Torres Beeld SHERVIN LAINEZ
TorresBeeld SHERVIN LAINEZ

InterviewTorres

‘Het heeft me bijna twee jaar gekost, maar ik wilde een song schrijven over het ongeval van mijn vader - voor hem’

Gedaan met al dat ingetogen singer-songwritergeneuzel van het laatste anderhalf jaar. Mackenzie Scott maakte al vier platen onder de naam TORRES, maar toen de laatste, ‘Silver Tongue’, door de lockdown werd bedolven, besloot ze het over een andere boeg te gooien. ‘Thirstier’ is het resultaat van noeste huisvlijt, maar zo klinken de pittige, vrolijke songs niet. Dit moet de eerste coronaplaat zijn waar de uitgelatenheid van afspat, en die alvast een voorschot neemt op dat grote bevrijdingsfeest dat er ooit eens van moet komen.

Matthieu Van Steenkiste

HUMO Zoveel pret gehad het afgelopen jaar?

MACKENZIE SCOTT «Integendeel. Net omdát ik het flink moeilijk had, net als iedereen, vatte ik het idee op om een blije plaat te maken. Aanvankelijk zat ik een beetje verward om me heen te kijken waar we nu in godsnaam waren beland. Maar ik zag mijn lief (kunstenares Jenna Gribbon, red.) elke dag schilderen, zonder één moment pauze. Dat gaf me het gevoel dat ik ook creatief moest zijn, dat er geen excuus was voor dat nietsdoen.»

HUMO Als je flink aan het balen bent, is vrolijke songs schrijven makkelijker gezegd dan gedaan.

SCOTT «Van mezelf ben ik niet vrolijk, en ik schrijf vaak vanuit mijn angsten of andere negatieve emoties. Het woord dat mensen steevast op me plakken, is ‘intens’. Ik ben daar niet altijd blij mee, maar als ik dan toch de gave heb om de harde waarheid te zeggen, waarom gebruik ik die dan niet om intense vreugde te brengen? Dus besloot ik te focussen op alle kleine gelukjes, de dingen waardoor ik me echt goed voelde.»

HUMO En zo bezing je de liefde met het enthousiasme van een zestienjarige puber. Ik zie achter je ook het schilderij hangen waarmee Jenna je ten huwelijk vroeg. Mag ik dit je verlovingsplaat noemen?

SCOTT «Ja hoor. Niet dat het alleen maar peis en vree is geweest, want we zijn in de afgelopen periode ook met relatietherapie begonnen – via Zoom dan nog. We hebben door de lockdown dingen in onze relatie moeten veranderen. Maar ja, er was ook veel huiselijk geluk, dat we hebben proberen te vatten in de clip van ‘Don’t Go Puttin Wishes in My Head’.»

HUMO Heb je bewust gekozen om niet te zingen over die moeilijkere momenten?

SCOTT «Precies. Negatieve dingen uitspreken lokt nog meer negativiteit uit. Ik wilde het omgekeerde proberen: of je positiviteit kunt aantrekken met positiviteit.»

HUMO De tegenhanger van al dat blije gerock is ‘Big Leap’, een zwaar nummer dat alles even tot stilstand brengt.

SCOTT «Het gaat over mijn vader, die drie jaar geleden van een dak is gevallen. Hij leeft nog, maar hij zit wel in een rolstoel. Het heeft me bijna twee jaar gekost, maar ik wílde er een song over schrijven – voor hem.»

HUMO Als ik de clip zie die je thuis met je lief hebt gefilmd voor ‘Don’t Go Puttin Wishes In My Head’, denk ik: de lockdown heeft ons geleerd creatief te zijn met weinig.

SCOTT «Ja, en ik vond dat heel plezant, om gewoon in ons appartement te proberen iets moois te maken. Zelfs nu we niet meer aan huis gebonden zijn, kijk ik nog steeds eerst en vooral wat ik kan doen met wat ik in de buurt heb.»

HUMO Toen de lockdown begon, was je op tournee in Europa. Je bent halsoverkop uit Berlijn moeten vluchten vóór de Amerikaanse grenzen sloten.

SCOTT «Dat waren een paar waanzinnige dagen. Enkele fans hebben ons geld gegeven om vliegtuigtickets te kopen: dat heeft ons gered. Ik ben niet het type dat graag om hulp vraagt, maar ik ben blij dat ik toch maar mooi aan de andere kant van de oceaan ben geraakt.»

HUMO Je hebt zelf ook even overwogen om met muziek te stoppen, toen je label je na je derde plaat op straat zette. Wat heeft je doen doorzetten?

SCOTT «Ik had geen plan B. Ik kan niets anders, behalve misschien achter de tapkraan staan: dat heb ik anderhalf jaar lang gedaan, nog niet eens zo lang geleden, toen ik mijn vorige plaat opnam. Maar daar heb ik écht geen zin meer in.»

Schrijf je in op onze wekelijkse muzieknieuwsbrief:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234