Kids With Buns Beeld Anton Coene
Kids With BunsBeeld Anton Coene

DranouterKids with buns

‘Het is niet zo belangrijk welke letter nu precies bij ons past. Wij zijn lgbtcuties’

Amber Piddington (21) en Marie Van Uytvanck (23) hebben niet stilgezeten sinds ze in de zomer van 2020 in de door corona geteisterde halve finale van Humo’s Rock Rally stonden. Een dik half jaar later won Kids With Buns De Nieuwe Lichting, en intussen hebben ze de ep ‘Waiting Room’, waarop ze vijf singles verzamelden. Straks spelen ze die live op Dranouter, en kunt u met eigen oren merken hoe die nummers bol staan van hun engagement. ‘Maar het is niet zo dat wij thuis een dartsbord hebben hangen met maatschappelijke thema’s op.’

Jurgen Beckers

Met de song ‘1712’ bracht Kids With Buns de hulplijn voor slachtoffers van geweld en misbruik onder de aandacht. ‘She’ was een cover van Dodie Clark om de queer community een hart onder de riem te steken na de zinloze moord op David Polfliet, een 42-jarige homoseksuele man uit Beveren-Waas. En met ‘Waiting Room’ namen ze de handschoen op voor de noodlijdende cultuursector. Misschien nog het beste nieuws is dat al die songs ook zonder de boodschap beeldschoon overeind blijven. Genoeg om over te praten dus, op de binnenkoer van het Mechelse huis waar Marie woont, en waar de wind stevig waait.

MARIE VAN UYTVANCK (links op de foto) «Gaat je recordertje wel iets kunnen opnemen met die wind?»

AMBER PIDDINGTON (rechts op de foto) «Gelukkig spreken wij behoorlijk luid.»

VAN UYTVANCK «Wij gebruiken namelijk onze piramidale spier (lacht)

HUMO Excuseer?

PIDDINGTON «We zijn les gaan volgen: vocal coaching

HUMO Waar zit de piramidale spier?

VAN UYTVANCK (wijst naar de onderbuik) «Hier onderaan. Je moet er druk op zetten, zo ondersteun je je middenrif. In het begin dachten we: hoe raar is dit? Bij sommige oefeningen moet je je bekken kantelen: het lijkt wel wat op twerken.»

HUMO Ik kijk uit naar de nieuwe shows van Kids With Buns.

PIDDINGTON «We hebben nu alletwee een gekke sixpack.»

VAN UYTVANCK «Was dat maar zo. Nu, het helpt wel! Ik heb altijd borstademhaling gedaan, maar als je dan zoals deze zomer een paar shows per week speelt, hou je dat niet vol. Eén keer heb ik cortisone moeten pakken, op voorschrift. Voor Humo’s Rock Rally nota bene. Dat wil ik nooit meer.»

HUMO Laten we even terugkeren naar het begin: jullie zijn ongeveer op hetzelfde moment gitaar beginnen te spelen.

PIDDINGTON «Ik op mijn 8ste.»

VAN UYTVANCK «Ik zat in het vijfde leerjaar. Ik was dus een jaar of 10, 11.»

HUMO Waarom de gitaar?

PIDDINGTON «Ik wilde rockgitaar leren spelen. Waarop mijn mama mij naar de klassieke muziekschool heeft gestuurd (lacht). Ik heb het volgehouden tot mijn 18de. Ik ken er niks meer van. ’t Is te zeggen: het zit nog altijd in de manier waarop ik gitaar speel, maar vraag me niet om nog barok te spelen.»

VAN UYTVANCK «Wanneer heb jij je eerste elektrische gitaar gekocht?»

PIDDINGTON «In het tweede leerjaar heb ik er één gekregen. Thuis speelde ik dan ‘Crazy Train’ van Ozzy Osbourne en zo.»

