Sam De Nef: 'De film begint in mijn slaapkamer, waar ik vaak gewoon een beetje muziek zit te spelen' Beeld Sam De Nef
Sam De Nef: 'De film begint in mijn slaapkamer, waar ik vaak gewoon een beetje muziek zit te spelen'Beeld Sam De Nef

Kijktip

Herbekijk de concertfilm van Sam De Nef: ‘Met deze film wil ik een eerlijk beeld geven van wie ik ben als singer-songwriter’

Een maand na de release van zijn eerste ep, komt Danny Blue and the Old Socks-frontman Sam De Nef (22) naar buiten met een bijhorende concertfilm. Op 29 april kon u in première op humo.be zien hoe hij in een lege zaal van De Roma zijn plaat ‘Lonely Day, Crowded Year’ voorstelde. ‘Nu kunnen mensen zien wie ik ben en wat ze zich bij mijn muziek kunnen inbeelden.’

Anaïs Dockx

Herbekijk de concertfilm ‘Lonely Day, Crowded Year’ hier:

HUMO Vanwaar kwam het idee voor deze concertfilm?

SAM DE NEF «Het is tijdens deze pandemie niet mogelijk om te spelen voor een publiek, maar toch wou ik graag tonen hoe een concert van mij eruit zou kunnen zien. De Vlaamse overheid heeft in het najaar van 2020 geld vrijgemaakt voor projecten in de cultuursector. Ik heb toen een subsidie aangevraagd en die ook gekregen. Omdat ik meer wou doen dan gewoon een livesessie, hebben we ervoor gekozen om een geregisseerde film te maken.»

HUMO Hoe is dat in zijn werk gegaan?

DE NEF «Met deze film wil ik een eerlijk beeld geven van wie ik ben als singer-songwriter, daarom heb ik Ramy Moharam Fouad gevraagd als regisseur. We hebben samen heel wat ideeën uitgestippeld en door de subsidie was er veel mogelijk. De film is gemaakt door een team van ongeveer twintig à dertig mensen, die allemaal voor mij werkten. Dat was super cool, maar ook een beetje awkward. Ik ben dat niet echt gewend (lacht).

»Net zoals mijn muziek is deze productie heel persoonlijk. Het is prachtig gefilmd, zonder er een spektakel van te maken. De film begint in mijn slaapkamer, waar ik vaak gewoon een beetje muziek zit te spelen. Daarna stap ik De Roma binnen en zie je mijn band. Dankzij Ramy kunnen mensen nu zien wie ik ben, hoe mijn muziek voelt en wat ze zich daarbij kunnen inbeelden.»

Sam De Nef Beeld Anton Fayle
Sam De NefBeeld Anton Fayle

HUMO De plaat ‘Lonely Day, Crowded Year’ was je solodebuut. Voelt het solo heel anders dan met je kompanen van Danny Blue and the Old Socks?

DE NEF «Ik zie dat echt als twee verschillende projecten. Met Danny Blue zouden we volgens mij minder snel een grote productie aangaan, die band is gemaakt om zoveel mogelijk zelf te doen. Toen we elkaar leerden kennen, speelde niemand van ons muziek. Met hen is er dus een heel andere groepsdynamiek dan met de band die meespeelt in deze film.

»Bjorn Eriksson, Nicolas Rombouts, Pieter-Jan Decraene en Cis De Gendt zijn al jaren bezig in dit vak. Bjorn heeft bijvoorbeeld meegespeeld in ‘The Broken Circle Breakdown’. Daardoor stond ik nu wat meer met mijn voeten op de grond. Ik was wat kwetsbaarder, maar tegelijkertijd kwam daar ook wat meer zelfzekerheid bij kijken. (lacht

HUMO Wat mogen we de komende maanden nog van jou verwachten?

DE NEF «De livestream wordt uitgezonden op Facebook en YouTube (en onderaan dit artikel, red.), waar het daarna ook zal blijven staan. Intussen ben ik al aan een volgende plaat bezig en probeer ik al wat concerten in te plannen. Maar het is allemaal heel onvoorspelbaar natuurlijk.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234