Kelly Lee Owens Beeld
Kelly Lee Owens

InterviewKelly Lee Owens

‘Ik samplede ooit smeltende kroepoek’

In een vorig leven was Kelly Lee Owens (32) hulpverpleger voor kankerpatiënten. Nu brengt de Welshe producer met 'Inner Song' (★★★½) haar tweede elektroplaat uit. Het resultaat: technobangers én wegdroomsongs. 'Nadat ik een nummer had laten horen aan een vriendin, was ze in een diepe slaap gesukkeld. Missie geslaagd, denk ik dan.'

Peter Vanwijnsberghe

HUMO Informatie die ik op het internet over jou heb gevonden: op school kreeg je een award voor Dromer van het Jaar, en tot voor de coronacrisis gaf je weleens een sound bath.

KELLY LEE OWENS «Heel plezant, zo'n sound bath: je ligt op een matje, iemand slaat af en toe op een gong en je laat de geluiden in je lichaam en geest binnenkomen. Vorig jaar organiseerde ik een sound bath: in Amsterdam - ik speelde zelf op de gong - maar ik had er vooraf niets over gemeld op mijn sociale media. Mijn gebruikelijke publiek was niet op de hoogte. Een paar mensen druppelden binnen, onder wie een man in een pak die net van z'n werk kwam. Overdag een miljoenendeal sluiten en 's avonds tweeënhalf uur lang zweverig doen: dat kan dus!»

HUMO Heeft wegdromen op muziek voor jou een heilzame functie?

OWENS «Muziek is mijn vorm van mediteren en losweken van de realiteit - drank of drugs heb ik daar niet voor nodig. Mijn nummers zijn erop gericht om je mentaal naar een andere plaats te voeren, een geestelijke safe space. Dat heeft 'Inner Song' alleszins al met mij gedaan. Afgezien van het openingsnummer heb ik alle nummers in een maand tijd geschreven en opgenomen. Door in zo'n korte tijd te werken en mijn gebruikelijke aandacht voor het detail in die eerste fases te negeren, had ik het gevoel dat ik toegang kreeg tot mijn onderbewuste, waar ik meer in contact stond met mijn gevoelens (lacht). Dat klinkt cheesy, zeker?

»Maar ik hoop dat de plaat een soortgelijk effect op anderen kan hebben. In de elektro-scene heb ik veel mannelijke vrienden. Het zou mooi zijn als 'Inner Song' dat emotionele kan binnensmokkelen in die wereld.»

HUMO Op je plaat staat ook beenharde techno. Al heeft een banger als 'Melt!' tegelijk weer een blanke pit: je gebruikte opnames van een smeltende gletsjer en van ijsschaatsers.

OWENS «Toen de plaat vorig najaar vorm kreeg, stond klimaatverandering hoog op de publieke agenda. Ik wilde aan het debat bijdragen, maar wel op mijn manier, als muzikant. Ik zou de natuur voor zichzelf laten spreken, in de vorm van veldopnames en samples. 'Melt!' is daar het resultaat van geworden.

»De interesse voor zulke geluiden is er trouwens altijd al geweest. Enkele jaren geleden was ik compleet gefascineerd geraakt door kroepoek in hete soep. Het chipje lag dus gewoon in mijn bord te smelten, maar ik was overdonderd. Dat bruisende geluid, zo dynamisch! Ik greep mijn iPhone en begon op te nemen. Op de verpakking van de kroepoek stond: 'high oleic'. De sample heeft uiteindelijk zijn weg gevonden naar mijn eerste ep, voor de track 'Oleic'. Je kunt echt alles gebruiken, je moet het alleen willen horen. Ik wandel graag door luchthavens: het zijn biotopen voor bizarre geluiden. Een paar maanden geleden was ik met John Cale in de luchthaven toen een alarm afging. John keek naar mij met een blik van: héb je dit? (lacht

HUMO Cale treedt op je plaat aan als gastartiest. Op 'Corner of My Sky' zingt hij deels in het Welsh. Kun je vertalen?

OWENS «Hij zegt steeds weer 'Het is begonnen'. 'Het is begonnen in het noorden' en 'Het is begonnen in dit gekkenhuis'. Elders praatzingt hij - in het Engels - 'The miners wheezing in their holes / The men are wheezing in their holes'. Ik vermoed dat hij verwijst naar zijn jeugd - hij is opgegroeid in Garnant, een mijndorp. Maar alles blijft open voor interpretatie.»

HUMO Je dj't, producet, schrijft arrangementen én zingt. Niet veel mensen doen je dat na.

OWENS «Ik heb de neiging om me compleet op dingen te storten. Ik dwing mezelf steeds weer in heel oncomfortabele posities. Daar kan ik het sterkst groeien.»

'Inner Song' van Kelly Lee Owens is nu uit bij Smalltown Supersound.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234