VAN UYTVANCK «Ik ben op mijn 10de naar de vrije ateliers in Sint-Niklaas gegaan, waar ik privéles kreeg. Ik wilde zo snel mogelijk resultaat zien, dus ik heb meteen gezegd: ‘Ik wil akkoorden leren’. Verder reikte mijn ambitie niet. Ik wilde liedjes schrijven, en daarvoor had ik een instrument nodig. Ik heb mij nog ingeschreven voor ‘Junior Eurosong’, maar ben er voortijdig uitgevlogen. Gelukkig maar!»

HUMO Waarom? Warhola en Meskerem Mees hebben meegedaan aan ‘Junior Eurosong’, en die hebben allebei de Rock Rally gewonnen.

VAN UYTVANCK «Ik had het niet zo fijn gevonden dat mijn kinderliedje voor altijd online was blijven staan.»

PIDDINGTON «‘Shut Up’ van Oliver van Warhola was een banger. Sorry, maar dat was gewoon te goed om in ‘Junior Eurosong’ te zitten.»

HUMO Je zegt dat je niet ambitieus was op de gitaar, Marie. Was je dat wel als songschrijver?

VAN UYTVANCK «De 13-jarige Marie was zeker ambitieus. Ik heb altijd liedjes willen maken, maar toen kwam de puberteit, en vond ik mijn liedjes heel gênant. In het eerste middelbaar heb ik een liedje gespeeld op het feestje voor de afzwaaiende zesdejaars, en…»

PIDDINGTON «Wacht, toen je in het eerste middelbaar zat heb je een liedje gespeeld voor de leerlingen van het zesde middelbaar?»

VAN UYTVANCK «Ja, tijdens een soort slotshow.»

PIDDINGTON «Oh girl, dat je dat hebt gedaan. Jij had lef!»

VAN UYTVANCK «Ik zat toen nog niet in mijn puberteit, en dacht: waarom zou ik mij schamen? En iedereen was best enthousiast. Toen de schaamte wat later wel intrad, ben ik er een tijd mee gestopt. Pas in het zesde middelbaar heb ik opnieuw de moed gevonden om ermee naar buiten te komen, en heb ik een YouTube-kanaal opgestart. Niet lang daarna zijn we met Kids With Buns begonnen.»

HUMO Je hebt wel nog solo meegedaan aan talentenjacht Sound Track?

VAN UYTVANCK «Ik had mij solo ingeschreven, maar omdat ik niet alleen op het podium durfde te gaan staan, had ik een maat uitgenodigd om mee gitaar te komen spelen. Helaas is die een paar dagen voor het optreden ziek geworden. Toen stuurde Amber, die ik had leren kennen op de Pride in Antwerpen, een berichtje: ‘Ik zal ervoor zorgen dat je niet alleen op dat podium hoeft te gaan staan’. We hebben nog keihard gerepeteerd met ons twee, maar het beste optreden aller tijden zal het wel niet geweest zijn.»

PIDDINGTON «Maar we voelden wel meteen dat we complementair waren, dat we goed samen muziek konden maken.»

HUMO Schreef jij songs, Amber?

PIDDINGTON «Ja, maar ik durfde ze niet naar buiten te brengen. Ik was gewoon een heel beschaamd kind.»

HUMO De legende wil dat jullie het nieuws dat jullie geselecteerd waren voor de halve finale van Humo’s Rock Rally te horen hebben gekregen bij MNM.

VAN UYTVANCK «We hebben daar in de gang over de grond gerold van blijdschap.»

PIDDINGTON «De boel bijeengeschreeuwd.»

VAN UYTVANCK «We gingen er een liedje spelen voor ‘Student Late Night’. Amber kwam net toe aan de studio toen ik het berichtje kreeg. We renden naar elkaar toe, en terwijl er een oerkreet door de gang galmde, vielen we elkaar in de armen, net als in de film (lacht)

null Beeld Koen Keppens
Beeld Koen Keppens

HUMO Wat is het verschil tussen Humo’s Rock Rally en De Nieuwe Lichting?

VAN UYTVANCK «De Rock Rally is een live-wedstrijd, bij De Nieuwe Lichting zit het muzikale aspect erop zodra je je song hebt ingediend.»

