TTT festivalzomer Beeld Humo
TTT festivalzomerBeeld Humo

Humo tipt

Headbangen in het rijk der vrijheid: 20 tips voor een fenomenale festivalzomer!

Het vaccineren gaat vlot, de cijfers blijven laag, in Kiewit is de voorverkoop gestart en het weer zit nog mee ook! Ondanks het tegenoffensief van de burgemeesters van Boom en Rumst lijken we nu toch echt iets te krijgen dat op een festivalseizoen begint te lijken. Opdat u niet onvoorbereid de weide in zou moeten – in 2021 zijn we allemáál opnieuw festivalmaagd – stuurt Humo u op weg met twintig pronte tips. Van schaars geklede cipiers tot memorabel overschreden fatsoensgrenzen: een zomer om niet licht te vergeten.

Gert Van NieuwenhoveFrederick VandrommeJoshua Migneau en Talitha Dehaene

ALL-TURN

Donderdag 24 juni, Gent.

Mag Humo’s Festivaloverzicht op bescheiden – want slechts op de koer van het cultuurcentrum formerly known as de Vooruit – maar ongetwijfeld overtuigende wijze in gang trappen: het jonge raptalent All-Turn, dat op Humo’s recentste Rock Rally nog tot het einde meedeed voor de prijzen.

Het loont om een ommetje naar Gent te maken, want: All-Turn is een opmerkelijke verschijning die de juiste schroeven los heeft zitten, en op de Vooruit-website wordt zijn concert veelbelovend aangekondigd met ‘slimme teksten, party vibes, trap & old-skool hiphop’.

HOLY GARDEN SESSIONS

25 juni tot 14 juli, Kortemark.

‘Rock-’n-roll isn’t the devil’s music, it’s everybody’s music. In fact, I think that’s where God and the devil shake hands.’ Er zijn weinig dingen die Neil Young uitkraamt die wij niet klakkeloos voor waar aannemen, en daar lijken ze in Kortemark precies hetzelfde over te denken. Tijdens de Holy Garden Sessions komen onder andere Het Zesde Metaal, School Is Cool, Meskerem Mees, Noemie Wolfs en Mooneye voor niets minder dan een openbaring zorgen, in een intieme concertsetting tussen kunstwerken van lokaal talent.

Bidden dat er nog tickets zijn, want: deze eigenzinnige reeks concerten vindt plaats in de tuin van de oude pastorie van Kortemark, die ook dienstdoet als volkstuin.

PEAKING LIGHTS

Zaterdag 26 juni, DOK Gent.

Van het geschifte Amerikaanse (maar in Amsterdam residerende) dubpopduo Peaking Lights, dat door Democrazy nog eens naar Gent wordt gehaald, hadden we lang niets meer vernomen. Hun plaat ‘936’ was in 2011 nochtans een fameus schot in de roos. Uit de Humo-recensie van toen: ‘Ze verweven vliegende keyboardtapijtjes tot dromerige melodieën, en strooien er vederlichte zangpartijen en spaced-outgitaarlijntjes overheen. Wie nog zocht naar een warme bedwelmende plaat om zich een paar lange, natte, donkere maanden in te verschuilen, mag zijn queeste nú staken.’

Kom gerust vroeger op de avond al uw licht opsteken, want: ook Aili (van Aili x Transistorcake) staat geprogrammeerd en die wordt hier later in dit overzicht ook al aangeprezen.

HET VELD

1 tot 27 juli, Wommelgem.

Weinig plaatsen meer coronaproof dan een godvergeten veld op het Wommelgemse platteland, en dus pootte boekingskantoor Busker er maar meteen een volledige pop-uparena neer. De hele maand juli wordt er een eclectische mix aan Belgische artiesten op u losgelaten. Onder andere Black Box Revelation (1/7), Compact Disk Dummies (15/7), Nordmann (16/7) en Stake (23/7) hebben al beloofd om het veld te komen omploegen. De line-up wordt binnenkort verder aangevuld met meer liveacts, maar ook theater en comedy.

Schuif gerust een hooibaal bij, want: de naam is niet zomaar een hipstertoevalligheid, Het Veld vindt letterlijk plaats in een maïsveld. Fijn voor de vegetariërs.

SECRET GARDEN

1 tot 7 juli, Handelsbeurs in Gent.

