Celeste Beeld ELIZAVETA PORODINA
CelesteBeeld ELIZAVETA PORODINA

InterviewCeleste

‘Het was vreemd, de ontdekking dat ik mensen kon laten huilen door te zingen’

Iedereen ziet er slechter uit via Zoom, behalve Celeste Epiphany Waite. De 26-jarige soul- en r&b-zangeres geldt als één van de grootste talenten van haar generatie. Op haar 14de had ze de oeuvres van Billie, Ella en Aretha al verslonden, vandaag zijn Elton John, Paul Weller, Billie Eilish en Stormzy fan van haar. Wie haar zopas uitgebrachte debuutplaat ‘Not Your Muse’ (★★★★☆) beluistert, weet meteen waarom.

Redactie

Celeste is de dochter van een Jamaicaanse vader en Britse moeder. Ze werd geboren in Amerika, maar groeide na de scheiding van haar ouders op in Saltdean, een kustplaatsje in het zuiden van Engeland. Celeste is aan het zingen als ze in beeld verschijnt. Haar kenmerkende afro heeft ze in twee imposante dotten gedwongen. Ze spreekt bijna even mooi als ze zingt. ‘Het gaat raar zijn als we weer vanachter onze computers vandaan mogen komen.’

HUMO Let’s get it over with: in welke mate heeft corona je plaat beïnvloed?

CELESTE «Ik was klaar in maart 2020, maar toen kwam die lockdown en had ik plots tijd om de zaken te herbekijken. Ik heb een paar maanden de tijd genomen om mijn plaat grondig te herbeluisteren en mij af te vragen wat eraan ontbrak. Vervolgens heb ik vier songs herwerkt en één nieuwe geschreven. Dat zijn niet toevallig de belangrijkste songs van de plaat geworden. Die ene nieuwe is zelfs de titeltrack geworden.

»Ik heb ook voor het eerst via Zoom geschreven, wat aanvankelijk heel robotachtig en onmenselijk aanvoelde. Het proces beviel me van geen kanten, maar het heeft een goede song opgeleverd. ‘The Promise’ stond eerst niet op de plaat, omdat ik de demo – waarvan ik wist dat ik de zangpartij nooit meer zou kunnen overtreffen – was kwijtgeraakt. Die heb ik pas in september van vorig jaar teruggevonden.»

HUMO Je bent nog eens een song kwijtgeraakt die op een ep had moeten belanden, en die je later dan maar als single hebt uitgebracht. Zegt dat iets over hoeveel songs je schrijft of over de chaotische manier waarop je ze opslaat?

CELESTE «Ben ik nog eens een song kwijtgeraakt? (denkt na) Ja, juist, ‘Ugly Thoughts’, maar dat was niet mijn schuld. De kerel met wie ik dat lied had geschreven, vond het niet meer terug op zijn harddrive. We hebben die song trouwens nooit teruggevonden, waardoor we het opnieuw hebben moeten opnemen. Ik prefereer nog steeds de eerste versie.»

HUMO Heb je het afgelopen jaar nieuwe hobby’s ontdekt?

CELESTE «Nee, maar ik heb wel een oude passie herontdekt: muziek luisteren (lacht). Dat was er de afgelopen jaren simpelweg nauwelijks nog van gekomen. Gewoon gaan zitten en een plaat integraal beluisteren – soms tot drie platen per dag. Of op YouTube door liveoptredens scrollen. Dat had ik niet meer gedaan sinds mijn tienerjaren. Ik ben ook weer lijstjes met mijn favoriete songs beginnen te maken, zoals vroeger. Ik moest destijds een uur met de bus van en naar school, ik had zeeën van tijd om muziek te beluisteren. Als tiener was ik echt een geobsedeerde luisteraar. Ik wilde toen nog niet per se zangeres worden – ik wist niet eens dat ik kon zingen. Nee, voor een platenlabel werken, of voor de radio, of dj of songwriter worden, dat leek me wel wat. Het podium was ver van mijn gedachten.»

HUMO Wanneer heb je ontdekt dat je kon zingen? En dat wat je zong de mensen raakte?

