null Beeld

Het andere gezicht van IKRAAAN: 'Aan één alter ego heb ik meer dan genoeg'

Onthoud de naam IKRAAAN, met drie a’s en zeven hoofdletters. De Mechelse Ikraan Haji (22), een getroebleerde twintiger met het hart op de tong, maakt zware Nederlandstalige r&b. Samen daalden we af in haar rusteloze hoofd. ‘Ik intimideer mensen door hen lang aan te staren.’

Frederik Jacobs

Zondag speelt IKRAAAN op The Sound of the Belgian Underground in de AB, maar ze heeft al in het voorprogramma gestaan van onder anderen Zwangere Guy en ze werd geselecteerd voor De Nieuwe Lichting. Kun je dan nog wel van underground spreken?

IKRAAAN «Maar natuurlijk! Het is niet omdat Zwangere Guy en Brihang mijn muziek goed vinden en mijn naam in de media opduikt, dat ik plots een groot publiek heb.»

HUMO Je breekt nu écht wel door, hoor.

IKRAAAN «Dat lijkt alleen maar zo! Ik hoor soms wel: ‘Ikraan, je bent het aan het maken!’ Maar ik heb eerder het gevoel dat ze mij overhypen. Pas wanneer mensen een ticket kopen voor míj, zal ik het gemaakt hebben.

»Het is wel eng om plots aandacht te krijgen. Ik ben nu bezig aan een plaat die totaal anders zal klinken, en ik ben bang dat mensen verwachtingen hebben die ik niet kan inlossen. Eigenlijk boeit het me niet wat zij denken, maar ik voel toch druk.»

HUMO Je plaat verschijnt op FAKE, het label van onder anderen Brihang.

IKRAAAN «De media brengen graag het verhaal dat ik ben opgepikt door Brihang en Zwangere Guy, of dat ik door hen muziek ben beginnen te maken. Zever! Ik wist niet eens wie Brihang was toen mijn single ‘Reflectie’ uitkwam. Maar ondertussen zitten we bij hetzelfde label en appreciëren we elkaars muziek enorm, ook al is die erg verschillend. Ik ben al een rapster genoemd, maar dat ben ik toch helemaal niet? Het is niet omdat ik zwart ben, dat ik rap, hè.»

HUMO Vroeger zong je in het Engels, waarom doe je het nu in het Nederlands?

IKRAAAN «Mijn Engels is niet perfect, en vooral: ik dénk niet in die taal. Het klonk geforceerd. Het is toch logisch dat je zingt in de taal waarin je denkt, nee? Ik vind het zo jammer dat veel artiesten in het Engels zingen. Ook in De Nieuwe Lichting hoor je amper Nederlands. Gek, want we leven toch in Vlaanderen?»

HUMO Je komt uit Mechelen. Hoe levendig is de muziekscene daar?

IKRAAAN «Er is een heel grote scene, maar vooral rond Engelstalige new school rap. Ik zit nu op kot in Brussel, en dat is meer de place to be. Ik ben met open armen ontvangen door Paulo van STIKSTOF, die mij in de lokale scene heeft geïntroduceerd. In Brussel heerst een ‘we steunen elkaar’-vibe, terwijl het in Mechelen meer ieder voor zich is.»

HUMO Maak je muziek op kot?

IKRAAAN «Ja, maar ik vind het moeilijk om er inspiratie te vinden. Vroeger schreef ik alle muziek op mijn kamer in Mechelen, dat voelde erg veilig en vertrouwd aan.»

HUMO Kan een grote stad niet voor inspiratie zorgen?

IKRAAAN «Ik heb in Brussel wel het gevoel dat ik kan ademen, ja. Mechelen was verstikkend. Ik werd bijvoorbeeld uitgelachen om mijn kledingstijl. In Brussel ziet iedereen er verschillend uit, zowel qua kledingstijl als qua huidskleur. Dat stimuleert mij om te doen wat ik wil en meer mezelf te zijn, ook in mijn muziek.»