De Handelsbeurs heeft zichzelf naar eigen zeggen omgeturnd tot groene oase, compleet met ‘plantenjungle, zacht zingende vogels en gedempt licht’. Tussen de laag overvliegende kaketoes staan ook nog optredens gepland van goed vaderlands volk als Naima Joris (1/7), The Haunted Youth (2/7), Echoes of Zoo (6/7) en Go March (7/7).

Scherp de machete al maar, want: op de Secret Garden-affiche staan bijna uitsluitend artiesten die, met opgemerkte singles of voldragen platen, al hebben laten blijken in 2021 uitstekend op dreef te zijn.

BOTANIEK LIVE

Elke vrijdag en zaterdag van juli en augustus, Kruidtuin Mechelen.

Dankzij ‘Yol’, een nieuwe collectie swingende en naar psychedelica geurende bewerkingen van Turkse traditionals, behoeft u geen weerbericht: Altin Gün brengt de zomer mee. Roos Van Acker nodigde het Turks-Amsterdamse groepje uit in de mooie Kruidtuin van Mechelen: Botaniek Live wees haar en andere bekendheden namelijk aan als curatoren. Steven Defour zette een hiphophoogdag op poten met Glints, K1D en Rare Akuma (9/7), Emma Bale koos voor Charlotte Adigéry en Sylvie Kreusch (17/7), en Fatma Taspinar regelde een akoestische set van Daan (14/8).

Hopelijk hangt de lach u aan de kont, want: ook komiek Bert Gabriëls werd als curator aangewezen: hij zal u samen met Xander De Rycke en Bart Cannaerts aan het lachen brengen (23/7).

MAURITS PAUWELS EN DE BENELUX CALYPSOS

Zaterdag 10 juli, Café Caché in Vurste.

Mauro Pawlowski treedt deze zomer ook samen met de onnavolgbare Delphine Lecompte op in het Gezellehuis in Brugge (20/8) en neemt in ‘Smartschade’ met Jan De Smet en Lien Van de Kelder een duik in ‘smachtelijke smartliederen vol liederlijke levenslessen en slempige slapstick’ (De Steenoven in Herzele, 26/8 en De Kimpel in Bilzen, 29/8).

Zijn dit naar Pawlowski-normen niet wat weinig alter ego’s die demonische noiserock brengen? Misschien heeft Mauro het druk met zijn solo-plaat ‘Eternal Sunday Drive’, die hij in de herfst in de middelgrote zalen komt voorstellen.

AILI EN EMY

Woensdag 14 juli, OLT Rivierenhof in Antwerpen.

Aili wil je in dit feeërieke openluchttheater meemaken op grond van die ene radiohit ‘Dansu’ van producer Transistorcake en Aili zelf, die de Japanse woordjes prevelde. EMY haalde in haar eentje brons op Humo’s Rock Rally 2018. We kunnen de vijf songs van haar eerste ep ‘Weary Purple’ nu al naast de nieuwe liedjes ‘Freestyle’ en ‘Inconvenient’ leggen, die mét band werden opgenomen. In Deurne kunnen we nagaan of de songs in de livevariant naar elkaar toe groeien.

Het blijft spannend, want: EMY zal gegroeid zijn, maar hoe hard precies?

GENT JAZZ

9 tot 18 juli, Bijlokesite in Gent.

Gent Jazz had dit jaar ook Ten Days of Jazz kunnen heten. Men let er nog steeds niet op de schotten tussen de muziekgenres: Blackwave. (14/7) en Eefje de Visser (16/7) zijn niet meteen jazzcats, maar werden toch headliners. Speciale aandacht voor Naima Joris en Taxiwars (9/7) en Compro Oro (18/7). Maar op de affiche in ons hoofd staan Nordmann (15/7) en STUFF. (17/7) helemaal bovenaan.

Maak u geen zorgen over drinken en kakken, want: het bier komt op de Bijlokesite uit gespoelde glazen, en bij hoge nood moet je niet op een Dixi.

DURBUY GREEN FIELDS

Elke donderdag van 15 juli tot 19 augustus, Durbuy.

Op de website van Durbuy Green Fields komt het overnachtingsaanbod – tipi’s! Luxechalets! Een blokhut with a view! – éérst, dan pas de line-up: optredens zijn dan ook inbegrepen in de prijs van een overnachting. De organisatie keek gelukkig verder dan het lokale cafégroepje en programmeert onder meer Emma Bale (15/7), Brihang en Absynthe Minded (22/7), en Gabriel Ríos (29/7) voor een ultieme glampingervaring.

