null Beeld

InterviewWilly Organ

'Ík grappig? Heb je al eens naar Absynthe Minded geluisterd?'

De legende wil dat Simon Platteau tijdens een bitterkoude nacht in 2019 de slaap niet kon vatten, de trap van zijn huisje in het Meetjesland afstrompelde, een fles rode wijn kraakte en in een vloek en een zucht 'Zoeken naar mezelf' schreef, een heerlijke oorwurm over de pijn van het zijn. Zestien maanden, een handvol zinderende optredens en een legertje onvoorwaardelijke fans later laat Platteaus alter ego Willy Organ zijn debuutplaat op de wereld los, 'Jonge plant'. 'Een gekke titel voor iemand die al 34 is, maar Willy Organ voelt aan als een wedergeboorte.'

Noud Jansen

WILLY ORGAN «De vraag die me al sinds het prille begin van Willy Organ het meest gesteld wordt, is of wat ik doe ironisch bedoeld is of niet. Mijn vaste antwoord is: 'Ja en nee.' Je kunt iets grappigs doen, maar het tegelijk ook keihard menen. Niet voor niks komen er veel jonge mensen naar mijn optredens: die zien geen graten in die dualiteit. Om een voorbeeld te geven: twee jaar geleden stond Willy Sommers op Pukkelpop. Mensen van mijn leeftijd zullen dat al snel ironisch opvatten, maar voor die jongeren is dat niet per se om te lachen. Ze gaan naar Billie Eilish, ze gaan naar Tame Impala en ze gaan naar Willy Sommers, en da's alle drie leuk. Dat dat kan, vind ik bevrijdend.

»Zo voelt Willy Organ ook aan: als een bevrijding. Ik heb altijd graag in The Tubs gezongen (het rockgroepje waar Platteau frontman van is, red.), en nog steeds, maar ik vind het heerlijk dat ik als Willy Organ met niemand rekening moet houden. Ik doe alles zelf: schrijven, opnemen en producen. En ook mijn clips maak ik zelf.»

HUMO Was het van meet af aan duidelijk dat Willy Organ in het Nederlands zou zingen?

ORGAN «Nee, in het begin heb ik ook een paar Engelstalige nummers geschreven, maar dat vlotte niet zo best. Eigenlijk niet meer dan logisch: hoe hard je ook probeert, in je moedertaal heb je toch meer creatieve mogelijkheden. Als je soms ook hoort hoe Vlaamse bands met het Engels omspringen! Neem nu 'Envoi' van Absynthe Minded: een uitstekende song van een steengoeie groep, maar 'In winter their lips leap'? Toch een wel heel opmerkelijke vertaling van 'In de winter springen hun lippen', zoals het in het oorspronkelijke gedicht van Hugo Claus staat. En dan vindt men míj grappig.»

HUMO Anno 2020 lijkt me het, voor een geboren en getogen West-Vlaming als jij, een daad van verzet om níét in het dialect te zingen.

ORGAN «Mensen verbazen zich er oprecht over dat ik in het AN zing: 'Is dat een gimmick, of zo?' Tegenwoordig hoort AN in het vakje van de charmezangers, hè? Terwijl het vroeger de norm was. Pas sinds Flip Kowlier en vooral Het Zesde Metaal is het West-Vlaams zo'n beetje de standaard geworden. Dat ik er zelf niet voor gekozen heb, komt omdat ik van de regio Poperinge afkomstig ben, waar ze het lelijkste West-Vlaams van West-Vlaanderen spreken, en omdat ik nooit veel naar dialectische muziek heb geluisterd, maar des te meer naar Boudewijn de Groot en Wim De Craene.

»Maar mijn invloeden reiken verder. Ik heb ook heel wat opgestoken van weirdo's als Ariel Pink en Alex Cameron. Ik hou ook van het duistere jaren 80-sfeertje van een film als 'Brussels by Night', en van Nederlandstalige new wave à la Aroma di Amore. Maar evengoed ben ik weg van ABBA

HUMO Nu je zelf over ABBA begint, zal ik het je maar op de man af vragen: ben je gay?

ORGAN (lacht) «Nee.»

HUMO Je lijkt alleszins geen schrik te hebben om die verdenking op je te laden: die snor, dat dansje, dat foute hemd in de clip van 'Niets meer aan te doen'.

ORGAN «Ik heb enkele vrienden die homo zijn, en die ik af en toe om advies vraag. Zo van: 'Is dit niet te gay?' Waarop zij: 'Maar nee! Je moet niet zo in hokjes denken, Simon!' Vandaar, wellicht.»

HUMO Begin februari, op het We Are Open-festival in zaal Trix, viel het me op dat er veel jonge vrouwen op je show waren afgekomen, die je repertoire woord voor woord meezongen.

ORGAN «Dat waren leden van De Kerk van Willy, mijn fanclub op Facebook.

»We Are Open is een ontdekkingsfestival waar boekers en managers hun artiesten proberen te pitchen. Maar ik had geen manager of boeker, ik had enkel De Kerk van Willy. Het was dankzij hen dat ik er mocht komen optreden: ze hadden massaal gereageerd toen Trix een oproep had gelanceerd met de vraag wie ze nog moesten toevoegen aan hun affiche. Ik mag mijn fans wel dankbaar zijn, want als gevolg van dat optreden heb ik een platencontract in de wacht gesleept. Niet dat ik daar verder al veel vruchten van heb mogen plukken, maar bon.»

HUMO Hoe bedoel je?

ORGAN «Net op het moment dat ik gelanceerd dreigde te raken, kwam de coronacrisis roet in het eten gooien. Alle geplande optredens kon ik al meteen op m'n buik schrijven, net als mijn fandag, die normaal gesproken op 11 april had plaatsgevonden. Het idee was dat we met een bus vol fans van Gent naar Menen zouden rijden, waar ik hen zou dopen in de Leie, terwijl een lokaal koor nummers van mij zong.»

HUMO Niet in de verleiding gekomen om een coronalied op te nemen, zoals Guido Belcanto?

ORGAN «Ik héb een coronalied opgenomen. Voor De Fakkel, een project van Trix waarbij artiesten elkaars nummers coveren. King Dick had een versie van mijn 'Doofpot' opgenomen, waarop ik 'Niet ver weg' onder handen heb genomen, een Samson & Gert-klassieker over, welja, niet ver weg gaan. Volgens het concept zouden daarna Samson & Gert aan de beurt moeten komen, maar da's helaas niet gelukt - Gert heeft verstek gegeven. Daarop heb ik maar een berichtje naar Stef Bos gestuurd, de schrijver van het nummer, maar die heeft evenmin gereageerd.»

HUMO Jammer.

ORGAN «Ja, hè? Het begint op een patroon te lijken: ook Marcel Vanthilt en Koen Crucke antwoordden eerder al niet op berichten van mij. De grote sterren zitten blijkbaar niet op mijn suggesties te wachten?»

HUMO Er zal niks anders opzitten dan zelf een grote ster te worden.

ORGAN «Dat zal ze leren!»

'Jonge plant' van Willy Organ is nu uit bij NEWS.

null Beeld

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234