Fulco in de clip van 'Faam' Beeld FULCO
Fulco in de clip van 'Faam'Beeld FULCO

PremièreVideoclip

FULCO heeft last van ‘Faam’: ‘Er is niets mis met radiovriendelijkheid’

Beluister als eerste ‘Faam’, de nieuwe single van FULCO.

Frederik Jacobs

Ah, daar is Fulco weer! De muzikale duizendpoot, werkzaam bij De Beren Gieren, BeraadGeslagen en STADT, komt binnenkort met een ep’tje dat zijn uitstekende solodebuut moet opvolgen. Het is een ‘speciaal plaatje’ geworden volgens de Nederlander. Humo kon alvast de eerste single ‘Faam’ bemachtigen, een groeier van formaat met heerlijke outro.

Bekijk onderaan dit artikel de clip van ‘Faam’

HUMO De manier waarop je het woord ‘Faam’ uitspuwt, doet me een beetje denken aan David Bowie in zijn ‘Fame’. Toeval?

FULCO OTTERVANGER «Toeval! Toen ik ‘Faam’ schreef, kende ik ‘Fame’ van Bowie nog niet.»

HUMO Hoe...

OTTERVANGER «Het idee voor dit nummer is al 15 jaar oud. Het is lang aan de kant blijven liggen, maar onlangs probeerden we het weer eens live uit, en toen viel alles op z’n plaats. De studioversie hebben we dan ook in één take opgenomen.»

HUMO De song verheerlijkt een soort roem die jij volgens mij nog niet hebt ervaren, en zeker niet vijftien jaar geleden.

OTTERVANGER «Het is een ironisch nummer over hoe aandacht je in een haast paradijselijke euforie kan brengen. Bullshit, beroemdheid stelt eigenlijk niks voor. Het gaat over de kortstondige kicks die bij aandacht horen. Over een beeld van jezelf dat je de wereld instuurt, waardoor je je ware zelf niet meer herkent. Over een valse manier van bevestiging zoeken. Zware kost, hè (lacht). Maar toch ook een gezellig liedje!»

Fulco Ottervanger Beeld Jef Boes
Fulco OttervangerBeeld Jef Boes

HUMO In hoeverre is het autobiografisch?

OTTERVANGER «Niet. Alhoewel... Toen ik jonger was, wilde ik graag bekend worden. Als kind stuurde ik ooit een lezersbrief naar het tijdschrift Donald Duck, die luidde: ‘Beste Donald Duck, ik wil later beroemd worden.’ Het fascineert me wel.»

HUMO Word je soms herkend op straat?

OTTERVANGER «Af en toe. Dan reageer ik nogal onwennig (lacht). Onlangs wilde iemand met me op de foto, en ik bleef maar mompelen ‘dit heb ik nog nooit meegemaakt’ - wat overigens niet waar was. Het geeft wel een prettig gevoel. Nog leuker is het wanneer mensen tegen me zeggen dat ze veel aan een bepaalde tekst hebben gehad.»

HUMO Heb je ooit een song geschreven met in het achterhoofd de gedachte: hiermee wil ik beroemd worden?

OTTERVANGER «Als ik een song afwerk, denk ik vaak: dit is een radionummer. Ik ga een liedje niet expres moeilijk maken, er is niets mis met radiovriendelijkheid. ‘Faam’ is toch ook dansbaar, nee?»

HUMO Daarin zing je: ‘Eindelijk een reden tot bestaan’. Zou je dan geen voldoening halen uit muziek maken als niemand ernaar luistert?

OTTERVANGER «Goeie vraag. Ik vind het wel belangrijk om mijn muziek te kunnen delen en te weten dat er luisteraars zijn. Maar je moet erover waken dat dat niet de enige drijfveer wordt.»

HUMO Is je eigen welluidende voornaam voor je soloproject gebruiken een teken van ijdelheid?

OTTERVANGER «Ik heb zoveel getobd over die naam. Ik vond het eng dat mijn artiestennaam dezelfde zou zijn als mijn eigen naam. Maar ik heb me laten overtuigen: het is simpelweg een goeie artiestennaam, met die krachtige f- en k-klanken! En het is nu eenmaal een heel persoonlijk project, dus waarom niet?

»Ik ben wel een ijdele mens, ja. Ik ben me er heel bewust van wanneer ogen op mij gericht zijn. Of ik beeld me in hoe mensen aan me denken. Ken je dat seventieshitje (begint te neurieën) ‘You’re so vain / You probably think this song is about you’ (‘You’re So Vain’ van Carly Simon, red.)? Soms denk ik dat dat over mij gaat (lacht).»

De ep ‘Faam’ verschijnt op 18 september. Bekijk hier de videoclip van de song ‘Faam’:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234