Muziekpuristen niet getreurd, want: u kunt ook gewoon een toegangsticket kopen.

Zwangere Guy, Miss Angel en Chibi Ichigo op Werchter Parklife Vrijdag 23 juli, Festivalpark Werchter.

BXL, ’t Stad en Rusland represent op Werchter Parklife, het coronaproof broertje van Rock Werchter. De brutale Brusselaar Zwangere Guy hoeven we u niet meer voor te stellen, eind 2020 beviel hij nog van de knappe spruit ‘BRUTXXL’. Miss Angel komt uit Antwerpen maar spuwt als een Britse straatrapper, zo bewijst nieuwe single ‘More to Give’. En Chibi Ichigo maakte indruk in ‘De slimste mens’ én met haar meertalige hiphopsongs, zoals haar recente Russische technotrack ‘Club Russia’. Het wordt moeilijk om te blijven stilzitten aan je tafeltje.

Laat die deodorant thuis, want: ‘Virtueel was Zwangere Guy héél goed, maar we misten de geur van zweet,’ zo klaagde Onze Man over het AB-livestreamconcert van Papa ZG in april (★★★½).

DYLAN 80

Vrijdag 30 juli, OLT Rivierenhof in Antwerpen.

Driewerf hoera, Robert Zimmerman aka Bob Dylan werd op 24 mei 80 jaar! Het verjaardagsfeest vindt plaats in OLT Rivierenhof te Antwerpen, waar Guy Swinnen, Axl Peleman, Jan Hautekiet, Naomi Sijmons van Reena Riot en andere doorgewinterde muzikanten ome Bob met een reeks covers in de bloemetjes zetten.

Don’t think twice, want: deze crew wéét wat ze doet. In 2019 eerden ze Neil Young met een tournee langs praktisch elk Belgisch cultuurcentrum.

20 JAAR FLIP KOWLIER

Vrijdag 6 augustus, Dranouter.

Een welgemeende fuck you, covid. In een zomer waarin al het plezante aan banden werd gelegd, viel ook het 20-jarige jubileum van Flip Kowliers solocarrière op Dranouter 2020 in het water. De Izegemse troubadour aka De Grootste Lul van ’t Stad herkanst met een exclusieve set op Dranouter Zomersessies XL, met klassiekers ‘Mo ba nin’, ‘In de fik’ en ‘Min Moaten’, alsook de vage belofte van nieuw materiaal.

Breng jun moaten vooral mee, want: ook Het Zesde Metaal, Eefje de Visser, Hooverphonic en Bart Peeters zakken naar Dranouter af.

JAZZ MIDDELHEIM

13 tot 16 augustus, Park Den Brandt in Antwerpen.

STUFF. is headliner op 13/8 in Park Den Brandt. Over hun nieuwe plaat ’T(h)reats’ schreef iemand nogal treffend: ‘Minder ‘Star Wars’, meer ‘A Space Odyssey’.’

Blijf gerust hangen tot 14/8, want: dan komen met John Zorn (sax), Bill Laswell (bas) en Laurie Anderson (viool, toetsen, stemvervormers) drie vrije geesten langs die maar niet met pensioen willen.

ALCATRAZ

13 tot 15 augustus, Kortrijk.

Het niet-erkende kleine broertje van Graspop bewijst al dertien edities lang dat je geen waslijst aan headliners nodig hebt voor een stevig metalfestival. Alcatraz lokt jaarlijks zo’n 25.000 exemplaren van langharig tuig met een brede programmatie van nieuwe acts, oude favorieten en Belgisch talent. Dit jaar wordt het als vanouds op anderhalve centimeter headbangen en moshen met onder andere Epica, Cradle of Filth, Kreator, Channel Zero en Amenra op wat de organisatie zelf hun ‘hardste affiche ooit’ noemt.

Geen ontsnappen aan, want: het hele festivalterrein is ingericht als het beruchte gevangeniscomplex, inclusief wachttorens, halfgare gevangenen en schaars geklede bewaaksters. West-Vlaanderen voelde nog nooit zo exotisch aan.

PUKKELPOP

19 tot 22 augustus, Kiewit.

