Kipgeweer Beeld ID/Kris Van Exel
KipgeweerBeeld ID/Kris Van Exel

'little monkey'

Het apenjaar van Kipgeweer: ‘Corona, de oorlog en nu wij: net op tijd!’

‘Little monkey yeah!’ Wie ‘Little Monkey’ van Kipgeweer hoort passeren op Willy of Radio 1, wordt er op slag vrolijk en blij van. Kipgeweer bestaat uit veteraan Pascal Deweze (Metal Molly, Sukilove en vele andere bands) en zijn 9-jarige zoon Neo. Die is de enige echte songschrijver en frontman van Kipgeweer, maar om de nieuwbakken rockster in bescherming te nemen, belden we de vader op.

Katia Vlerick

PASCAL DEWEZE «Prima, ik wil zelf ook Neo beschermen.

»Kipgeweer is ontstaan in de woonkamer. Soms regent het en kunnen we niet buiten voetballen of basketbal spelen. Dan spelen we op de PlayStation of we maken muziek – ik op mijn drumstel en Neo op zijn gitaar. Hij schrijft graag songs, ik ben fan van hem en ik heb bovendien een studio en een label (Sukilovesrecords, red.), maar ik heb lang getwijfeld om ‘Little Monkey’ uit te brengen. Ik heb er veel over gepraat met mijn vrouw en vrienden, en de consensus was: laten we het gewoon doen. Nu komt er meer reactie op dan ik had verwacht. Uwe Teichert had me wel gewaarschuwd toen ik hem de song liet masteren: ‘Die zou harder kunnen aanslaan dan je denkt.’»

HUMO Hoe oud was Neo toen hij ‘Little Monkey’ schreef?

DEWEZE «7 of 8, denk ik, het is één van zijn eerste nummers. Hij zegt dat het over mij gaat (lacht). Mij best, zolang ik maar op een goed nummer kan meespelen.»

HUMO Het zou begonnen zijn met Elvis-nummers die hij op een ukelele wilde leren spelen.

DEWEZE «Hij is al heel vroeg door Elvis geraakt, toen hij 3 of 4 was. Ik leerde hem eerst ‘Jailhouse Rock’, en toen ‘That’s All Right, Mama’. Intussen heeft hij een tiental nummers in de vingers.

»We zijn vorig jaar vijf keer naar ‘Elvis’ van Baz Luhrmann gaan kijken. De eerste keer vroeg ik: ‘Is het niet te saai?’ En hij antwoordde: ‘Dees is het beste dat ik ooit heb gezien!’»

HUMO Kipgeweer doet denken aan Daniel Johnston, de singer-songwriter die altijd kind is gebleven.

DEWEZE «Ik heb een grote voorliefde voor de outsidermuziek van Daniel Johnston of van The Shaggs (vrouwelijk trio uit de jaren 60, red.). Rafelige muziek die toch klopt. Hun bekendste song is ‘My Pal Foot Foot’, over een verloren gelopen kat. Als we met Gruppo di Pawlowski weken zouden oefenen, zouden we die niet zo uit de maat kunnen spelen als The Shaggs. Je moet een outsider of een kind zijn om zulke oorspronkelijke muziek te kunnen maken.

»Ook in ‘Little Monkey’ herkende ik iets waarvan ik moest vaststellen: dju, dat kan ik niet meer. Omgekeerd vindt Neo sommige nummers van mij wel tof, maar veel te moeilijk.»

HUMO Komt er nog meer van Kipgeweer?

DEWEZE «Neo heeft nog nummers. We doen voort zolang we het plezant vinden. Binnenkort kruipen we weer in de studio voor wat een single of een ep kan worden, maar het is niet de bedoeling dat we succesvol worden. Ik heb al aanvragen voor optredens afgewimpeld omdat we nog geen set en geen bassist hebben, en omdat het te serieus werd.»

HUMO Schrijft pa Deweze nog songs?

DEWEZE «Mijn soloplaat komt in het najaar uit. Later dan gepland, maar ik heb zes maanden moeten rusten. Energie is eindig, hè. Ik heb het dolce far niente weer leren omarmen. Mijn brein heeft dat nodig. Ook daarvoor is Kipgeweer goed: oké, het is wel een beetje werken, maar Kipgeweer maakt me blij.»

HUMO Kipgeweer maakt iederéén blij.

DEWEZE «We hebben corona gehad, er is een oorlog bezig, en ineens is er dat jongetje dat vrolijke muziek maakt. Ik denk dat we van een momentum profiteren, ja.»

‘Little Monkey’ van Kipgeweer is uit bij Sukilovesrecords.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234