Gabriels Beeld Warner
GabrielsBeeld Warner

De engelen Gabriels

Gabriels, de hype met hart en soul: ‘Onze muziek heeft één boodschap: we ploeteren allemaal in de loopgraven’

Eind 2021 tekenden ze op deze bladzijden voor de doorbraak van het jaar in de categorie Groepen: Gabriels, een ongewoon trio uit Los Angeles bestaande uit (gospel)zanger Jacob Lusk en de producers Ari Balouzian en Ryan Hope dat zich met de in melancholie gedrenkte soulsingles ‘Love and Hate in a Different Time’ en ‘Blame’ een weg récht naar ons hart boorde. Een debuutplaat kon niet op zich laten wachten: ‘Angels & Queens – Part 1’ is een even gospelende als funkende verzameling songs geworden. ‘Jazeker, wij hebben ook een sexy kant!’

Katia Vlerick

Humo mag zoomen met frontman Jacob Lusk, ex-gospelzanger uit Compton, ex-‘American Idol’-deelnemer, showman, trieste clown, spraakwaterval. ‘Ik ben moe,’ zegt hij bij de begroeting. Hij heeft net een clip opgenomen, en de dag na dit interview vertrekt Gabriels op tournee als supportact van Harry Styles. Op ons maakt Lusk niettemin een kiplekkere indruk: hij schrééuwt zijn antwoorden naar goede gewoonte uit, of onderbreekt ze anders wel voor een spontane zangstonde.

HUMO Eind vorig jaar deed je in Humo je plannen voor 2022 als volgt uit de doeken: ‘Ik wil ontploffen, alle Grammy’s winnen en op fucking Antarctica spelen. En ik wil onze debuutplaat uitbrengen.’ Dat laatste is nu gelukt. Hoe zit het met die andere plannen?

JACOB LUSK «We hebben nog geen enkele award gewonnen, dus ook geen Grammy. En Antarctica zal iets voor 2023 zijn (lacht). Eigenlijk hadden we ons debuut ook pas volgend jaar willen uitbrengen, maar we wilden de mensen niet laten wachten. Het eerste deel is er nu, ‘Angels & Queens – Part 2’ volgt in het voorjaar van 2023.»

HUMO De titelsong ‘Angels & Queens’ is ontegensprekelijk sexy en funky, een gelaat van Gabriels dat we nog niet kenden.

LUSK «It ís a sexy song! Jazeker, die kant hebben wij ook (lacht).

»In de tekst van die song blik ik terug op mijn tijd als ‘American Idol’-deelnemer. Van bekende mensen denken we graag: hen gaat alles voor de wind. Terwijl zij evengoed lijden, natuurlijk, vaak zelfs dóór de roem. Ik was destijds piepjong – ik ga niet prijsgeven hoe jong, anders kun je mijn leeftijd raden (lacht) – en heel onzeker. Ik werd geprezen, maar ook verguisd op sociale media. Ik stak het allemaal weg, ging kapot vanbinnen. Dat zit allemaal in ‘Angels & Queens’, in een sexy jasje.»

HUMO ‘If You Only Knew’ is dan weer pure gospel. Eens een gospelzanger, altijd een gospelzanger?

LUSK «Toen ik die song inzong, stelde ik me voor dat ik wijlen Aretha Franklin was en haar uit het hiernamaals tot ons publiek liet zingen. Ze had een manier van zingen die (wijst naar z’n hoofd) uit haar kruin leek te komen. (Heft ‘Chain of Fools’ van Franklin aan) ‘Chain-chain-chaaaaiin’: dat komt voor mij uit het topje van haar hoofd. Ook al is Gabriels dé groep waarin ik mijn eigen stem heb gevonden – ervoor kon je me inhuren voor filmmuziek om dit of dat type stem te vertolken, jazz, gospel, een Luther Vandross-imitatie, noem maar op – ik vind niks zo plezierig als een legendarische stem kanaliseren.

»Ik mag er eigenlijk nog niks over zeggen, maar op ‘Angels & Queens – Part 2’ zal de song ‘Glory’ staan, en daarin roep ik de geest op van Tina Turner. Ook al leeft zij nog (grijnst).»

HUMO Je schreef ‘If You Only Knew’ nadat je had vernomen dat een familielid was overleden aan een overdosis. Vandaar ook die stem uit het hiernamaals?

LUSK «Ja. De dochter van mijn meter was verslaafd aan drugs. Ik zat met Ryan en Ari in de studio toen ik dat ene gevreesde telefoontje kreeg: ‘Ze ligt dood in haar appartement.’ Ze vroegen me of ik naar daar wilde komen, maar ik weigerde. Ik kon haar toch niet meer tot leven wekken. Wat ik wél kon doen, was die song schrijven.