CELESTE «Dat laatste heb ik pas ontdekt toen ik in 2018 shows ging spelen. Ik sloot mijn concerten altijd af met ‘Strange’, omdat dat het meest naakte nummer was, en niet echt paste bij de rest van de set. Maar door het te isoleren op het einde, kwam er meer gewicht aan te hangen, en na verloop van tijd stelde ik vast dat mensen begonnen te huilen als ik het zong. Ik was verbouwereerd: ik had nooit gedacht dat mijn stem of mijn woorden dat teweeg konden brengen. Vanaf dan ben ik ook meer gaan nadenken over wat ik wil zeggen, of wat ik wil dat de mensen voelen bij mijn songs. Tot dan had ik puur voor mezelf geschreven.

»‘Not Your Muse’ is de titeltrack omdat het het dichtst komt bij de boodschap die ik wil uitdragen. Het gaat over jezelf durven te vertrouwen, naar jezelf durven te luisteren. Ik stel bij mezelf vast dat ik me verloren voel wanneer ik dat vergeet te doen. Dit is voor veel mensen een moeilijke tijd – emotioneel en financieel – maar het is ook een tijd waarin je veel kunt leren over jezelf en je directe omgeving.»

HUMO Je hebt eens gezegd dat je muziek pas ernstig bent gaan nemen na de dood van je vader. De eerste song die je schreef was ook een eerbetoon aan hem.

CELESTE «Ik was anderhalf toen mijn ouders scheidden en ik met mijn moeder van Amerika naar Engeland verhuisde. We hielden telefonisch contact, mijn vader en ik, maar pas op mijn 16de ben ik hem zelf geregeld beginnen te bellen. In dat jaar is hij ziek geworden. Aanvankelijk leek het goed te komen met hem, maar hij had longkanker, en het is snel gegaan. Nog datzelfde jaar is hij overleden, hij was 49. Dat heeft me doen beseffen dat het snel kan gaan in het leven, dat het zo voorbij kan zijn. Niemand is onsterfelijk. En dat besef heeft me de drive gegeven om iets van mijn leven te maken.»

HUMO Gevraagd naar je gedroomde samenwerkingen, antwoordde je: Kendrick Lamar en Elvis Presley. Heeft één van die twee al contact opgenomen?

CELESTE (lacht) «Ondanks mijn verwoede pogingen aan het ouijabord is Elvis nog niet tot mij gekomen. Maar ik ben dol op hem, ik heb zijn muziek vandaag nog gehoord. Mijn vriend (fotomodel en dichter Sonny Hall, red.) had ‘If I Can Dream’ opgezet: één van de meest aangrijpende songs die ik in tijden heb gehoord. Hij had het gedraaid omdat het vandaag de verjaardag van mijn vader is, toevallig op de dag dat mijn plaat in Engeland op nummer 1 is binnengekomen. Vandaar ook dat ‘If I Can Dream’ mij zo hard raakte, omdat het aanvoelde alsof mijn vader zijn zegen heeft gegeven, alsof hij eindelijk zijn werk heeft afgerond.»

HUMO Was je vader muzikant?

CELESTE «Nee. Hij heeft verschillende jobs gehad en is nog een tijdje theateracteur geweest.»

HUMO We eindigen met sport. Jouw hit ‘Stop This Flame’ is de tune van het voetbalprogramma op Sky Sports en zit ook in de computergame FIFA 21. Game je zelf?

CELESTE «Nee, maar mijn neven wel. Ze sturen me altijd filmpjes als ze aan het spelen zijn.»

HUMO Je bent naar verluidt wel supporter van Arsenal.

CELESTE «I love Arsenal. Ik heb lang dicht bij Holloway Road gewoond, aan het stadion. De sfeer op wedstrijddagen vond ik altijd fantastisch. Vaders die met hun kinderen naar de match trokken, helemaal uitgedost in de clubkleuren. Zelf zat ik dan meestal te ontbijten in de pub, met een kater van de avond ervoor (lacht).»

HUMO Moeilijke vraag om af te ronden: wie was coach van Arsenal vóór Arsène Wenger?

CELESTE «Euh… nee, sorry. Dat moet in de jaren 60 geweest zijn, right? (lacht

HUMO Het was Bruce Rioch, een Schot die het in 1995 één jaar volhield. Wenger zat vervolgens 22 jaar in het zadel.

CELESTE «Die goeie ouwe Rioch (lacht). Dank je wel, ik zal het nooit meer vergeten.»


‘Not Your Muse’ van Celeste is uit bij Polydor.

null Beeld RV
Beeld RV

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234