnarige gitaar verkopen aan een tweedehandswinkel. De eigenaar bood me maar 150 dollar. Dat vond ik te weinig, want ik wist dat hij er veel winst op zou maken. Ik dacht: fuck you, man (lacht). Ik keek naar de gitaar en dacht: deze oude rakker kan het nog steeds. Waarop ik ben beginnen te schrijven.»

HUMO Mijn collega gaf tweeënhalve ster aan je nieuwe plaat. Doen negatieve recensies je nog iets?

MALKMUS (lacht) «Fuck that guy! Ik heb genoeg positieve reviews zien passeren op het internet. Ik zal me pas slecht voelen als iederéén zegt: 'We moeten je niet meer horen, je bent een jongen van de nineties die relevant probeert te blijven, maar je suckt.'»

HUMO 'Traditional Techniques' klinkt een beetje ouderwets, maar voor de clip van 'Shadowbanned' ontwikkelde je een eigen face filter op Instagram. Een poging om de jeugd aan te spreken?

MALKMUS «Nee hoor, dat zou tevergeefs zijn. Ik ben niet opgegroeid met het internet als moedertaal. Integendeel: ik probeer net een taal te hanteren die níét uitgehold is door het spiegelpaleis dat het internet is.

»Uiteindelijk is die muziekvideo simpelweg promotie. Ik zie 'm niet als een op zich staand kunstwerk, maar als een onderdeel van een kapitalistisch project om mijn plaat te promoten (schatert).»

HUMO Vorig jaar beroofde je goede vriend David Berman, muzikant bij Silver Jews, zich van het leven op 52-jarige leeftijd. Hoe heb je zijn overlijden ervaren?

MALKMUS «Ik was triest. Geschokt. Wat kan ik er meer over zeggen? Maar hij heeft een prachtige plaat achtergelaten die veel liefde heeft losgemaakt bij de fans. Hopelijk kan hij dat op één of andere spirituele manier voelen.

»Ik heb het geluk dat er over het algemeen weinig mensen uit mijn nabije omgeving vroegtijdig sterven. Dat zal aan hun goedgevulde bankrekening liggen, de meesten willen nog wel even leven (lacht).»

HUMO Een paar dagen geleden tweette je: 'Ducking the internet today for mental health reasons'. Hoe voel je je vandaag?

MALKMUS «Nog steeds slecht. Het coronavirus baart me zorgen. Ik moet stoppen met worstcasescenario's te lezen. Ik ga gewoon goed mijn handen wassen en overbodig sociaal contact vermijden, meer kan ik niet doen.»

HUMO Bij de tweet voegde je een foto van een bukkende (ducking in het Engels, red.) Novak Djokovic. Je weet serieuze onderwerpen goed te maskeren met humor, hè?

MALKMUS «Ik had die foto al lang op mijn gsm staan, en dat was eindelijk het moment om 'm te delen. Ik was wel pissed off dat hij mijn favoriet, Gaël Monfils, had verslagen.»

HUMO Speel je zelf nog tennis?

MALKMUS «Jep, ongeveer drie keer per week. Maar ik speel niet vaak wedstrijden, want ik verlies niet graag. Vroeger zat ik op een arme school, en we verloren steeds tenniswedstrijden van de rijkere scholen. Geloof me: het is niet leuk om te verliezen van een verwende snob. Assholes (schatert).»

HUMO Volg je de comeback van Kim Clijsters?

MALKMUS «Ik zag haar onlangs spelen, ze was niet slecht. Maar eigenlijk hield ik meer van Justine Henin. Niks zo cool als een éénhandige backhand. Volwassenen met een tweehandige backhand lijken wel kleine kinderen.»

HUMO In juni speel je twee Europese comebackshows met Pavement. Waarom kregen de Primavera Sound-festivals die eer?

MALKMUS «Ik ken de organisatoren al lang: in de jaren 90 zetten ze al coole concerten op poten en toonden ze veel respect voor mij. Ik heb er altijd met plezier gespeeld. I love Spain

HUMO Kijk je uit naar de reünieshows?

MALKMUS «Dat zou ik nu niet meteen zeggen. Ik heb eerst nog veel andere zaken te doen. Folkshows, bijvoorbeeld. (Krijgt een andere oproep binnen) Oeps, ik moet ervandoor!»

HUMO Maar ik had nog twee vraagjes over Bernie Sanders!

MALKMUS (snel) «He's great, bye!»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234