Chibi Ichigo Beeld Maxim Meyer-Horn
Chibi IchigoBeeld Maxim Meyer-Horn

Aftellen naar PukkelpopChibi Ichigo

‘Ik had beloofd om nooit samen te werken met mijn lief, omdat ik daar allerlei griezelverhalen over hoorde’

Chibi Ichigo is donderdagnacht de laatste live-act in de Club van Pukkelpop. Herlees het gesprek dat we vorig jaar met haar hadden, toen ze met haar lief Umi Vervoort de ep ‘CHIBUMIVERSE’ uitbracht.

Noud Jansen

(Op 19 april 2022verschenen in Humo)

CHIBI ICHIGO «Dat is zo gekomen doordat Umi en ik tijdens de eerste lockdown veel hebben geluisterd naar electro. Zo hebben we liveshows van Daft Punk en The Prodigy zitten bekijken op YouTube: supervet. En we hebben naar een Frans duo geluisterd waar ik de naam alweer van ben vergeten. Justice, misschien? En hoe heten die twee Belgen ook weer die electro maken met oude synths? Ze komen uit Gent.»

HUMO 2ManyDJ’s?

ICHIGO «Ja, die. Ik had nog nooit van hen gehoord, ’t was Umi die me hen heeft leren kennen. Dat was juist het leuke: ik ben tot over mijn oren verliefd geworden op een mij vrijwel onbekend genre dat Umi door en door kende maar al jaren niet meer had beluisterd. Die combinatie werkte geweldig: ik wakkerde Umi’s oude vuur opnieuw aan, terwijl Umi mij telkens nieuwe dingen liet beluisteren. Voor ‘CHIBUMIVERSE’ hebben we ons op die electro geïnspireerd, en ook op de drum-’n-bass waar ik als tiener naar luisterde.»

HUMO Hadden jullie niet ooit de belofte gemaakt om nooit samen te werken?

ICHIGO «Ja, omdat we allerlei griezelverhalen hadden gehoord over samenwerken met je lief. Maar op een keer was Umi aan een beat aan het prutsen terwijl ik een tekst zat te schrijven die niet voor die beat bedoeld was. Toen ik klaar was, vroeg ik: ‘Wil je eens luisteren naar mijn tekst? Ik zal ’m voor de lol op jouw beat brengen.’ Het resultaat – dat onder de titel ‘Legenda’ is uitgekomen op mijn eerste ep – klonk zo goed dat we officieel onze niet-samenwerken-regel overboord hebben gegooid.

»Maar het idee om onder een nieuwe naam een gezamenlijk project op poten te zetten, kwam pas toen ik op het dak wat zat te genieten van de lentezon. We hadden tijdens de lockdown drie nieuwe nummers afgewerkt waarvan we nog niet wisten of we ze zouden gebruiken voor mijn of voor Umi’s album. Maar opeens kreeg ik een eurekamoment: ‘Oh my God, zou het niet episch zijn om een plaat met ons tweeën uit te brengen?’ Het was zo’n idee waarvan je je afvroeg: waarom hebben we hier nooit eerder aan gedacht?»

HUMO Hoe was de rolverdeling tussen jou en Umi? Hij leverde de beats, jij de teksten?

ICHIGO «Nee, alles liep door elkaar. Niet dat ik zelf achter de knoppen zat – ik zou niet weten wat ik zou moeten doen – maar ik gaf wel duidelijk mijn mening: ‘Dit klinkt te mainstream’, of ‘Probeer dit geluid eens.’ En Umi kon evengoed tegen mij zeggen: ‘Zou je deze tekst niet beter zo brengen?’ Of: ‘Hé, dit woord rijmt daarop!’»

HUMO Ik lees dat de teksten deels geïnspireerd zijn op de poëzie van de Gentse Ruth Van de steene. Aangezien ik vast wel niet de enige zal zijn die nooit van haar gehoord heeft: bezing haar lof eens?

ICHIGO «O, Ruth is echt fantastisch! Een vriendin van mij had me gewezen op haar Instagram, waarop ze van die kleine tekstjes post à la ‘De passie en de afwas. Allemaal in één dag’. Ik vond dat ze alles zo treffend wist te verwoorden, dat ik enkele van haar tekstjes opsloeg ‘om later misschien nog eens te gebruiken’. En ja: toen ik aan de songteksten begon te werken voor wat ‘CHIBUMIVERSE’ is geworden, vloeiden haar woorden er zo mooi in dat ik haar heb aangeschreven: ‘Ik ben Chibi en ik vind wat je schrijft prachtig. Mag ik er iets van gebruiken op mijn nieuwe plaat?’ Zij vond dat geen enkel probleem; ik mocht haar teksten zelfs naar eigen goeddunken aanpassen. Zo heb ik, in het refrein van ‘Planeet’, nog twee regels toegevoegd aan Ruths ‘De grote stilte die komt met tijd. Ik blijf naar je op zoek; raak je steeds meer kwijt’: ‘Laat je niet los, als een hond die bijt. Ik vind je wel, waar ge nu ook zijt.’»

HUMO Dit nog: in januari vertelde je me dat je met ‘Club Russia’, een nummer dat je onder je eigen naam uitbracht, de Russische markt wilde veroveren. Is dat inmiddels gelukt?

ICHIGO «Nee, to-taal niet (lacht). Maar wat wel gek is: na België en Nederland is dat nummer veruit het vaakst beluisterd in Mexico. Echt geen idee hoe dat mogelijk is. Maar als er ooit een tournee van komt in Centraal-Amerika: mij hoor je niet klagen.»

‘CHIBUMIVERSE’ van Chibi Ichigo x UM! komt is verschenen in eigen beheer.

Chibi Ichigo speelt donderdag om 01.00 in de Club op Pukkelpop.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234