DAVID BOVÉE Beeld RV
DAVID BOVÉEBeeld RV

DubbelinterviewDavid Bovée en Jan Eelen

‘Ik ben mijn vinger kwijt, maar dat is een cadeau’

Globetrotter, wereldmuzikant, bohemien en winnaar van de BBC World Music Award 2004 David Bovée – die u kunt kennen van onder meer Think Of One, Flat Earth Society, S.W.A.N. en Boggamasta – heeft met zijn nieuwe project 9 1/2 een clip uit. Niks bijzonders, ware het niet dat die geregisseerd is door Jan Eelen.

Jurgen Beckers

‘Flow Freely’ is de eerste van negeneneenhalve nieuwe songs van Bovée. Gevraagd naar dat bijzondere aantal, steekt hij zijn handen in de lucht: ‘Ik tel negeneneenhalve vinger.’ Het topje van zijn rechtermiddelvinger ontbreekt. Bovenaan het resterende stukje heeft hij een schaartje laten tatoeëren.

DAVID BOVÉE «Het is de bedoeling dat er ook nog een stippellijntje op komt, maar het topje is voorlopig nog te gevoelig.

»Ik heb mijn vinger verloren in Brazilië, waar ik een hele tijd heb gewoond. Ik heb hem nog, bewaard in een fles cachaça.»

JAN EELEN «Wat is cachaça?»

BOVÉE «Een soort Braziliaanse rum.»

Bekijk hier de clip van ‘Flow Freely’:

HUMO Goed, wat was er gebeurd?

BOVÉE «Ik woonde in São Paulo – in een straat van een halve meter breed – toen de pandemie uitbrak. Ik kreeg informatie uit België binnen, maar rondom mij besefte niemand hoe ernstig de situatie was. Mijn buren lachten mij uit omdat ik met een mondmasker rondliep. Ik heb dan maar mijn voordeur dichtgeplakt, en aan de achterkant van mijn huisje een ontsmettingszone gemaakt. Alle groenten en fruit gingen eerst in een bak met zeep. Vandaar kon ik ook rechtstreeks in de douche stappen alvorens naar binnen te gaan. Aan die zone had ik een deur gemaakt in tropisch hardhout, zo hard dat je boormachine zou op-smoren mocht je erin willen boren. Om die reden had ik dus geen klink in die deur gezet, en op een dag zwaaide ik ze keihard dicht. Mijn vinger zat ertussen: los eraf, het bloed spoot eruit. Ik ben in de staatskliniek beland, en daar bedacht ik: het kan geen toeval zijn dat net mijn fuckvinger eraf is, misschien moet ik de dingen eens op een andere manier aanpakken.

»Pre-corona had ik ginds veel demo’s gemaakt met muzikanten. Die heb ik bij elkaar gegooid. Ik ging op zoek naar een plaat die geschikt is voor een woonkamerfeestje. Ik heb het compleet omgekeerd aangepakt: vroeger stak ik alle energie in de liveshow, waar dan uiteindelijk een plaat uit voortkwam. Nu is de plaat er eerst.»

HUMO Jan, nadat je de clip van ‘Lucky One’ voor Admiral Freebee had geregisseerd, zei je: ‘Nooit meer.’

EELEN «Ik had een lijst met dingen die ik nog wilde doen: een animatiefilm opnemen, een toneelstuk regisseren… Een videoclip stond daar ook bij. Met die clip voor den Admiraal had ik dat afgevinkt – en zo graag bleek ik het niet te doen. Maar dan moest ik op een dag naar de radio om te spreken over de platen die mij hebben beïnvloed. Er was ook een huisband, waar David in bleek te spelen. Heel plezant was dat, en ’s anderendaags stuurde hij me ‘Flow Freely’ door. Ik vond het zo goed dat ik tegen mijn principes heb gezondigd en gezegd: ‘Ik doe het!’ Ik snapte ook wat hij wilde, en ik vond dat de song meer verdiende dan ‘We gaan met z’n allen naar de konijnenwei, doen allemaal een bontjas aan, springen wat in het rond en nemen een videoclip op.’»

HUMO Voor wie zou je een derde keer tegen je principes zondigen?

EELEN «Neil Young. Maar alleen als het bij hem thuis op zijn farm mag.»

HUMO David, sinds wanneer woon je weer in België?

BOVÉE «Sinds een jaar. Ik ben teruggekomen voor en door corona. Ik moest aan mijn vinger geopereerd worden, en dan zijn de omstandigheden ginds toch minder gunstig. Ik heb daar in dat staatsziekenhuis een vrouw gewoon zien creperen van de corona. Ze hadden daar zelfs geen ontsmettingsgel.

»Ik was bang, ook voor mijn dochtertje, en ben als een bange Europeaan weggevlucht. Ik woon nu in de Carnotstraat in Antwerpen, maar ik wil zeker ooit terug naar Brazilië. Ik heb er mijn hart verloren.»

HUMO In een Brussels treinstation is ooit je harde schijf met opnames van een volledige plaat gestolen. Wat is erger: een vinger of een plaat kwijtraken?

BOVÉE «Die plaat verliezen was… verschrikkelijk. En verschrikkelijk dom. De back-up zat in diezelfde sacoche, en de back-up van de back-up ook. Zo’n plaat opnieuw opnemen gaat niet, het moment is weg. Die vinger verliezen is achteraf gezien een cadeau. Ik moet anders spelen nu, het heeft mij verplicht om alles anders aan te pakken.»

EELEN «Ik hoop echt dat het zal aanslaan.»

HUMO Fingers… Euh, ik hoop het ook.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234