null Beeld

SOS FestivalThibault Christiaensen

‘Ik houd de klink van het Dixi-toilet altijd angstvallig vast tijdens de boodschap’

Trillende handen, een onscherp zicht, koud zweet en opstoten van adrenaline op avondlijke uren: de ontwenningsverschijnselen van de afwezige festivalzomer zijn niet alleen niet om aan te zien, een mondmasker helpt evenmin. Om het delirium een beetje te verzachten, trekken we elke week een andere prominente figuur aan de mouw om te horen hoe hij of zij de koude rillingen weet te verbijten, en te polsen naar zijn of haar festivalverleden. Deze week: Thibault Christiaensen, die met Equal Idiots op 17 juli op de Rock Werchter-zomerbar speelt.

Tom Raes

HUMO Ik kan me inbeelden dat organisatoren nu bedenkingen hebben bij groepen als Equal Idiots, waarvan de leden elkaar tijdens optredens geregeld in het gezicht spuwen. Komt jullie podiumact in het gedrang?

THIBAULT CHRISTIAENSEN «Je bent niet de eerste die dat opmerkt (lacht). Pieter (Bruurs, drummer bij Equal Idiots, red.) spuwt al een tijdje niet meer terug, dat scheelt al de helft. Ik weet eigenlijk niet waarom hij daarmee is gestopt, misschien moet ik eens vragen of hij het nog wel oké vindt dat ik naar hem spuw (lacht). Ik sprong ook graag in het publiek en ik hield ervan als mensen begonnen te crowdsurfen. Ik hoop dat dat er niet aan moet geloven, want het maakt deel uit van een goed optreden. Als er gedanst wordt, ben ik blij, en als er een pint door de lucht vliegt al helemáál. De boze blikken van de securitymensen die de crowdsurfers uit het publiek moeten trekken, maken het dan af.»

HUMO Jullie zullen deze zomer toch nog in Werchter staan: is de zomerbarversie een opluchting of een schrale troost?

CHRISTIAENSEN «De opluchting overheerst natuurlijk. We hebben onze tweede plaat drie weken vóór de lockdown uitgebracht, en nu we die niet op de festivals kunnen brengen, lijkt de release een maat voor niets. Ik ben nu wel heel benieuwd hoe het zal zijn op de Werchter-zomerbar. Het publiek is er niet alleen veel minder talrijk, iedereen zit er ook aan tafeltjes die meters ver uit elkaar staan. Toch raar als je muziek hebt gemaakt met in het achterhoofd drommen mensen die op elkaar gepakt staan, en onderling al eens een vriendschappelijke duw geven. Het wordt wennen (lacht).»

HUMO Ik zie in Equal Idiots niet meteen een groep die in andere tijden de hippe zomerbars aan elkaar rijgt.

CHRISTIAENSEN «Daar heb je gelijk in. We hebben het één keer gedaan, in de Kempen. Toen timmerden we nog volop aan de weg. Maar we gaan niet klagen: we kúnnen nu spelen.»

HUMO Hoe compenseer jij het gebrek aan festivals? Je bent gezonder gaan leven, vertelde je bij het begin van de lockdown.

CHRISTIAENSEN «Even wel, ja. Maar het lopen heb ik opgegeven, alle goede voornemens ten spijt. Ik eet weer elke avond mijn zakje chips, en op vrijdag frieten, zoals het hoort in de Kempen. Echt gezond kun je dat helaas niet noemen, maar het gemis van een festivalseizoen kun je niet compenseren. Dus waarom zou ik proberen? Volgend jaar zal ik er dubbel en dik van genieten.»

HUMO Weet je nog wat je voelde toen je ontdekte wat livemuziek kan teweegbrengen?

CHRISTIAENSEN «Ja, want het was mijn eerste festivalervaring: Werchter 2009. Ik was 14 en was er met mijn ouders. Het moment dat ik voor het eerst de wei betrad, zal me altijd bijblijven: White Lies stond op het hoofdpodium, en naarmate we dichterbij kwamen, voelde ik de bassen almaar harder dreunen.»

HUMO Kun je je memorabelste bindtekst op een festivalpodium nog herinneren?

CHRISTIAENSEN «Nee, om de simpele reden dat ik geen bindteksten breng. Ik haat het als mensen op het podium een hele speech afsteken. Ik hou het liever kort. Ik zeg iets over het drankgebruik, bijvoorbeeld: dat werkt altijd bij een licht aangeschoten publiek. Twee jaar geleden sloten we met Equal idiots af in The Slope in Werchter. 'Wie is er al zat?' vroeg ik. De respons was gewéldig.»