»Een tijdje ervoor had ik al mijn oom, ook een verslaafde, verloren aan zelfdoding. Ik vertel mezelf graag dat ze nu vrij zijn van pijn – die mensen die tot ons zingen vanaf ‘de andere kant’. We zien de dood als iets slechts, maar soms trekt ze ook een streep onder iemands lijden.

»Ik heb zelf wat ervaring met verslaving, maar lang niet zoveel als sommige familieleden. Ik hou van cakejes en ijslollies (lacht).»

HUMO Ryan Hope heeft zijn moeder verloren aan kanker. Is de nieuwe song ‘Mama’ aan haar opgedragen?

LUSK «Eerder aan alle moeders in het algemeen, die te weinig erkenning krijgen. We hadden het daarover in de studio met een vriendin van ons, de actrice Jodie Turner-Smith. Ze was net bevallen van haar eerste kind en vertelde hoe zwaar ze het had, ook mentaal, terwijl iedereen verwachtte dat ze op een roze wolk zat. Ik moest denken aan wat Beyoncé zingt in ‘Run the World (Girls)’: ‘We smart enough to make these millions / Strong enough to bear the children / Then get back to business’. Zo is het maar net.»

HUMO Gezien de diepgang van jullie songs móét Gabriels meer zijn dan een muzikaal verbond.

LUSK «Wij zijn drie totaal verschillende persoonlijkheden: Ryan staat vol tattoos en is van Sunderland in de UK, Ari draagt een rolkraag en blazer en is van L.A., en dan heb je deze gospelzanger uit Compton nog. Maar we zijn vrienden – anders hadden we deze muziek inderdaad nooit kunnen maken.

»De nieuwe song ‘Taboo’ is als volgt ontstaan: ik zat in een toxische relatie met een jongen uit een nogal fout, macho hiphopmilieu – ik val op meisjes én jongens. Hij was geen goeie partij voor me, en toch kon ik niet van hem wegblijven. Onze tournee door Europa heeft me gered – vier maanden was ik weg van huis. Maar ik was nog maar pas terug thuis of ik zag hem al lopen in de supermarkt. In paniek ben ik weggerend (lacht). ‘Taboo’ is een song over zulke ‘verboden vruchten’, maar nog meer over hoeveel Ryan, Ari en ik delen, ondanks onze verschillen. Want wat bleek: ook Ari bleek last te hebben van een ‘fout meisje’ dat hij niet kon vergeten. Idem dito voor Ryan.

»En zo is het met iedereen, hè. Ik zit hier en jij daar in Brussel, maar we hebben veel gemeen. De muziek van Gabriels heeft één centrale boodschap: we zitten allemaal wat te ploeteren in de loopgraven.»

HUMO In november 2021 speelde Gabriels een legendarisch concert in de AB. Gabriels móét weer naar België komen, want ‘kerstdecoratie kopen in Brussel’ staat naar eigen zeggen nog op je bucketlist. Vanwaar je gewoonte om overal waar je komt slingers en ballen in te slaan?

LUSK «Achter die gewoonte zit een plan: ooit zal ik trouwen en een kind krijgen, en dan wil ik ieder jaar samen met dat kind de kerstboom versieren. Aan de hand van al die slingers en ballen zal ik dan kunnen praten over de plekken waar ik allemaal geweest ben.»

HUMO Welke verschillen zijn je al opgevallen tussen het Amerikaanse en het Europese publiek?

LUSK «In de States is de muziekwereld altijd sterk opgedeeld geweest. (Schiet in een Tina Turner-imitatie) ‘I’m your priiivate dancer / A dancer for money’! Toen Tina solo ging in de jaren 80, wilden de witte stations haar niet draaien omdat ze te zwart klonk, en weigerden de zwarte stations haar wegens te wit. In Europa maakte dat allemaal niet uit. En ook al is er in de Verenigde Staten intussen veel veranderd – op onze shows zie ik mensen van alle kleuren en leeftijden – Europa is nog altijd nét dat tikje diverser.»

HUMO Gabriels is doorgebroken tijdens de pandemie, en jullie brengen een debuutplaat uit midden in nieuwe harde tijden. Hoe zie je de rol van popmuziek in dit tijdsgewricht?

LUSK «Ik check continu al het nieuws: inflatie, crisis, de oorlog in Oekraïne – ik ben, vrees ik, een nieuwsjunkie. Tegelijk zie ik het als mijn taak om mensen tijdens een show even al die stress te doen vergeten. Om ervoor te zorgen dat ze met een beter gevoel terug naar huis gaan – ook al wachten je daar rekeningen die je niet kunt betalen of een echtgenoot die je niet respecteert. Ik kan je leven niet veranderen, maar ik kan zingen. En ergens wil ik je ook verzekeren: het komt goed, geloof me.»

‘Angels & Queens – Part 1’ verschijnt op 30 september bij Warner.

Schrijf je in op onze wekelijkse muzieknieuwsbrief:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234