HUMO Je plaatste een post over je angsten op Instagram. Zijn die geen struikelblok voor een artiest?

IKRAAAN «Ik durfde in het begin niet op te treden. Ik vond het eng om contact te hebben met mensen die ik niet ken. Het publiek in de ogen kijken vond ik verschrikkelijk – ogen zijn heel intiem. Ik werd gevraagd voor het voorprogramma van Ertebrekers in de AB, maar die zaal is zo groot: dat zag ik niet zitten. Zo heb ik nog enkele shows afgewezen, en zelfs afgelast. Gelukkig was mijn booker heel begripvol, hij wilde niet dat ik me forceerde.»

HUMO Nu haal je wel plezier uit optreden, zei je op Instagram. Vanwaar die klik?

IKRAAAN «Afgelopen zomer is er in mijn privéleven iets fucked up gebeurd, waar ik het verder niet over wil hebben. Maar ik heb die traumatische ervaring kunnen verwerken door op het podium een personage te creëren, een alter ego. Sindsdien vind ik het leuk om op te treden. Ik intimideer mensen door hen lang aan te staren met een enge blik. Zo gaan zíj zich ongemakkelijk voelen. Er komen soms ook moves naar boven waar ik zelf van schrik. Maar als ik na een show complimentjes krijg, ben ik wel weer m’n ongemakkelijke zelve (lacht).»

HUMO Heeft je alter ego een naam?

IKRAAAN «Nee! Dan blaas je er leven in, en dat vind ik eng. Ik had trouwens eerst niet door dat ik een alter ego had gecreëerd, tot iemand me erop wees. Ik denk dat het een verdedigingsmechanisme is, als reactie op die traumatische gebeurtenis.»

HUMO Is het ook een bescherming tegen de zelfhaat, waarover je in ‘Reflectie’ zingt?

IKRAAAN (denkt na) «Interessante vraag, maar ik denk het niet. Het is geen façade om te verbergen wie ik echt ben. Ik ben het alter ego zelf nog aan het verkennen. Het zal ook een grote rol spelen op mijn eerste plaat. Nu ja, ‘het’… Gender is overrated (lacht).»

HUMO David Bowie heeft verschillende alter ego’s gehad.

IKRAAAN (lacht) «O, nee! Daarvoor heb ik geen plaats in mijn hoofd, eentje is al genoeg!»

HUMO In ‘Strijd’, een ouder nummer zong je al: ‘Soms weet ik niet wie ik ben’. Toen had je nog geen alter ego, of heeft dat altijd al in jou gesluimerd?

IKRAAAN(verbaasd) «O, dat is eng! Zo had ik er nog niet over nagedacht. Je inspireert mij om een nieuw nummer te schrijven (lacht).»

HUMO Credits, graag. Wat bedoel je met ‘Je depressie is een leugen’ in ‘Reflectie’?

IKRAAAN «Dat zing ik toch niet? (Begint snel te neuriën) Tiens, je heb gelijk! Ik was vergeten dat ik het zo letterlijk had verwoord. Ik voelde me toen slecht, maar ik zei tegen mezelf: ‘Stop met bitchen over uw leven, er is helemaal niks aan de hand.’ Ik dúrfde me niet in zelfmedelijden te wentelen. Natuurlijk was mijn depressie geen leugen, maar ik manipuleerde mezelf om gelukkig te zijn.»

HUMO Dat doet me denken aan het begin van ons gesprek. Het lijkt alsof je niet wílt beseffen dat je aan het doorbreken bent, om zo de druk af te houden.

IKRAAAN (luid) «Ik bén ook niet aan het doorbreken!»

HUMO Ik zeg niet dat je volgend jaar acht MIA’s gaat winnen, hè.

IKRAAAN (schatert) «Als ik ooit een MIA zou winnen, zou ik zó blij zijn. Eentje, geen acht: dat zou te veel zijn. Dan zou ik paranoïde worden.»

The Sound of the Belgian Underground, zondag 26 januari, Ancienne Belgique, Brussel. Info en tickets.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234