‘Mad Max’ Beeld Stedho
‘Mad Max’Beeld Stedho

Interview

Ghost en STAKE brengen ‘Mad Max’ naar Gent: ‘In Italië waren we meteen talk of the town’

In de marge van het Film Fest Gent grijpt ook dit jaar weer Videodroom om zich heen, een over verschillende avonden gespreid video-, muziek- en performancefestival in the venue formerly known as de Vooruit. Bemerk hoe wij hier netjes om de dooddoener ‘prettig gestoord’ heen fietsen (geen dank): op vrijdag 22 oktober zal het uitmiddelpuntige Gentse performancegezelschap Ghost een op de cultklassieker ‘Mad Max’ (’79) geënte, volstrekt buitenissige totaalbeleving voor het voetlicht komen brengen waarin een belangrijke rol is weggelegd voor de Kortrijkse sludgemetalhelden van STAKE.

Noud Jansen

STEFAN BRACKE (bezieler Ghost) «’t Is de derde keer op rij dat we met Ghost deelnemen aan Videodroom: twee jaar geleden stond alles in het teken van veertig jaar ‘Alien’, vorig jaar was het veertig jaar ‘The Shining’, nu zijn we beginnen te werken rond ‘Mad Max’ (met een piepjonge Mel Gibson in de hoofdrol, red.). Twééënveertig jaar, maar who cares? (lacht

HUMO Waarom ‘Mad Max’?

BRACKE «Sowieso is het een wijze film, wat mij betreft zelfs de beste postapocalyptische sciencefictionwestern aller tijden. Zeker de eerste dan: een zichtbaar met weinig geld gedraaide Australische productie die megagoed gescoord heeft.

»Het ‘Mad Max’-idee is feitelijk geboren op het Santarcangelo Festival, een bekend performancefestival dicht bij Rimini, waar we afgelopen zomer met zestien man in een tourbus naartoe zijn gereden.»

JORIS CASIER «Wij van STAKE zijn meegereisd. Ikzelf neem al jaren deel aan Ghost-evenementen, maar dat was de eerste keer dat ik de band erin betrokken heb.»

BRACKE «We verbleven in Mutonia, een soort vagebondenkamp – of is dat een te lelijk woord? – daar in de buurt. Dertig jaar geleden gesticht door een stel Engelsen die op het festival kwamen performen en die zijn blijven plakken. Mutoids, noemen ze zich, en er lopen een aantal belangrijke figuren tussen: een hoge pief van het Glastonbury-festival is een Mutoid, en het schijnt dat Johnny Depp er ook weleens rondhangt.»

CASIER «De sfeer daar was héél hard ‘Mad Max’, met al die coole autowrakken en die leren outfits.»

BRACKE «Dus ja: de voorstelling die we er samen met de Mutoids in elkaar hebben gebokst, een opeenvolging van korte performances op verschillende plekken in het kamp, had bij logisch gevolg ‘Mad Max’ als thema. Het decor leende zich er perfect toe: STAKE heeft een set gespeeld onder twee rechtopstaande, aaneengelaste vrachtwagens, en we lieten enkele muzikanten solo’s spelen op een dreigende beat die over het hele kamp dreunde. Iedereen, de Belgen zowel als de Mutoids, was als ‘Mad Max’-personage verkleed.»

HUMO Hoe waren de reacties?

BRACKE «Ongelooflijk goed. We hebben onze voorstelling twee keer opgevoerd: de eerste keer waren we meteen talk of the town, en bij de tweede voorstelling stond plots de burgemeester van Rimini daar. Officieel mochten er vanwege de coronamaatregelen telkens maar 150 mensen komen kijken, maar er was zoveel interesse dat ze de laatste avond een oogje hebben dichtgeknepen. Enfin, twee oogjes (lacht). Mission accomplished, dacht ik, want op onze eerste avond in Mutonia – Italië was net Europees kampioen voetbal geworden – voelde ik behoorlijk wat argwaan. Je zag die Mutoids denken: ‘Wie zíjn die Belgen, en kunnen we ze wel vertrouwen?’ Perfect te begrijpen: Mutonia is weliswaar geen echte vrijstaat, maar de Mutoids leven wel min of meer buiten de maatschappij. Dat creëert weleens spanningen met de bewoners van Santarcangelo. Maar we hebben ze echt laten shinen, hun het gevoel gegeven dat ze er sociaal weer helemaal bij horen. Tegen het einde van de tiendaagse waren we allemaal dikke vrienden.

»Een aantal van de Mutoids zal er zelfs bij zijn in de Vooruit: ANKKH bijvoorbeeld, twee waanzinnig uitgedoste dragqueens, of zeg maar creatures, die een even spetterende als weirde performance komen geven en achteraf ook nog een dj-set zullen spelen. Zéker komen checken.»

HUMO Joris, wat is de rol van STAKE?

CASIER «Wij fungeren zo’n beetje als klap op de vuurpijl: helemaal op het einde van de voorstelling spelen we drie nummers. Het zou kunnen, al wil ik niks beloven, dat daar één of twee nummers van onze binnenkort te verschijnen nieuwe plaat bij zijn. En verder zal ook de kortfilm worden vertoond die we in Mutonia hebben opgenomen.»

BRACKE «Net als de zeer fijne documentaire die een externe ploeg is komen draaien over onze tiendaagse.»

CASIER «De twee voorgaande keren dat Ghost op Videodroom stond, kwam je als bezoeker op plekken waar je normaal gezien niet komt: de kelder, de backstage, de keuken, de kleedkamers. Nu zal alles in één en dezelfde zaal plaatsvinden, voor een zittend publiek. Maar dat betekent niet dat het een statisch gegeven zal worden: het zou zomaar kunnen dat je na een performance op één van de balkons plots je hoofd moet omdraaien omdat er aan de achterkant van de zaal iets gebeurt. Bij Ghost-performances word je vanaf het moment dat je binnenkomt helemaal meegezogen in de sfeer.»

HUMO Klinkt goed, klinkt váág.

BRACKE (lacht) «Welkom in de wereld van Ghost.» (nj)

Ghost: The ‘Mad Max’ Edition ft. STAKE, vrijdag 22 oktober, Voo?uit Gent. Tickets en info: vooruit.be

Beluister hier onze playlist ‘Humo luistert’

Schrijf je in op onze wekelijkse muzieknieuwsbrief:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234