null Beeld

SOS FestivalBeraadGeslagen

‘Ik heb al gemerkt dat een podium een erotiserend effect heeft op vrouwen’

Sinds Natalie Wood en m'n gloednieuwe Nokia 3410 heb ik het niet meer zo spijtig gevonden dat iets in het water is gevallen, maar het valt niet te ontkennen: de festivalzomer van 2020 mag niet zijn. Om de pijn toch enigszins te verzachten, nemen we elke week een notabele bij de arm om een frisse duik te nemen in zijn of haar festivalverleden. Deze week: het duo BeraadGeslagen, dat nog heel augustus waar mogelijk pleisters op de wonde kleeft.

Vincent Van Peer

HUMO Tijdens jullie optredens zitten jullie doorgaans tegenover elkaar in het midden van de tent: het publiek plakt tegen jullie aan, en aan het slot mag iedereen mee op jullie piepkleine schavotje. Qua broeihaard kan dat tellen. Ik neem aan dat jullie set-up er deze zomer iets anders uitziet?

LANDER GYSELINCK (drums) «Eigenlijk niet, wij houden voet bij stuk. Het is te zeggen: we spelen mét social distancing, maar we blijven wel in het midden. Zo zit de gemiddelde toeschouwer nog altijd dichter dan bij een klassiek concert. We hebben al een paar optredens gedaan deze zomer, en dat viel eigenlijk goed mee. We hebben al het Echte Concertgevoel gehad. Er is zelfs een voordeel: als er vroeger weinig volk was, dan was dat veelal omdat geen kat geïnteresseerd was in onze experimentele muziek. Nu is er óók weinig volk, maar weten we tenminste dat er gewoon niemand meer binnen mag! Dat is wel zo aangenaam.»

FULCO OTTERVANGER (keys) «Ik vind het leuk om weer te spelen. Het is ook weer niet te klinisch: wat mij betreft lijkt dit al een béétje op een gewoon concert.»

HUMO Wat is jullie vroegste festivalherinnering?

OTTERVANGER «Ik ben met mijn vader 'n keer naar een bluesfestival in de Ardennen geweest, waar ik de gitarist Alvin Lee heb gezien, van de band Ten Years After, vanop Woodstock destijds. Verder ben ik niet zo opgegroeid met festivals: ik speel er liever dan dat ik ze bezoek.»

GYSELINCK «Ik ook (lacht). Al die mensen bij elkaar, da's niks voor mij.»

HUMO Herinneren jullie je nog het precieze moment toen de kracht van livemuziek zich aan jullie openbaarde?

GYSELINCK «Ik denk het wel. Toen ik 3 was, heb ik de harmonie van Destelbergen de 'Bolero' van Ravel zien spelen. De impact van die blazers, trommels en ander lawaai: wauw!»

OTTERVANGER «De kracht van livemuziek openbaarde zich aan mij ironisch genoeg op een cd (lachje). 'Live at the Fillmore East' van Miles Davis: zo vet! Verder ging ik als kind altijd mee met mijn ouders naar de Koningin Elisabethwedstrijd. Toen spatte de adrenaline echt van het podium af!»

HUMO Wat is jullie indrukwekkendste festivalconcert?

OTTERVANGER «Ik durf festivalconcerten weleens wat onpersoonlijk te vinden. Maar niet altijd, hoor: vorig jaar zag ik Anderson .Paak op Pukkelpop en was ik helemaal mee.»

GYSELINCK «Ik kom nogal snel bij jazz en klassiek uit - het John Scofield Trio, het Wayne Shorter Quartet... - maar dat klinkt misschien wat seuterig. Dus zeg ik ook: Meshuggah - rasechte math metal! - Deerhoof, Matmos in New York en Björk op het Sint-Pietersplein. En de laatste keer dat Prince in Gent speelde, ben ik twee avonden op rij over het muurtje geklommen, want ik had geen geld om een ticket te betalen. Ik kende hem eigenlijk niet, maar hij was volstrekt geniaal.»

HUMO Ik herinner me dat de zanger van de band John Coffey ooit op Pinkpop op de schouders van iemand in het publiek stond, en een bekertje bier ving dat van de andere kant van de tent naar hem werd gegooid. Hij dronk het meteen in één teug uit. Wat is jullie meest glorieuze festivalmoment?

OTTERVANGER «Ik heb dat gezien (lacht). Met BeraadGeslagen hebben we wel een paar glorieuze momenten meegemaakt, met name die twee Pukkelpop-optredens op rij. Zeker het tweede.»

GYSELINCK «Het podium was te klein: we hadden niet verwacht dat er drie- à vierduizend man ging zijn. En op het einde kwam iedereen mee op ons podiumpje van drie meter bij drie meter (lacht).»

HUMO Ben je ooit geïntimideerd geweest door een muzikale held die naar jullie set stond te kijken?

