humo over januari 2010
Jomme Rocks Beeld Humo
humo over januari 2010Jomme RocksBeeld Humo

ColumnJomme Rocks

‘Het is alsof ze in 2010 alles wisten over de toekomst’

Elke week fileert (mc) op inzichtelijke wijze de popgeschiedenis en de tijdgeest, zoals die beleefd werd in de kolommen van uw lijfblad. Deze week keert hij terug naar 2010.

Mark Coenen

Grauwe inktvingers krijgen van het bepotelen van talloze bestofte Humo’s van tien jaar geleden: Jomme doet niets liever. Waarbij hij veelvuldig van zijn stoel valt bij het vinden van toekomstvoorspellingen die achteraf juist blijken te zijn. Tien jaar geleden zag Alexander De Croo er twintig jaar jonger uit. Vanuit het niets, zonder ooit op een lijst te hebben gestaan, werd fiston voorzitter van Open VLD. Aan onze man verklaarde hij onervaren dat Karel Van Miert zijn grote voorbeeld was. In het dubbelinterview van Alexander met zijn net van kanker herstelde vader, strooit die laatste met goede raad als waren het paardenkeutels van de volbloed die hij dagelijks berijdt. Herman heeft het onder meer over de voor- en nadelen van een bekende achternaam. ‘Dat is een spaarpotje waarmee je kunt starten. Maar als je slecht werk levert, is dat spaarpotje snel leeg en wordt die achternaam een handicap.’ In Lubbeek besluit de zoon van de burgemeester dan toch maar om voor dokter te studeren.

‘De democratie is een doodziek geitje met geitenkoorts en over tweehonderd jaar lachen de mensen om de primitieve gedachten die ten grondslag liggen aan deze staatsvorm,’ schrijft Arnon Grunberg in zijn wekelijkse column. Hij schoot er ongeveer 190 jaar naast, want ze lachen er nu al mee. Ook Madame Jacqueline, de gelegenheidstovertrol die de toekomst voorspelt in Het Gat Van de Wereld, zit er tien jaar te vroeg boenk op: ‘Een nieuw virus à la de Mexicaanse griep valt in 2010 niet uit te sluiten. De duidelijke aanwezigheid van veel opeenvolgende ‘oa’-klanken kan erop wijzen dat Marc Van Ranst veel in de media zal zijn.’ (pdw) meldt op zijn beurt dat er sinds kort bij Amazon een Playmobil Security Checkpoint te bestellen valt, ‘om de peuters voor te bereiden op de steeds strenger wordende controles op de luchthavens’. En misdaadschrijver en professionele grote klep James Ellroy verklaart plechtig dat Barack Obama helemaal niet geschikt is om president te zijn. ‘We hebben in tijden geen president gehad met zo weinig ervaring.’ Alsof ze in 2010 al alles wisten over 2020.

’t Was gebeurd: in januari raakt bekend dat uw lijfblad na een passage bij Sanoma voor de helft eigendom werd van Woestijnvis. De redactie verhuist naar Vilvoorde en kon zijn lol niet op, zeker toen bleek dat de Vis in 2009 de top drie van best bekeken programma’s had gescoord: ‘De slimste mens’, ‘Van vlees en bloed’ en ‘De pappenheimers’. Snel komen er problemen als blijkt dat de wekelijkse redactievergadering niet meer in restaurant ’t Zilte aan het MAS mocht plaatsvinden – een eenvoudige businesslunch besprenkeld met een glaasje wijn – maar bij de nog niet eens zo slechte kebabzaak – die looksaus! – van Dimitriou Dimitrious aan het station van Vilvoorde. Vijf jaar later werd Humo lid van de grote en steeds groter wordende Persgroep-groep en mochten we weer naar ’t Zilte, dat, niet toevallig, net vorige week een derde Michelinster kreeg. Maak een zin met gerechtigheid en geschied.

En werd er nog muziek gemaakt in 2010, zult u zich afvragen? Ik ben blij dat u die vraag stelt. In de lijst van beroemdheden die in 2010 zullen worden opgepakt met drugs in de zakken staat Amy Winehouse afgetekend aan de leiding, voor Pete Doherty en Courtney Love. Even verder staan George Michael en Whitney Houston. Van dat lijstje zijn alleen Doherty en Love nog in leven anno 2021. In ‘Arriba!’, de lijst der lijsten van de TTT-redactie, maken de Vlamen de hele top drie uit: Mintzkov, The Van Jets en Black Box Revelation knallen de hele dag door de redactieboxen, tot (cp) er een punthoofd van krijgt. Net als uw (mc)

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234