PIDDINGTON «En dan moet je ervoor zorgen dat die song gehoord wordt. Mails sturen, video’s maken… Niet normaal hoeveel werk we in onze campagne op sociale media hebben gestoken. De promotie die je krijgt van StuBru is ook enorm. Mensen hebben ons daarop moeten wijzen: ‘Verwacht niet dat dat gebeurt met elke song die je uitbrengt’. ‘Bad Grades’, het nummer waarmee we gewonnen hebben, zit aan bijna twee miljoen streams. Dat is behoorlijk sick. Maar het is niet gezond om te veel op cijfers te focussen.»

VAN UYTVANCK «Over ‘Untitled’ hebben we wat dat betreft te veel nagedacht. Ik herinner me dat in de studio de woorden ‘dat gaat het goed doen op de radio’ zijn gevallen. Niet slim, want je kunt dat niet voorspellen. Je moet gewoon op je gevoel afgaan.»

null Beeld Anton Coene
Beeld Anton Coene

HUMO Check je op Spotify waar je songs beluisterd worden?

PIDDINGTON «Met ‘1712’ hebben we een Duitse periode gehad (lacht). Dat stond daar ineens in een hoop playlists.»

VAN UYTVANCK «Maar vooral veel in Nederland en België. En een beetje in de UK.»

HUMO Handig om te weten waar je naartoe moet.

PIDDINGTON «Ja, maar de kosten om in het buitenland te gaan spelen, zijn enorm. Eerst maar eens een plaatje maken.»

HUMO Waar overlappen jullie muzieksmaken het meest?

VAN UYTVANCK «Bij Phoebe Bridgers (lacht)

PIDDINGTON «Ik ben echt soft geworden. Vroeger luisterde ik vooral naar metal- en rockgitaren. Heb ik meegekregen van mijn papa. Metal, rock, hardcore…»

VAN UYTVANCK «Daar ben ik nooit geraakt.»

PIDDINGTON «Maar tegenwoordig zoek ik het dus elders. Ik heb daarstraks in de auto nog naar Paolo Nutini geluisterd. Jij luistert veel naar kleinkunst, hè Marie?»

VAN UYTVANCK «Mijn vriendin zegt dat ik alleen maar naar begrafenismuziek luister. Triest en niet dansbaar (lacht)

DETOX

HUMO Loopt er een rode draad door jullie songs?

VAN UYTVANCK «Het gevoel je niet begrepen te voelen, misschien. Ik denk dat we allebei niet de populairste van de klas waren.»

PIDDINGTON «Muziek is een uitlaatklep. We schrijven songs om dingen te verwerken die we moeilijk kunnen vatten. Het gevoel is er altijd eerst, het is nooit van: laten we eens een song gaan schrijven. Wat uiteraard niet altijd briljante stuff oplevert. Ik heb weleens half jankend een lied zitten te schrijven, en als ik het dan ’s anderendaags terughoorde, dacht ik: oei, niemand gaat hier iets aan hebben, nobody feels like this (lacht).

»Het zotste compliment is: mensen die komen zeggen dat ze in jouw muziek een safe haven hebben gevonden. Dat jouw songs iets betekenen voor sommigen.»

HUMO Achter nagenoeg elke single die jullie hebben uitgebracht, zit een engagement, zonder dat de song in kwestie er expliciet over gaat.

VAN UYTVANCK «Er zijn mensen die dachten dat ‘1712’ een liefdesliedje was. Het is mooi dat er verschillende interpretaties mogelijk zijn.»

PIDDINGTON «Het is niet dat wij een dartsbord hebben hangen met maatschappelijke thema’s. ‘Vandaag zullen we het eens hebben over inflatie’ (lacht)

HUMO Ik lees even voor uit jullie bio, over de song ‘Untitled’: ‘Het gaat over het groeiende egocentrisme in de maatschappij, waardoor er een soort eenzaamheid en vervreemding ontstaat die je niet in woorden kunt vatten. Concreter: being ghosted by someone near to your heart.’ Een hele boterham voor een song die ‘Untitled’ heet.

PIDDINGTON (lacht) «De volledige zin was wat te lang als titel.»

