Rare Akuma Beeld Lucas Heirbaut
Rare AkumaBeeld Lucas Heirbaut

‘dirtytwominus’Rare Akuma

‘Ik heb mensen hun ego zien groeien tot je alleen nog denkt: hoe heb je je zo kunnen laten gaan?!’

De 23-jarige Antwerpse producer/rapper Rare Akuma (echte naam: Shyheim Newell) brengt deze week ‘dirtytwominus’ uit, zijn uiterst gevarieerde tweede plaat. Akuma’s muzikale leven begon een jaar of zeven geleden op SoundCloud: een paar van zijn instrumentals werden gebruikt door $uicideboy$, en met Kamiyada+ maakte hij het brutale ‘Raging Fists’. Later hielp hij Zwangere Guy aan héél overstuurde – in producerstaal: geclipte – beats voor ‘U ma is u pa’, ‘Guttergang’ en ‘Guttergang II’. En nu staat hij zowaar in Humo!

Gert Van Nieuwenhove

RARE AKUMA «Ik luister al sinds mijn 12de naar dubstep en ben dat genre nog altijd niet ontgroeid. ‘Hammertime’ van Rusko was de eerste dubsteptrack die ik hoorde, en ook de iconische producer Borgore was erg belangrijk voor mij.

»In hiphop kan ik alle genres kwijt. Of je er nu rock of metal in gooit, jazz, country of dubstep: het zal altijd als hiphop blijven klinken.»

HUMO Dat is te horen aan ‘dirtytwominus’. De drums herinneren aan die op de soundtrack van de Marvel-film ‘Black Panther’. De tweede song eindigt met een symfonie. Eén track heeft geen beat en is één en al synths. En nog een andere wordt afgerond door Tsar B.

AKUMA «Ik wil al die vibes erbij, en ik kán die verschillende soorten muziek ook allemaal maken. Misschien maak ik ooit een plaat in één genre, maar alleen als ik daar zin in heb.

»Ik wil ook supergraag filmmuziek maken.»

HUMO Voor welk soort films?

AKUMA «Marvel-films. Of je er nu van houdt of niet, slecht zijn ze zeker niet. Als kind was ik een grote fan van Spider-Man, Iron Man en Wolverine – die werelden nu zien samenkomen, dat doet me wel iets. En dan die muziek! Ja, zoiets wil ik echt maken.»

HUMO Loop jij over van de ideeën?

AKUMA «Ik heb in elk geval veel moeite moeten doen om van ‘dirtytwominus’ een korte plaat te maken. Een paar keer dacht ik: hm, twintig songs zouden al die genres nog béter bij elkaar brengen dan dertien. Kanye West die 27 songs in één keer uitbrengt: ik begrijp dat.»

HUMO Werk je veel en hard?

AKUMA «In periodes. Ik kan twee weken aan een stuk niks doen, maar zodra me een idee te binnen schiet, zit ik dagen aan een stuk tot zeven uur ’s ochtends te werken.»

HUMO In ‘to be reborn again’, de opener van de nieuwe plaat, rap je: ‘Somebody just might die today’. Afsluiter ‘I’m thinking about killing myself…’ is een ballade begeleid door een akoestische gitaar. Het zijn geen vrolijke songs, maar ik hoor je in het donker wel zoeken naar het licht.

AKUMA «Almaar meer mensen vinden het oké om over psychische problemen te praten. Als je zegt dat je depressief bent, zal niemand meer reageren met: ‘Oei, wat is dat hier?!’ Ik heb mijn inspiratie gehaald bij Skrillex, die heel open is geweest over zijn mentale gezondheid – en kijk eens waar hij nu staat. Hetzelfde geldt voor Kanye. Ik wil gewoon meer over mezelf kunnen vertellen in mijn songs, zonder schaamte. Dan doet het goed om te weten dat je niet in je eentje vecht.»

HUMO In het iets opgewektere ‘F My Ego’ zing je: ‘Fuck my ego/I’ll apologize’.

AKUMA «Het gaat om opnieuw geboren worden. Een nieuw mens worden. Ik wil dat al mijn slechte eigenschappen afsterven. Mijn depressies. Mijn ego, dat veel kan verkloten voor mijn omgeving. Ik heb mensen hun ego zien groeien tot je alleen nog denkt: hoe heb je je zo kunnen laten gaan?!»

HUMO Is agressieve muziek ook niet gemaakt om woede uit te drijven?

AKUMA «Als kind kon ik op een heel intense manier kwaad worden. Dat is verminderd. Als ik nu roep in een song, is dat vaak gewoon leuk. En het lucht op, ja.»

HUMO Ergens zegt iemand te midden van het lawaai: ‘Ik probeer een boek te lezen.’ En de Nederlandse rapper Joost oppert: ‘Wat zei je met dat Vlaams accent van je?’

AKUMA (lacht) «Soms zijn we allemaal gewoon blij, of onnozel en grappig. Soms heb ik veel zelfvertrouwen, soms geen. Ik ben vaak hier én daar, boven én beneden. Ik kan geen plaat maken met één vibe of thema.»

HUMO We sluiten af met een compliment dat Zwangere Guy je gaf: ‘Rare Akuma is de interessantste artiest die ik de afgelopen jaren in België ben tegengekomen.’ Wat vond je daarvan?

AKUMA «Dat was heel lief! Hij zei ook ergens dat hij maar één ding kan: rappen. Ik vond dat hij superhard was voor zichzelf. Hij kan zoveel, en hij heeft een stijl die helemaal de zijne is.»

HUMO We geven het door.

‘dirtytwominus’ verschijnt op 18/2 bij V2.
Rare Akuma speelt o.a. op 4/3 in de Botanique (Brussel), op 18/3 op We Are Open in Trix en 25/3 in Het Bos (Antwerpen).

Schrijf je in op onze wekelijkse muzieknieuwsbrief:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234