Andrew Fearn en Jason Williamson Beeld Rough Trade
Andrew Fearn en Jason WilliamsonBeeld Rough Trade

InterviewSleaford Mods

'Ik hou niet van geklap voor verplegers, want hun inspanningen zullen vergeten worden'

Gemaakt voor deze tijden: 'All That Glue', de nieuwe verzamelaar van Sleaford Mods waarop Jason Williamson en Andrew Fearn hun beste nummers aanvullen met onuitgegeven materiaal. Experimentje voor tijdens de volgende persconferentie van Brits premier Boris Johnson: zet het geluid van je tv stil en draai 'Snake It' - 'I couldn't give a toss about your life, man' - loeihard. In onze Zoom-sessie biedt Williamson, af en toe aangenaam verstoord door zijn blonde peuterdochter, tekst en uitleg.

HUMO Het is absurd hoe het Verenigd Koninkrijk steeds een kleine week achterloopt op België. Ontstaat er bij ons paniek over de hoge dodentol in de rusthuizen, dan komen jullie een week later tot dezelfde conclusies. Jullie gingen ook een kleine week later in lockdown dan wij. Besefte je op dat moment dat jullie achterliepen op Europa?

JASON WILLIAMSON «Ik ben maar Joe Public, ik weet ook niet wat te denken over de hele toestand. Maar wat me de afgelopen weken alsmaar duidelijker werd, was mijn diepe haat tegenover de regering. Voor we in lockdown gingen, had Boris Johnson het gore lef om in de kranten te laten optekenen dat 'een heleboel families weleens geliefden zouden kunnen verliezen'. What the fuck? Hij zaaide paniek maar nam geen maatregelen. De piste van de kudde-immuniteit werd uiteindelijk snel verlaten, want het aantal slachtoffers ging pijlsnel omhoog. De dagelijkse persconferenties veranderden ook van toon: ineens ging de regering uitkeringen uitdelen. Maar die hulp bleek al snel beperkt: lang niet alle zelfstandigen en artiesten worden geholpen. En intussen klinken de persconferenties weer als vanouds: er wordt nooit genoeg informatie gegeven, men probeert fouten te verdoezelen... It's a shit show. De voornaamste boodschap is: zoek het vooral allemaal zélf uit.»

HUMO Ik begrijp niet dat er niet méér kritiek komt op Johnson.

WILLIAMSON «Johnson wordt beschermd door de propaganda die de media van zijn goede vriend Rupert Murdoch verspreiden, in de vorm van niet-aflatende aanvallen op Jeremy Corbyn, socialisten, immigranten... Wie voor de Conservatieve Partij heeft gestemd, blijft Johnson geloven, want de mensen zijn tot op zekere hoogte gebrainwasht.»

HUMO Voor je doorbrak met Sleaford Mods, had je al een half leven met twaalf ambachten en dertien ongelukken achter de rug. Denk je dat de misère uit je verleden je weerbaarder maakt tegen een crisis als deze?

WILLIAMSON «Ik denk het wel, ja. Het zit sowieso in mijn karakter om altijd de onheilspellendste doemscenario's te bedenken. Dat is evengoed een probleem, maar het maakt me ook heel gelaten: als ik alles verlies, inclusief mijn job als fucking popster, dan is dat maar zo.»

HUMO Je zult wellicht niet weer in een boetiek van Paul Smith gaan werken, zoals je een tijdje deed in de jaren 90. Op de website van mode- en muziekmagazine Dazed postte je pas een open brief waarin je schrijft dat mooie kleren nu geen enkele aantrekking meer op je uitoefenen.

WILLIAMSON «Ik ben altijd een grote consument geweest, en mijn hele leven heb ik mijn uiterste best gedaan om zo goed mogelijk gekleed te gaan, 'cause nice clothes are better than crap clothes. Maar ik heb al weken niks meer gekocht. Ik heb een dochter en maak me zorgen om mijn financiën. Al die mooie spullen hebben hun aantrekkingskracht verloren.»

HUMO In diezelfde open brief schreef je: 'Tot op zekere hoogte staan we machteloos.'

WILLIAMSON «We kunnen van de ene sociale klasse naar de andere springen, maar voor mezelf moet ik besluiten dat mijn working class roots wellicht de reden zijn waarom ik zo weinig van mijn leven heb gemaakt. Je sukkelt nu eenmaal met een achterstand. En het is ook niet omdat we van klasse kunnen veranderen, dat we het hele systeem kunnen omverwerpen. Daarvoor is het te groot. Ik zie écht niet in hoe anarchie iets kan veranderen.»

HUMO Je gelooft ook niet in ons geklap voor het zorgpersoneel, schreef je.

WILLIAMSON «Nee, mijn vrees is dat al dat geklap échte acties, échte - financiële - waardering voor verplegers 'overbodig' zal maken. Mijn zus werkt bij de NHS (National Health Service, red.), en net zoals de meeste mensen in die sector komt ze uit de arbeidersklasse. Rekken vullen, mensen verzorgen: dat zijn de roepingen van de working class. Maar hun inspanningen zullen vergeten worden.»

HUMO Voor dit interview ten einde loopt: jullie nieuwe verzamelplaat! Mijn zaterdagavondfavorietje 'Kebab Spider' staat er niet op. Hoe heb je de songs geselecteerd?

WILLIAMSON «Wat we vooral níét wilden uitbrengen, was een voor de hand liggende greatest hits. We wilden een pakketje samenstellen dat ons als Sleaford Mods écht zou vertegenwoordigen, een collector's item. Het moest werken voor de fans, maar ook voor mensen die ons niet kennen. Songs als 'Jolly Fucker' en 'Jobseeker' kun je niet online vinden. Die songs moesten eens een thuisbasis krijgen, een retrospectieve leek ons een goed excuus daarvoor. Uit al ons onuitgegeven materiaal hebben we de zeven beste songs gekozen, die gerust naast ons wel al uitgebrachte werk kunnen staan.»

HUMO Je schrijft al jaren songs over hoe wankel ons systeem is. Nu deze pandemie alle zwakheden ervan blootlegt, wint een song als 'Jobseeker' alleen maar aan relevantie. Vind je jezelf visionair?

WILLIAMSON «Ach, ik probeer mijn hele intellectuele vermogen aan te wenden om de mechanismen van het kapitalisme te doorgronden en daar teksten over te schrijven. Maar Sleaford Mods heeft evengoed veel fans die heel conservatief denken. Ik maak me geen illusies: hoezeer je ook je best doet, je boodschap kan altijd compleet de mist ingaan.»

'All That Glue' van Sleaford Mods verschijnt op 15 mei bij Rough Trade Records.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234