null Beeld

InterviewDream Wife

‘IJsland heeft corona on-ge-loof-lijk goed aangepakt’

'So When You Gonna...', de tweede plaat van het vanuit Londen opererende Dream Wife, opent met een vraag die klinkt als een beginselverklaring: 'Fuck sorry, fuck please, will you so kindly start again?' Dream Wife is energiek, dwaas, wild en leuk, en past perfect bij de vrouwvriendelijke moshpits tijdens hun concerten. Als we frontvrouw Rakel Mjöll zoom-interviewen, treffen we haar aan in het huis van haar IJslandse familie.

Gert Van Nieuwenhove

RAKEL MJÖLL «Ik ben sinds het begin van de lockdown naar hier gevlucht. Londen is al lang mijn nieuwe thuis, het is voor het eerst in héél lang dat ik hier meer dan een paar weken ben. Het valt me op hoeveel vrijheid hier is.»

HUMO Björk zingt in 'Hunter' over vrijheid: 'I thought I could organise freedom / How Scandinavian of me.'

MJÖLL «I love that line. Ik denk dat Björk wil zeggen: in het noorden is er natuur, overzicht, goed onderwijs en een heel goed georganiseerde sociale zekerheid, maar je mag dat systeem niet vanzelfsprekend vinden, en het zeker niet zomaar willen opleggen aan de rest van de wereld. Je kan de 360.000 hard op mekaar lijkende mensen van IJsland ook niet vergelijken met de meltingpot van bijna 9 miljoen mensen in Londen.

»Vandaag zou je wel kunnen zeggen dat de IJslandse overheid de vrijheid heel goed georganiseerd heeft: het land is nooit echt in lockdown gegaan. De eerste twee maanden was iedereen wel heel voorzichtig en waren er strenge quarantaine-regels voor mensen met symptomen. De overheid heeft hier alles on-ge-loof-lijk goed aangepakt, ze heeft naar wetenschappers geluisterd, heeft heel snel iedereen de kans gegeven om zich te laten testen en heeft een doortastend trackingsysteem uitgebouwd. Als ik dat vergelijk met Brits premier Boris Johnson: het was alsof hij bewust verwarring zaaide.

»Er zijn hier ook opnieuw concerten, nu. Onlangs ben ik naar een opening van een galerie geweest: er waren vierhonderd mensen, iedereen knuffelde mekaar. Terwijl mijn vrienden in Engeland nog steeds lijden, hebben mijn vrienden hier het over 'de periode toen er nog Covid-19 was'.»

HUMO Wie waren vroeger jouw voorbeeldartiesten?

MJÖLL «Als kind vond ik Dolly Parton heel goed. Ik hield van haar heel eigen manier van verhalen vertellen. Ze leek heel goed te weten waar ze het over wilde hebben. Ze leek eerlijk. Als tiener luisterde ik naar Debbie Harry en David Bowie. Toen ik in 2007 naar optredens begon te gaan, moest ik hard zoeken naar vrouwelijke rolmodellen: Le Tigre, Cansei de Ser Sexy, Karen O van Yeah Yeah Yeahs en Alison Mosshart van The Kills

HUMO Dream Wife begon met jouw eindejaarsproject voor de kunstschool: met een rockgroep in Canada touren.

MJÖLL (lacht) «Ik kan er niets aan doen, ik kom uit een nogal ondernemende kunstenaarsfamilie. Mijn broer heeft nog dansles gevolgd bij P.A.R.T.S. in Brussel, mijn grootmoeder regisseerde toneelstukken, mijn oom runde een museum, en mijn vader is eigenlijk de rebel: hij wilde in Californië software gaan studeren, en mijn familie vond dat erg omdat er daardoor zoveel toneeltalent verloren ging. Maar nu vinden ze dat het goed is gekomen met hem: mijn ouders hebben een bedrijf dat apps ontwerpt voor musea.»

HUMO Het is vrijdagmiddag. Ga je straks uit?

MJÖLL «Ik ga naar een feestje van een vriend, die een nieuwe opnamestudio heeft. Maar eerst gaan mijn partner en ik naar mijn grootmoeder. Ze schreef onlangs een paar kinderverhalen. We gaan die opnemen en we gaan er geschenkjes van maken voor al haar kleinkinderen.»

Dream Wife staat op 1 mei 2021 gepland in de AB Club.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234