HUMO De vraag met welke groepen je de affiche van je droomfestival zou vullen, hebben we je al eens gesteld. 'The Hives', antwoordde je toen. Wie mag er nog bij?

CHRISTIAENSEN «Oasis. Toen ik jonger was, snapte ik hen niet, maar nu vind ik ze één van de beste groepen aller tijden. Mijn eerste keer in Werchter was trouwens de laatste keer dat zij er stonden: dat ik dat heb gemist, vind ik nog altijd zonde.»

HUMO Heb je nog optredens gemist waarvoor je je voor de kop kunt slaan?

CHRISTIAENSEN «Dat van David Byrne op Werchter 2018. Ik was wel op de wei, maar ik heb het stomweg gemist omdat Pieter naar Eels wilde gaan kijken. Ik ben toen meegegaan, ook al had ik Eels al een keer of twee gezien. Spijt van, natuurlijk, toen ik hoorde hoe fantastisch David Byrne was geweest. Niet veel later heb ik een herkansing gekregen op Down the Rabbit Hole, maar dat was niet meer hetzelfde.»

HUMO Het helpt vast niet, maar in onze verkiezing van beste Werchter-optredens eerder deze maand prijkte dat concert op nummer één.

CHRISTIAENSEN «Je hebt gelijk, het helpt niet (lacht). David Byrne, kom terug!»

HUMO Heb je je tijdens een festivaloptreden ooit geïntimideerd gevoeld door de aanwezigheid van een persoonlijke held in het publiek?

CHRISTIAENSEN «In 2016, het jaar waarin we de Nieuwe Lichting hadden gewonnen en de finale van Humo's Rock Rally hadden gehaald, speelden we op Putrock, een klein Limburgs festival. Eppo Janssen was daar ook en ik dacht plots: als we nu goed spelen, boekt hij ons misschien voor Pukkelpop! Ondertussen hébben we op Pukkelpop gestaan, maar pas vorig jaar. Ik betwijfel dus of dat ene optreden de doorslag heeft gegeven (lacht).

»Je kunt de vraag ook omdraaien, want ik heb me al flink geïntimideerd gevoeld toen ik zelf naar een held op het podium stond te kijken. Op Suikerrock heb ik van opzij gezien hoe Iggy Pop zich smeet: heel indrukwekkend. Er stond zelfs iemand met een rolstoel klaar, om hem af te voeren als hij té diep zou gaan. Iggy is de koning. Als hij doodgaat, heeft het allemaal geen zin meer.»

HUMO Wat vond je het teleurstellendste optreden dat je al hebt meegemaakt?

CHRISTIAENSEN «Ik vind dat erg veel optredens véél te lang duren. Ik kan geen anderhalf uur aan, en als ik me niet van het begin tot het einde geboeid voel bij een concert, is de magie weg. Het maakt niet uit hoe groot de groep is: Radiohead, Red Hot Chili Peppers, Foo Fighters of zelfs Paul McCartney. Als we met Equal Idiots kunnen kiezen tussen drie kwartier of een uur spelen, zal ik altijd voor het eerste gaan: alles geven met je beste nummers, zonder vulsel.»

HUMO Bestaat er ook een festival waarvan je het succes met de beste wil ter wereld niet kunt begrijpen?

CHRISTIAENSEN «Op festivals waar geen rock wordt gespeeld, vind ik moeilijk mijn gading. Ik ben eens een dag naar Tomorrowland geweest, maar daar voelde ik me op den duur claustrofobisch te midden van al die drukte. Toen ik thuiskwam, stond mijn hoofd op ontploffen. Ik wil op een festival ook ergens met een pintje en een pak friet kunnen zitten, en dat is daar toch moeilijker. Misschien word ik oud?»

HUMO Afronden doen we met onze favoriete vraag: vertel eens je gênantste festivalherinnering?

CHRISTIAENSEN «Pukkelpop 2012, een jaar met iets te veel vettig eten en iets te veel alcohol, waardoor het aldoor alarm in den darm was. Nooit prettig op een festival. Ik zat op de camping in zo'n Dixi-toilet toen een meisje plots de deur opentrok - de sloten van die dingen werken maar de helft van de tijd. Tot overmaat van ramp stond er buiten een hele rij mensen aan te schuiven, waardoor die allemaal inkijk kregen. Sindsdien hou ik op festivaltoiletten angstvallig de klink vast tijdens de boodschap (lacht).»

Equal Idiots speelt op vrijdag 17 juli in de zomerbar van Rock Werchter. Info en tickets: rockwerchter.be

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234