Fisher-Z: John Watts Beeld Humo
Fisher-Z: John WattsBeeld Humo

Wie denkt u wel dat u bent?Fisher-Z

‘Ik brak door met ‘The Worker’, maar niet in eigen land: de Britten vonden dat ik klonk als een aap op helium’

Wie Fischer-Z met een dik, Brits accent uitspreekt, zegt ‘vissenkop’: fish’s head. Fijn wist-je-datje, maar wat weet de 67-jarige bezieler John Watts eigenlijk zélf over zijn muzikale carrière? Humo legt hem tien vragen voor over meer dan veertig jaar Fischer-Z, van wereldhits ‘The Worker’ en ‘So Long’ tot aan de nieuwste plaat ‘Til the Oceans Overflow’.

Joshua Migneau

HUMO Welke song staat níét op één van je vierentwintig platen: ‘The Day Johnny Cash Passed Away’, ‘Sausages and Tears’, ‘Fool Me Once’ of ‘Big Man Buddha’?

JOHN WATTS «‘Fool Me Once’. Ik ken de titels van mijn songs, maar vraag me niet naar de namen van voormalige bandleden.»

HUMO In 1979 brak NME jouw debuutplaat ‘Word Salad’ af…

WATTS «‘Deze plaat heeft duidelijk veel geld gekost,’ hadden ze geschreven. Een leugen, ik was ziedend!»

HUMO Maar de vraag was: welke artiest kwam voor jou op met de song ‘Desperate Journalist in Ongoing Meaningful Review Situation’?

WATTS «Geen idee.»

HUMO Robert Smith van The Cure.

WATTS «Goeie ouwe Robert. Een plezier om te horen.»

HUMO Je bent groter in de rest van Europa dan in je thuisland. In een reportage van het Nederlandse muziekprogramma ‘Top 2000 à Go-Go’ uit 2007 gaf je een verklaring.

WATTS «Ik vermoed dat ik de schuld op de producer van mijn debuutplaat heb gestoken (lacht). Hij had me aangeraden zoveel mogelijk mijn falsetstem te gebruiken, omdat Sting daar net zulke successen mee boekte. Ik brak inderdaad door met ‘The Worker’, maar niet in eigen land: de Britten vonden dat ik klonk als een aap op helium.»

HUMO Vorige zomer werd MTV 40. De zender draaide de video van ‘So Long’ op zijn eerste dag. Eén punt als je weet welke song ervoor of erna kwam?

WATTS «Geen idee, ik heb niet gekeken. Dat MTV ons op de eerste dag draaide, bewijst dat Fischer-Z destijds hondspopulair was. Ik heb dat compleet om zeep geholpen door de band in 1982 op te doeken en solo verder te gaan. Idioot, maar ik ben niet bereid om compromissen te sluiten.»

HUMO Hoe heette het Nederlandse festival waar je in 1982 optrad, samen met U2 en The Stranglers, tegen nucleaire wapens?

WATTS «No Nukes. Mijn eerste optreden als John Watts én een waardig initiatief, niet iets om snel te vergeten.»

HUMO In welk nummer zing je: ‘Whatever happened to my brilliant career? I lost all my money, I’m out of here’?

WATTS «‘Brilliant Career’, op ‘Thirteen Stories High’ uit 1997. Ik vind dat mijn beste gitaarplaat. Er zijn mensen die denken dat ik in een kasteel naast Bono woon, maar ik stak mijn geld altijd in nieuwe projecten.»

HUMO Welke videoclip weigerde jouw eigen platenlabel te promoten?

WATTS «‘Say No’ uit 1989. Een prachtige video: ik liet mensen een aquarium vullen met hun tranen, om er vervolgens wereldleiders als Margaret Thatcher in te laten verdrinken. Ik zag daar een krachtige metafoor in, mijn platenlabel zag dat anders.»

HUMO Je hebt ‘Til the Oceans Overflow’ opgenomen in de legendarische Hansa Studio in Berlijn, waar je veertig jaar eerder ook je bekende plaat ‘Red Skies over Paradise’ had ingeblikt. Welke andere klassieker werd daar níét opgenomen: ‘Heroes’ van David Bowie, ‘Tainted Love’ van Soft Cell, ‘One’ van U2, of ‘People Are People’ van Depeche Mode?

WATTS «‘Tainted Love’. Niet gek dat er zoveel klassiekers in de Hansa Studio zijn opgenomen: het was tijdens de Koude Oorlog een wonderlijke plek, want het gebouw stond op zo’n 150 meter van de Berlijnse Muur. Die spanning is anno 2022 natuurlijk helemaal verdwenen, de Hansa Studio is een schrijn geworden.»

HUMO Je vertelde ooit over een tenniswedstrijd die je muzikale traject veranderde. Met wie?

WATTS «Ha, Peter Gabriel, naast een geweldige artiest ook een fervente tennisser. Ik heb veel in zijn studio gezeten, waarbij we elkaar lustig inspireerden met wereldmuziek. Ik werkte begin de jaren 80 nauw samen met de fenomenale Zuid-Afrikaanse zangeres en componiste Busi Mhlongo, en dat vond Peter vooruitziend van me. Hij had op zijn beurt een impact op heel wat van mijn songs, zoals ‘Prime’, één van mijn favoriete recente liedjes.»

HUMO Waarvoor dient de Z-transformatie van statisticus Ronald Fisher?

WATTS «Om niet normaal verdeelde data te transformeren tot iets dat wél te analyseren valt. Ik zat in een opleiding klinische psychologie toen ik met Fischer-Z begon, ik heb die naam dus niet zomaar gekozen.»

HUMO 8 op 10. Knap!

WATTS «Mijn vriendin zegt vaak dat ik een slecht geheugen heb, maar ik blijk dus vooral een selectíéf geheugen te hebben.»

‘Til the Oceans Overflow’ is uit bij PIAS. Fischer-Z speelt op 6 mei op Labadoux in Ingelmunster.

Schrijf je in op onze wekelijkse muzieknieuwsbrief:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234