Waar Werchter Parklife nog het beste van de lockdown maakt met klasbakken uit België en Nederland, lijkt Pukkelpop steeds meer een baken voor het Rijk der Vrijheid te worden. ‘66.000 bezoekers per dag, zonder mondmasker en social distancing,’ zo belooft Chokri Mahassine. ‘We willen van Pukkelpop een veilige plaats voor jongeren maken.’ Die jeugd heeft er alleszins zin in: 70 procent van de combitickets waren na een schamele drie uur al de deur uit, en dat zónder een naam op de affiche.

Dromen mag, want: dankzij de line-up van Lowlands en Down The Rabbit Hole weten we dat Gorillaz, Stormzy, The Chemical Brothers, Liam Gallagher en Lianne La Havas in die periode in de buurt van Pukkelpop zijn. Pendulum heeft inmiddels zichzelf bevestigd.

KAMPING KITSCH CLUB

Zaterdag 21 augustus, Lange Munte in Kortrijk.

Op het marginaalste festival van het land is de dresscode simpel: you’re doing it right als je je de ogen uit je kop schaamt. Bezoekers laten voor de gelegenheid hun goed gedrag en zeden thuis, wat resulteert in het enige festival waar het publiek de voornaamste bron van randanimatie vormt. Welke wansmakelijke muziek dit jaar te berde wordt gebracht op legendarische podia als de Spoiler Room en Patser Stage, is vooralsnog niet bekend, dus wat houdt u in godsnaam nog tegen?

Laat dat corona-nektapijtje nog maar even staan, want: Kamping Kitsch Club viert deze zomer niet alleen het Rijk der Vrijheid maar ook haar tiende verjaardag, wat niets minder kan betekenen dan een memorabele overschrijding van alle denkbare grenzen der fatsoen.

W-FESTIVAL

25 tot 29 augustus, Oostende.

The Human League, OMD, Paul Young, Visage en A Flock of Seagulls op één affiche? Als het aan het W-Festival lag, zijn de jaren 80 nog stééds niet voorbij. Liefhebbers van de betere new wave kunnen er donderdag 25/8 ook Sinner’s Day vieren met Front 242, The Young Gods en een eenmalig herrezen The Neon Judgement. Wie liever niet met zijn neontrainingpak en poedelkapsel in het openbaar verschijnt, kan via een livestream thuis meevolgen.

Vergeet uw zwembroek niet, want: W-Festival vindt voor het eerst plaats op het strand van Oostende: blijkbaar een coronaveiligere locatie, de zee krijgt u er gratis bij.

DOWN THE RABBIT HOLE

27 tot 29 augustus, Biddinghuizen

Een week na Lowlands zal hetzelfde festivalterrein nóg eens tienduizenden muziekliefhebbers moeten verdragen: Down The Rabbit Hole vindt dit jaar uitzonderlijk eind augustus in Biddinghuizen plaats. De line-up is, na een anderhalf jaar van mottige Facebook Live-filmpjes en tuinconcertjes, bijna te goed om waar te zijn: Gorillaz, Disclosure, Jamie xx, IDLES, Hot Chip, Slowthai, Supergrass, Balthazar en een veelvoud van kleinere ontdekkingsgroepjes zoals Viagra Boys, Greentea Peng en Squid.

Mond dicht en oren open, want: Down The Rabbit Hole heeft een geluidsvergunning tot 23 uur, waarna de organisatie draadloze koptelefoons uitdeelt, zodat iedereen in stilte tot een gat in de nacht kan dansen – in de volksmond heet dat silent disco.

MEAKUSMA

3 tot 5 september, Eupen.

Voor liefhebbers van ‘unclassifiable, contemporary experimental electronic music’ – en dus: voor die zeven Tomorrowland-gangers die ’s avonds weleens op Arte afstemmen – biedt het Eupense Meakusma al een jaar of vijf telkens een straffe en avontuurlijke line-up, en dat lijkt in 2021 niet anders te gaan worden. Werden al onder meer aangekondigd: Comité Hypnotisé (het nieuwe, goede dubproject van Tim Vanhamel), A Trio (Libanese genre benders), Nosedrip, Eric Thielemans, en Aksak Maboul (volgens Humo vorig jaar ‘één van de vreemdste eenden in de bijt van de Belgische muziek’).

Het loont om de festivalnaam juist te leren uitspreken, want: Meakusma wordt dit jaar georganiseerd in een verlaten winkelcentrum én in een kerk, en heeft naar verluidt weinig last van ontevreden buurtbewoners.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234