Jockstrap Beeld Eddie Whelan
JockstrapBeeld Eddie Whelan

Jockstrap

‘Ik heb het afgelopen anderhalf jaar nauwelijks naar iets anders dan Dylan geluisterd’

‘Verrassingen, opwinding en chaotische fun zonder dat de popsongs aan charme of schoonheid inboeten – duizelingwekkend plaatje’: u kon het vorige week in deze kolommen lezen over ‘I Love You Jennifer B’, het debuut van Jockstrap. Jockstrap is Georgia Ellery en Taylor Skye. Zij: jazzvioliste en zangeres met een hoofdrol in de film ‘Bait’ (die een BAFTA won) op haar naam. Hij: elektronicanerd met een grote liefde voor Bob Dylan.

Jurgen Beckers

HUMO Wie is Jennifer B?

GEORGIA ELLERY «Zij is de plaat in menselijke gedaante.»

TAYLOR SKYE «Op zoek naar een titel hadden we op het terras in de tuin met krijt een mindmap gemaakt in de vorm van een persoon. En die persoon leek ons Jennifer B te heten.»

HUMO Georgia, ik heb me laten vertellen dat samenwonen met iemand die zijn of haar eerste stappen zet als violist één van ’s werelds grootste verschrikkingen is.

ELLERY «Ik geef zelf ook vioolles, ik wéét hoe dat voelt (lacht). De viool is één van de moeilijkste instrumenten om te leren, er is doorzettingsvermogen voor nodig: de eerste jaren krijg je er nauwelijks een mooi geluid uit.»

HUMO Jullie gingen allebei naar de Guildhall School of Music and Drama in Londen: heeft de opleiding jullie verwachtingen ingelost?

SKYE «Ik ben er vooral naartoe gegaan omdat ik vier jaar in Londen wilde wonen - dat is helemaal gelukt! (lacht) Maar ik heb er ook iedereen ontmoet met wie ik nu werk, iedereen die me geïnspireerd en gesteund heeft terwijl ik mijn eigen weg zocht.»

ELLERY «Ik wilde jazzviool studeren omdat ik op zoek was naar een andere manier van spelen dan de puur klassieke. Mijn leraren waren wel minder flexibel dan die van Taylor: jazz is voor hen het heiligste van het heiligste – afwijken van het gebaande pad zien ze als een belediging.»

HUMO Waar hebben jullie elkaar ontmoet? Op de speelplaats?

SKYE «Min of meer. We hebben elkaar ontmoet in de kelder, een soort ondergrondse speelplaats die passend The Basement heet. Een club waar je ’s avonds kon hangen of samen muziek maken.

»Georgia en ik raakten aan de praat, we beseften dat we interesses en muzikale filosofieën deelden, en besloten om samen muziek te gaan maken. De rest is geschiedenis, zij het een nog erg korte (lachje)

HUMO Taylor, jij zou een milde obsessie hebben met Bob Dylan, iemand die eerder bekendstaat als song- en tekstschrijver dan als elektronicawizard. In Jockstrap schrijft Georgia bovendien de teksten.

SKYE «Ik vrees dat mijn obsessie niet meer mild te noemen valt: ik heb het afgelopen anderhalf jaar nauwelijks naar iets anders dan Dylan geluisterd. Ik vind hem simpelweg de beste songschrijver en grootste artiest van onze tijd. Hij neemt zijn werk ernstig, maar of hij nu spreekt of zingt: er waait altijd een zekere luchtigheid en een zweem van ironie door. Hij blijft een mysterie.

»Ik schrijf zelf ook lyrics, maar niet voor Jockstrap. En één van de redenen waarom ik zo graag met Georgia werk, is dat ik dol ben op haar teksten.»

HUMO Eén van de mooiste zinnen op ‘I Love You Jennifer B’ vind ik: ‘Grief is just love with nowhere to go’. Gepikt?

ELLERY «Wellicht wel, maar niet doelbewust. Ik weet waar ik het gehaald heb: ik was ‘De argonauten’ van de Amerikaanse schrijfster Maggie Nelson aan het lezen, waarin ze het onder meer heeft over liefde en pijn, en hoe die met elkaar verbonden zijn. Geen idee of ik het geparafraseerd heb of letterlijk gestolen. In geval van dat laatste: mijn excuses!»

HUMO In een wereld waarin niemand sterft, mag je een opener en een headliner kiezen. Tussenin speelt Jockstrap.

ELLERY «Kanye West mag openen. Doe jij de headliner, Taylor?»

SKYE «Nadat we zelf gespeeld hebben, heb ik doorgaans niet veel zin om nog naar iemand anders te gaan kijken, maar voor Swedish House Mafia zou ik blijven.»

‘I Love You Jennifer B’ is uit bij Rough Trade Records.

Schrijf je in op onze wekelijkse muzieknieuwsbrief:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234