null Beeld

Jomme Rocks

‘Het Humo-archief leert ons dat Ben Crabbé al 40 jaar een fijne peer is’

Elke week fileert (mc) op inzichtelijke wijze de popgeschiedenis en de tijdgeest, zoals die
beleefd werd in de kolommen van uw lijfblad. Deze week keert hij terug naar september 1980.

Mark Coenen

Het is de tweede week dat ik mij verstop in het in de atoomschuilkelder van de DPG Tower ondergebrachte Humo-archief en ik voel mij hier al helemaal thuis. Ik begin alleen mezelf al een beetje te ruiken. Of is het de airco die op tilt slaat?

Mijn oog valt op de kolossale map met Humo's uit 1980, een begin van een nieuw decennium dat ter hoogte van de Livornostraat (waar de smoezelige lokalen van Ons Blad toen nog te vinden waren) werd gevierd met de uitvinding van de Ha! van Humo. De eerste prijs voor het beste televisieprogramma of de beste televisiemaker ging naar 'Hitring', een charmant popprogramma gepresenteerd door de sympathieke spring-in-'t-veld-en-ver-daarbuiten Kurt Van Eeghem. Hij liet de clips aankondigen door zijn alter ego Raphael Goossens, een persiflage die losjes gebaseerd was op onze Toenmalige Majesteit Boudewijn de Grote. Schizofreen gedrag dat gesmaakt werd door Vlaanderen, want het programma was razend populair.

null Beeld

1980: Simon Carmiggelt schreef nog elke week een cursiefje, Herman de Coninck interviewt Marnix Gijsen ('Is er iets wat u gemist hebt in het leven?' - 'Kinderen. En bij voorkeur een dochter.').

Op 23 september geeft Bob Marley een concert dat het laatste van zijn leven zou worden: hij stierf op 11 mei 1981 in Miami aan een melanoom waarvan hij eerst dacht dat het een wondje was aan zijn teen, opgelopen bij het voetballen. Gevaarlijke sport, ik blijf het zeggen. (md) mocht in het voorjaar van 1980 nog op audiëntie bij Marley en trapte een balletje mee op het pleintje voor 56 Hope Road, waar Marley woonde. De man filosofeerde een eind weg, toen nog niet wetende dat het laatste fluitsignaal zijner leven zo nabij was: 'Zou dat kunnen, gelukkig zijn? Zou dat niet van schaamteloos, verregaand egoïsme getuigen? Ik kan hoogstens zeggen dat ik me soms goed voel, een minuut of vijf lang, terwijl ik in de armen van een vrouw lig of een lied zing.'

Het is de tijd van de new wave en de punk, maar op de TTT-bladzijden wordt groot uitgepakt met Jackson Browne, de melancholiekste treurwilg uit het gild der weemoedige singer-songwriters, die net een zesde lp uit heeft: 'Hold Out'. Hij vertelt een hilarische anekdote over Francis Ford Coppola, die hem tijdens de opnames van 'Apocalypse Now' uitnodigde op de Filipijnen. Browne zat toen in Japan en ging op de uitnodiging in, denkend dat hij gevraagd zou worden om iets te maken voor de soundtrack van de film. 'Nee, ik wilde gewoon eens met iemand praten en jij was in de buurt,' bromde de monumentale Coppola als Browne hem de vraag stelt. Negen uur had Brown gevlogen naar de Filipijnen.

Aangezien sociale media nog niet bestonden, moest de jeugd van Vlaanderen via Humo met elkaar in contact komen. Dat resulteerde elke week in een volledige pagina muzikale annonces van groepen op zoek naar muzikanten, muzikanten op zoek naar een instrument en instrumenten op zoek naar nieuwe eigenaars. 'Student zoekt piano. Zo gratis mogelijk.' 'Gitarist zoekt werk met mensen boven de 20. Wekelijkse bijeenkomst.'

Uitlaat bestaat al en fungeert als papieren wie-zoekt-die-vindt-terug. 'Het meisje dat een lift van Werchter naar Leuven heeft gekregen van een grote Ford Consul waarin de drummer van The Singles zat na het optreden van Skafish, XTC en The Police, heeft haar golfje in voornoemde wagen laten liggen. Zij kan dit terugkrijgen. Eerst telefoneren.' Waarmee bewezen is dat Ben Crabbé, de toenmalige drummer van The Singles, zelfs rondrijdend in een Ford Consul, ook toen al een fijne peer was.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234