GYSELINCK «Vorig jaar op Jazz Middelheim hadden we Charlotte Adigéry, Mauro én Zwangere Guy mee op het podium uitgenodigd: alle drie mensen naar wie we enorm opkijken, dus wij stonden daar met klamme handjes. Ik heb ook al wel wat drumhelden op de gastenlijst gezet: 'Shit, Jim Black (jazzdrummer, red.) gaat mij bezig zien!' Intussen kan ik daar al iets beter mee om. Ik heb al vaak meegemaakt dat mensen van wie ik had verwacht dat mijn muziek totaal niet hun ding zou zijn, achteraf naar mij kwamen om te zeggen: 'Wojoo, niet normaal!' Zoals vorig jaar op Paradise City: toen kwamen 2ManyDJs een compliment geven. Beter wordt het niet.»

HUMO Zijn jullie in de backstage ooit getuige geweest van een wereldster die rond zijn trailer een orgietje organiseerde?

GYSELINCK «Nee, dat wordt zwaar overschat, vrees ik. Vorig jaar heb ik hoogstens eens met James Blake gebabbeld, maar die mens is de rust zelve, dus daar ga je geen feest uit krijgen.»

OTTERVANGER «Je wordt backstage als een god behandeld, maar rock-'n-roll is het niet echt. Tenzij je goeie espresso als rock-'n-roll beschouwt.»

HUMO Lander, jouw ex werd verliefd op jou toen ze jou live bezig zag. Overkomt zoiets jullie wel vaker?

GYSELINCK «Geen idee. Ik ben nogal slecht met signalen en niet de makkelijkste babbelaar, dus ik zal dat sowieso niet snel te weten komen. Zij was daarin een uitzondering, want ze is vrij duidelijk in haar communicatie (lachje).»

OTTERVANGER «Ik ben daar ook naïef in, maar ik heb 't wel ooit al gemerkt. Vrouwen zijn weleens, euh, onder de indruk van het erotiserende effect van iemand op een podium.»

HUMO Jullie brengen instrumentale muziek, dus veel hoeft er niet gezegd te worden, maar wie van jullie verzorgt de bindteksten?

GYSELINCK «Fulco! Mensen vinden dat ik daar slecht in ben, ook al vind ik het wel leuk als het wat stuntelig is, wat bij mij geenszins een probleem is.»

HUMO In 1981 presteerden Toots & The Maytals het om Torhout te verwarren met Turnhout en dus hun set volledig te missen. Wat is jullie gênantste festivalherinnering?

GYSELINCK «Ik weet zelden waar we precies spelen. Soms vragen we elkaar in het midden van de set: 'Waar zíjn we?!'

»Ik kreeg ook eens na een optreden op Pukkelpop een microfoon in handen geduwd voor een interview, maar wij waren letterlijk nog op onze laatste noten aan het kauwen. En dan moesten we daar opeens spelletjes gaan spelen - het moest leuk zijn. Ik had daar écht geen goesting in, en ik denk dat dat heel duidelijk was. Dat haat ik echt aan festivals: die verplichte scoutsige joligheid.»

OTTERVANGER «Ik herinner mij vooral dat ik eens heel arrogant heb gedaan tegen m'n vriendin: na een optreden van mijn band STADT op de Gentse Feesten negeerde ik haar. Ik dacht: wauw, ik heb op Sint-Jacobs gespeeld, ik ben dé man! Dat vond ik achteraf bekeken verduiveld gênant.»

HUMO Zijn er dingen op een festival waarvan jullie vrezen dat we ze voor altijd zullen moeten missen?

GYSELINCK «Dat is een vraag die ik mij de laatste dagen vaak stel, en die me weleens angstig maakt. Ik zal al blij zijn als het concept 'festival' zoals wij het kennen nog kan blijven bestaan, de komende jaren.»

OTTERVANGER «Mijn angst is vooral dat de angst blíjft regeren. Dat die mondkapjes opblijven en er voor altijd afstand moet worden gehouden: mensonterende zaken, vind ik.»

HUMO Wat is het eerste dat je zult doen als je weer op een festivalweide staat?

GYSELINCK «Hetzelfde als anders: de espressomachine zoeken.»

OTTERVANGER «Ik zou de mensen om me heen kusjes geven. En lekker handtastelijk zijn! (lacht

HUMO Stel eens jullie ultieme festivalaffiche samen, met levende én dode artiesten?

OTTERVANGER «Aretha Franklin. Of nee: Nina Simone! Ornette Coleman. Rage Against the Machine. The Kinks. En Bert & Ernie

GYSELINCK «Van mij mag die fucking badass Duke Ellington er zeker bij, met zijn bigband. Geflankeerd door Arca, Prince, David Byrne, Machinedrum, Bon Iver, Actress...»

HUMO Duke Ellington zal zich de ogen uit de kop kijken.

GYSELINCK «Oude jazzmannen zijn de grootste feestgangers. Duke gaat ze allemaal van het podium blazen.»

Voor het actuele overzicht van de optredens, surf naar facebook.com/beraadgeslagen

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234