Interview
Gabriels maakte de op één na beste song van het jaar: ‘Nu móéten we wel terug naar België’
Voor de doorbraak van het jaar in de categorie Groepen tekent Gabriels, het triumviraat uit Los Angeles van (gospel)zanger Jacob Lusk en de producers Ari Balouzian en Ryan Hope. Met soulkleppers als ‘Love and Hate in a Different Time’ en ‘Blame’ smeedden zij de onbetwiste soundtrack voor deze troebele tijden. Die laatste haalde dan ook de tweede plek in Humo’s Songs van het Jaar.
HUMO ‘Blame’ laat zich beluisteren als een lied over dé figuur van 2021: de zondebok. Wat heeft de aanzet gegeven?
Jacob Lusk «Al onze songs beginnen met een conversatie. De kiem van ‘Blame’ is gelegd toen Ari, Ryan en ik het hadden over gokverslaving, over hoe vrienden van ons eraan lijden en beroemdheden als Gladys Knight al hun geld in Las Vegas opgokten – regels als ‘Strolling down these halls / Of rolling dice and waterfalls’ verwijzen naar dat gokparadijs. Maar ‘Blame’ is ook gelinkt aan covid-19. Ik heb die ziekte vorig jaar gehad, ik was er echt slecht aan toe. Ik heb het wellicht op een event gekregen. Verschillende mensen die daar ook waren, zijn uiteindelijk gestorven. Nu, je weet nooit zeker waar je het coronavirus precies hebt opgelopen.
»In elk geval: die conversatie over schuld en verantwoordelijkheid is uitgemond in ‘Blame’. De boodschap is dat je níémand de schuld kunt geven. Ook jezelf niet.»
HUMO Je bent opgegroeid in een religieus gezin in Compton, Los Angeles. Je zong in de kerk, maar mocht niet naar de radio luisteren.
Lusk «No, mam. Het gevolg van die strenge opvoeding is dat ik nu naar álles luister, wat meteen verklaart waarom Gabriels zoveel verschillende soorten muziek door elkaar mixt.
»In mijn jeugd was Compton al een onveilige buurt met veel bendegeweld, en toch was het anders in die dagen. Ik was een brave jongen die zijn best deed op school. Iedereen in de buurt wist dat, dus de hood beschermde me. Vandaag spaart het geweld in Compton zelfs kinderen of hoogbejaarden niet meer. Verschrikkelijk.»
HUMO Vóór Gabriels waren jullie alle drie actief in Hollywood – jullie schreven onder meer filmmuziek. Hoe belangrijk is Los Angeles voor jullie muziek?
Lusk «Als we songs schrijven, doen we aan methodacting. Dan gaan we in een denkbeeldige kamer zitten en vragen ons af wat een persoon in die kamer denkt en voelt. Will Smith zei ooit over acteren: ‘Je kunt je personage niet veroordelen. Zelfs de grootste schurk heeft zijn verhaal.’ Ook wij oordelen niet over de personages die we bedenken.
»Door die manier van werken kunnen we met z’n drieën overal schrijven. Op tournee door Europa hebben we net nog de nieuwe song ‘Stranger’ afgewerkt.»
HUMO Die tournee bracht jullie afgelopen november naar Ancienne Belgique: wie erbij was, praat er nog altijd over. En jullie?
Lusk «Het was niet alleen de eerste tournee van Gabriels, het was ook mijn eerste keer in Europa. Ik was nerveus: zullen mensen ons snappen? Maar iedereen zong mee, ook in Brussel. Waanzinnig.
»Ik heb er ook een gewoonte van gemaakt om kerstversiering te kopen in elke stad waar we spelen, maar in Brussel ben ik dat vergeten. We móéten dus wel terug naar België (lacht).»
HUMO Even over die andere klepper van jullie, ‘Love and Hate in a Different Time’. Daarin zing je: ‘Last few years that I have seen / Walking dead all around me’.
Lusk «Vóór de coronacrisis was er een periode waarin ik kort na elkaar verschillende vrienden en kennissen verloor. Toen kwam de pandemie, en dacht iedereen dat de wereld om zeep was. ‘Love and Hate in a Different Time’ is geboren uit dat gevoel: wat is hier in hemelsnaam aan de hand? Maar de mensheid hééft al in deze situatie gezeten. En we zullen er weer uit raken. Met de veerkracht van kinderen als voorbeeld. (Zingt met zijn hemelse stem een flard van de song) Even in the valley / Children smile through the misery’. Kinderen zeuren amper over heel deze toestand, hè. Hun ouders zijn de mopperpotten!»
HUMO Wat mag 2022 jou brengen?
Lusk «Ik wil ontploffen, alle Grammy’s winnen en op fucking Antarctica spelen (lacht). Nee, ik wil goeie muziek blijven maken én onze debuutplaat uitbrengen. Schrijf maar op: daar wordt hard aan gewerkt.»