VAN UYTVANCK «Veel mensen leven tegenwoordig via het schermpje van hun smartphone, en het is heel makkelijk om iemand te dumpen via een scherm. Iemand met wie je dagelijks hebt zitten chatten, die je in vertrouwen hebt genomen, kan ineens zomaar zeggen: ‘Weg!’

»Neem nu Tinder: als iemand niet aan álle verwachtingen voldoet, is het heel makkelijk om te zeggen: ik zoek verder.»

PIDDINGTON «Niemand kan aan al je verwachtingen voldoen, een relatie is voor 50 procent het werk dat je erin steekt.»

VAN UYTVANCK «Wij zijn echt een chatgeneratie, hè. En chatten is echt wel iets anders dan een gesprek voeren. Alles is zo ongenuanceerd.»

PIDDINGTON «Ik detox weleens, dan sluit ik me volledig af van mijn sociale media. Zalig, maar ik hou het nooit lang vol. Het kan superleuk zijn om een uurtje door de socials te scrollen: je wordt geprikkeld, krijgt leuke foto’s en video’s te zien, en ineens wordt het heel onaantrekkelijk om een boek vast te nemen of een plaat op te leggen. Terwijl dat je veel gelukkiger maakt.»

VAN UYTVANCK «Als je een melding van een berichtje binnenkrijgt, komt er gelukshormoon vrij, en dat werkt verslavend.»

PIDDINGTON «Als je je geluk zoekt in een systeem waarin je jezelf constant vergelijkt met anderen, en waarin alles draait om likes en volgers, ben je gedoemd om ongelukkig te worden.»

null Beeld Anton Coene
Beeld Anton Coene

HUMO Voor de lgbtq-gemeenschap zijn de sociale media wellicht wel een zegen geweest.

VAN UYTVANCK «Absoluut. Als je vroeger ergens mee worstelde, voelde je je al snel alleen op de wereld.

»YouTubers die uit de kast kwamen, dat is onze jeugd geweest. Van mijn 14de tot mijn 20ste kende ik ze allemaal. Alles wat met holebi, lgbtq en outen te maken had: ik had het gezien. Ik had dat nodig om het voor mezelf te kunnen accepteren.»

PIDDINGTON «Op school was ik de enige die uit de kast was gekomen. Tot het moment dat ik YouTube ontdekte, had ik het gevoel dat er iets mis was met mij. Ik was de weirdo van het dorp.»

HUMO Hoe oud was je?

PIDDINGTON «Ik was 14, 15 toen ik het aan een aantal mensen heb verteld.»

VAN UYTVANCK «Ik wist het ook op mijn 14de, maar ik ben het pas op mijn 16de beginnen te vertellen, aan een beperkt gezelschap. Uit de kast komen is een proces dat bij mij zes, zeven jaar heeft geduurd. En eigenlijk gebeurt het elke dag nog een beetje.»

HUMO Was het meteen duidelijk bij welke letter van het lgbtq-spectrum je hoorde?

PIDDINGTON «Wij zijn lgbtcuties (lacht)

VAN UYTVANCK «Een grapje van een huisgenoot.»

PIDDINGTON «De eerste keer dat ik kriebels in mijn buik voelde toen ik een meisje zag, ging het bij mij meteen van: abort mission! Ik was namelijk ook al verliefd geweest op jongens. Toen ik het toch aan een paar mensen op school vertelde, ging het meteen rond: Amber is lesbisch! Ik heb dat een tijd dan ook maar overgenomen: oké, ik ben lesbisch. Gewoon, om het niet te ingewikkeld te maken. Voor mij is het niet zo belangrijk om te weten bij welke letter ik pas, maar omdat dat voor andere mensen wel het geval is, zeg ik nu gewoon hoe ik me voel. En dat is: biseksueel.»

VAN UYTVANCK «Die lettertjes zouden eigenlijk niet nodig moeten zijn – laat iedereen gewoon zijn wie-ie wil zijn. Hopelijk is dat waar we naartoe gaan. Maar jammer genoeg zijn we daar nog lang niet.»

