null Beeld

InterviewBob Mould

‘Het is niet de tijd voor subtiliteit, maar voor een héél grote hamer’

Hüsker Dü, de eerste groep van Bob Mould, speelde hardcore punk van de ziedendste soort. Maar toen de band gaandeweg melodieën toevoegde, had dat verstrekkende gevolgen: zonder Moulds powertrio geen R.E.M., geen Pixies, geen Nirvana. Niet dat Bob Mould op zijn lauweren rust. Bob Mould is kwaad. 'Blue Hearts’ (★★★★☆) is een razende schijf en zijn meest meeslepende sinds jaren.

Sid Meuris

HUMO Je had single 'American Crisis' eigenlijk voor 'Sunshine Rock' (2019) geschreven, je vorige album.

BOB MOULD «De twee albums vóór 'Sunshine Rock' waren aan de zware kant. Ik had mijn ouders verloren en schreef dat verlies van me af. 'Sunshine Rock' was een poging tot een optimistische plaat: een kwade song als 'American Crisis' paste er niet op.»

HUMO En nu heb je een volledig album gebouwd rond die ene song?

MOULD «Inderdaad. Donald Trump is slecht voor de gezondheid van de hele wereld. De zinloze dood van George Floyd, en vele anderen, is daar een zoveelste bewijs van. Onze 'leider' heeft jarenlang racisme omhelst, indirect én direct. Dit is wat er gebeurt als je zulke zaden plant en dat vergif in de grond steekt. Hij geeft racisten een stem en maakt hun ideeën aanvaardbaar. Ik dacht dat we de voorbije zestig jaar enige vooruitgang gemaakt hadden, en dan komt iemand dat vieze potje weer openmaken. De songs schreven zichzelf, de onderwerpen lagen zo voor de hand.

»In het verleden heb ik weleens gedacht dat ik niet genoeg voor mijn mening uitkwam of actie ondernam, niet voor mezelf en niet voor de LGBT-gemeenschap. Vandaag vind ik het dus heel belangrijk om duidelijk te maken waar ik voor sta en wat ik voel, zodat ik het mezelf in de toekomst niet kwalijk kan nemen dat ik niets ondernomen heb.»

HUMO 'American Crisis' is heel direct, alsof niks mag afleiden van de boodschap.

MOULD «Als liedjesschrijver heb je verschillende gereedschappen. Soms gebruik je allegorieën: je laat ruimte voor de luisteraar om zichzelf in het verhaal te plaatsen en de boodschap eruit te halen. Maar vandaag is niet het moment voor artistieke spelletjes en hoogdravende ideeën. Mijn gereedschap is nu een heel grote hamer (lacht).»

HUMO De titel van je plaat zet de toon: het is meteen duidelijk dat je voor de Democraten kiest.

MOULD «Ik heb die deels gekozen omdat de vorige keer dat ik het woord blauw gebruikte in een albumtitel (in 1992 voor 'Copper Blue' van Sugar - blauw is de kleur van de Democraten, red.) vlak daarna Bill Clinton tot president verkozen werd. Ik ben niet bijgelovig, maar je weet nooit. Als we in Amerika ooit een manier vinden om, zoals in de meeste Europese landen, een meerpartijensysteem te creëren, dan kies ik uiteraard daarvoor. Maar wij hebben maar twee keuzes, en dan kies ik resoluut voor de Democraten.»

HUMO Wat denk je van Joe Biden?

MOULD «Mijn stem voor Biden is een stem voor Amerika. Het is zeer positief dat hij een zwarte vrouw kiest als running mate. Volgens mij is hij een eerbaar man. Hij heeft een écht leven geleid, met ups en downs, met succes en tragedie. Dat heb je nodig in een staatshoofd. Zo weet je dat hij empathisch is en begrijpt wat het betekent om mens te zijn. Bij Trump zijn we niet eens zeker of zijn brein wel goed werkt.»

HUMO 'Blue Hearts' staat vol korte, energieke songs. Is het een punkrockplaat?

MOULD «Ze is direct, agressief en recht uit het hart, en ze is niet moeilijk te begrijpen: dus ja. Ik had ook nooit gedacht dat ik me op m'n 59ste nog schor zou moeten schreeuwen, maar onze democratie ligt onder vuur - misschien is het zelfs te laat.»

HUMO Als tiener heb je al staan roepen tegen een ridicule president en nu heb je wéér zo'n exemplaar...

MOULD «In 1980 werd tv- en filmster Ronald Reagan president van Amerika. Hij haalde een groot deel van zijn steun bij de evangelische gemeenschap in de zuidelijke staten. In 1981 begonnen dokters over heel de wereld een patroon te zien van zeldzame ziektes die vooral homoseksuele mannen troffen. Eerst werd dat 'gay cancer' genoemd, later hiv. Onze telegenieke entertainer van een president heeft er toen vijf jaar over gedaan om íéts over die ziekte te zeggen. Intussen was er een hoop schade en leed berokkend aan de homogemeenschap - vooral in Amerika, waar de evangelicals de ziekte 'Gods wraak' noemden.

»Nu hebben we weer een tv-ster als president, verkozen met steun van diezelfde evangelicals. En ziedaar: een nieuwe internationale gezondheidscrisis. Deze keer duurde het geen vijf jaar voor de president er iets over zei, maar kregen we maanden vol leugens. De parallellen zijn overduidelijk.»

HUMO Is deze plaat even kwaad als pakweg 'Land Speed Record' (1982) van Hüsker Dü?

MOULD «Ik denk niet dat er iets is dat tegen díé plaat op kan (lacht). Ik breng binnenkort een cd-box met een carrièreoverzicht uit en eigenlijk heb ik de leeftijd waarop dat zou moeten volstaan. Het was veel gemakkelijker geweest om in mijn luie zetel te genieten van het leven, maar als ik naar de wereld rondom me kijk, is dat géén optie.»

'Blue Hearts' is uit bij Merge Records / Konkurrent.

null Beeld

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234