Monster Magnet Beeld JEREMY SAFFER
Monster MagnetBeeld JEREMY SAFFER

Wie denken jullie wel dat jullie zijn?Monster Magnet

‘Het leven? Dat is Neuken en cheesecake eten’

Unicum voor deze rubriek: met de pas verschenen coverplaat ‘A Better Dystopia’ blikt Monster Magnet in dertien geleende songs voor de verandering terug op het verleden van andere bands. Mooi geprobeerd van frontman Dave Wyndorf, maar zó makkelijk raakt hij er niet van af! Tien vragen over Monster Magnet.

Tom Raes

HUMO In het Marvel-universum is één van de mutanten genoemd naar een nummer van Monster Magnet. Hoe heet die?

DAVE WYNDORF «Negasonic Teenage Warhead. De ultieme eer voor een stripfanaat als ik. Wist je dat ik ooit een stripwinkel heb gehad? Heerlijke tijden.»

HUMO De videoclip voor ‘Negasonic Teenage Warhead’ is gedraaid door een regisseur die later wereldberoemd zou worden, maar toen aan de bak kwam met clips en reclamespots. Over wie hebben we het?

WYNDORF «Gore Verbinski, van de ‘Pirates of the Caribbean’-films. Ik had hem enkele voorstellen doorgefaxt over details die ik wel cool vond om er met de computer tussen te plakken. Maar Gore had dat niet door, en had al die dingen aangesleept. De grote meteorieten waar we met de band op zaten, bijvoorbeeld, hingen echt aan het plafond. De opnames hebben ons 200.000 dollar gekost, terwijl ik had gehoopt er goedkoop van af te komen met een groen scherm en enkele computereffecten.»

HUMO De plaat ‘Milking the Stars’ uit 2014 is een herwerking van ‘Last Patrol’ van een jaar eerder. De songtitels verklapten wat jullie hadden veranderd. Wat stond er tussen haakjes bij ‘Stay Tuned’?

WYNDORF «‘Even More of a Bummer’?»

HUMO Bijna: ‘Even Sadder’.

WYNDORF «Juist, omdat ik een mellotron had gebruikt. Ik weet ook niet waarom (lacht).»

HUMO ‘Milking the Stars’ eindigt met twee liveopnames. In welke Brusselse concertzaal werden die opgenomen?

WYNDORF (denkt lang na) «Was het de AB?»

HUMO Juist.

WYNDORF «Wat kan ik zeggen, I love my job (lacht). Zulke dingen onthoud ik.»

HUMO Welke Belgische rockgroep, ook bekend om hun elektronische incarnaties, noemde Monster Magnet als één van hun invloeden in hun nummer ‘Teachers’?

WYNDORF «Een Belgische groep, zeg je? O jee, ik heb het gevoel dat ik dit zou moeten weten. Ik schaam me.»

HUMO Het was Soulwax. Monster Magnet wordt als derde genoemd, tussen AC/DC en Cheap Trick in.

WYNDORF «Kijk, dat wist ik niet. Fijn.»

HUMO Voor Monster Magnet Monster Magnet heette, waren er tal van andere namen in roulatie. Noem er vier.

WYNDORF «Hou je vast: Nipple Tank, Heroin Mule, King Fuzz, Acid Reich...»

HUMO Klopt, je hebt het punt.

WYNDORF (onverstoorbaar) «Madness Is the Mongoose. Wrath of the Bullgod. Crochet Tank! Sphincter! (Gaat nog even door) Oké, dat zijn ze wel, denk ik. We speelden vroeger elk concert onder een andere naam. Dat ene optreden als Monster Magnet sloeg wel aan, dus hebben we die behouden.»

HUMO Die avond speelde je een 25 minuten lange, in echo’s verzopen cover van een nummer dat zo al lang genoeg was. Welke song was dat?

WYNDORF «‘Paranoid’ van Grand Funk Railroad. It sounded like hell (lacht). De geluidsman die avond was een oude hippie, en na het optreden kwam hij naar me toe: ‘Goed gedaan, jongens! The return of drug rock!’ Die benaming ben ik daarna blijven gebruiken voor onze muziek.»

HUMO Op Change.org, waar gewone stervelingen petities kunnen starten voor om het even wat, staat ook een petitie die over jou gaat. Wat is het doel?

WYNDORF «Geen idee, maar ik hoop dat het een oproep is om veel geld in te zamelen voor Dave Wyndorf.»

HUMO Helaas, het is een petitie om Dave Wyndorf te laten uitroepen tot godheid – een verwijzing naar het nummer ‘I’m God’ op ‘Mindfucker’.

WYNDORF «Ach zo. Ik ben vereerd, begrijp me niet verkeerd (lacht).»

HUMO Als componist van enkele filmsoundtracks heb je een eigen pagina op de filmwebsite IMDb. Wat staat daar vermeld als je handelsmerk?

WYNDORF «Geen idee. Ik wist niet eens dat ik een eigen pagina had!»

HUMO Een zwarte zonnebril en het duivelsteken met pink en wijsvinger.

WYNDORF «Awesome. Zal ik niet tegenspreken.»

HUMO De vreemdste vraag hebben we voor het laatst gehouden: vóór Monster Magnet was je lid van de rockgroep Shrapnel, die ooit een optreden wist te versieren in het penthouse van schrijver Norman Mailer in Brooklyn. Weet je nog welke levenswijsheid Mailer je na je optreden heeft meegegeven?

WYNDORF (lacht) «Alsof ik dat ooit zou vergeten! Het leven bestond volgens hem uit slechts twee dingen: cheesecake eten en neuken. Geen idee waar het op sloeg, maar ik wilde hem ook niet tegenspreken. Hij was op dreef, want diezelfde avond deelde hij ook een kopstoot uit aan Glen Buxton, een vriend van ons die bij Alice Cooper speelde en iets te luidruchtig had staan geilen op Mailers vrouw. Bam! De kerel die de iconische riff van ‘School’s Out’ speelde, gevloerd door Norman Mailer!»

HUMO Goed verhaal, dat wel.

WYNDORF «Helaas had Glen geen idee wie Norman Mailer was: ‘Wie wás die ouwe gek?’ (lacht

HUMO Resultaat: zes op tien. Kan ermee door.

‘A Better Dystopia’ van Monster Magnet is uit bij Napalm.

Schrijf je in op onze wekelijkse muzieknieuwsbrief:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234