PIDDINGTON «Het is kut dat liefde, iets wat onbezonnen zou moeten zijn, de oorzaak is van veel bullshit in je leven.»

null Beeld Anton Coene
Beeld Anton Coene

HUMO Jullie hebben elkaar ontmoet op de Pride in Antwerpen. Ga je er nog steeds naartoe?

VAN UYTVANCK «Ik zeker wel.»

PIDDINGTON «Ik ook, herexamens of niet.»

VAN UYTVANCK «Vorig jaar stonden we voor de deur, maar mochten we niet binnen, omdat we nog niet lang genoeg dubbel gevaccineerd waren.»

PIDDINGTON «Het is uiteindelijk wel nog een leuke avond geworden.»

VAN UYTVANCK «Op café geweest met iedereen die niet binnen mocht.»

PIDDINGTON «De outcasts van de outcasts (lacht)

HUMO Zijn jullie ooit een koppel geweest?

VAN UYTVANCK «Nee.»

PIDDINGTON «Dat zou echt niet werken.»

VAN UYTVANCK «Veel mensen denken: die zitten samen in een band, zijn allebei lgbtq, dus het zal wel. Maar nee, het zou inderdaad niet werken.»

HUMO Er zitten twee nieuwe leden in Kids With Buns: twee mannen.

PIDDINGTON «Er zijn ook vrouwen langsgekomen, maar we hebben gekozen voor de mensen met wie het het best klikte. We wilden iemands prestaties niet afhankelijk maken van gender. Ik vind het ook niet oké als je hele persoonlijkheid wordt gereduceerd tot ‘jij bent vrouw’. De band van Eefje de Visser bestaat voor het grootste deel uit vrouwen, maar dat zijn dan wel vrouwen die hun instrument fucking goed beheersen.»

VAN UYTVANCK «Het blijft wel belangrijk om te benadrukken dat het nog altijd een mannenwereld is.»

PIDDINGTON «Maar het is niet omdát het een mannenwereld is, dat je er als vrouw niet voor mag gaan.»

VAN UYTVANCK «Het probleem gaat in twee richtingen. Mannen worden ook in bepaalde hokjes geduwd.»

PIDDINGTON «Het probleem moet aan de bron worden aangepakt, en dat is op school. De grootste stap die je zelf kunt zetten, is je bewust worden van de vooroordelen. Die vooroordelen pak je niet aan door groepsleden te weigeren omdat ze man zijn.»

null Beeld Anton Coene
Beeld Anton Coene

HUMO Laten we om af te ronden even teruggaan naar de muziek. Jullie ep is uitgebracht op cd maar niet op vinyl.

PIDDINGTON «Cd’s en vinyl zijn een soort merchandising geworden, net als T-shirts. Maar door corona zijn de kosten voor de persing van vinyl megahoog, en de wachttijden enorm. Je hebt sneller een baby dan een plaat (lacht)

HUMO Jullie hebben twee keer in een uitverkochte AB gespeeld, in de Lotto Arena gestaan in het voorprogramma van Tourist LeMC. Niet slecht voor een groep die nog maar twee jaar bestaat. What’s next?

PIDDINGTON «We spelen binnenkort op Woodstock. Een festival in Bloemendaal.»

VAN UYTVANCK «Ik kijk heel hard uit naar onze clubconcerten in De Vooruit, Trix en Het Depot.»

PIDDINGTON «Zalen waar we zelf naar onze idolen zijn gaan kijken.»

VAN UYTVANCK «En er zijn nog een aantal zotte zomerfestivals: Crammerock, Dranouter, Into the Great Wide Open. En Bruis in Maastricht: niet zo’n groot festival, maar we staan er op dezelfde dag als Lucy Dacus, van wie we allebei grote fan zijn. De ep die ze als Boygenius heeft uitgebracht met Julien Baker en Phoebe Bridgers is één van de mooiste dingen die ooit zijn gemaakt.»

HUMO Geniet ervan, en bedankt voor het gesprek.

Kids With Buns speelt op zondag 7 augustus op Dranouter. Tickets en info: festivaldranouter.be.

Schrijf je in op onze wekelijkse muzieknieuwsbrief:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234